Učitel ZUŠ odmítl poskytnout informace o svém platu, ÚS se ho zastal

Brno - Ústavní soud (ÚS) vyhověl stížnosti učitele základní umělecké školy, který nesouhlasil s poskytnutím údaje o svém platu žadateli podle informačního zákona. Soudci tak navázali na svůj loňský nález, kterým ovlivnili interpretaci zákona o svobodném přístupu k informacím směrem k větší ochraně soukromí zaměstnanců. Loňské i dnešní rozhodnutí připravoval jako soudce zpravodaj Jan Musil.

Žadatel, profesí advokát, v květnu 2014 požádal Základní uměleckou školu v Hradci Králové o sdělení výše platů pedagogů v předešlém roce. Škola vyhověla jen částečně - advokátovi řekla, kolik berou tři učitelé, kteří s tím souhlasili. Ve zbytku škola žádost odmítla s tím, že informace o platu je osobním údajem spadajícím do soukromí zaměstnanců. Stejně rozhodl i odvolací orgán, tedy Magistrát města Hradec Králové.

Advokát se obrátil na soud, který v souladu s tehdejší judikaturou nařídil požadované informace poskytnout. Jeden z učitelů se nejdřív neúspěšně obrátil na Nejvyšší správní soud a poté také na ÚS, který se nyní postavil na jeho stranu. Odkázal na svůj loňský nález, který značně změnil předešlou praxi.

ÚS loni konstatoval, že před poskytnutím údajů o platu podle informačního zákona musí státní úřady či samosprávy vždy zvážit konkrétní okolnosti. Právo na informace ve veřejném zájmu totiž není absolutní a je nutné zjišťovat, v čem konkrétně spočívá veřejný zájem, zda žadatel není kverulant, a zohledňovat také právo na ochranu soukromí a osobních údajů úředníků.

Také v dnešním nálezu soud zdůraznil nutnost hledat v jednotlivých případech spravedlivou rovnováhu mezi právem na přístup k informacím a ochranou soukromí. Soudy by měly vždy zkoumat, zda se požadovaná informace týká veřejného zájmu, zda může přispět k veřejné diskusi, zda žadatel plní úlohu "společenského hlídacího psa" a také to, zda informace existuje a je dostupná.

"V projednávaném případě byl žadatelem o informace advokát. Z vyžádaného spisu správního soudu neplyne jakákoliv zmínka o účelu, k jakému měly být osobní údaje požadované žadatelem užity, natož zda měly být užity ve veřejném zájmu, a v čem by tento veřejný zájem měl spočívat," stojí v nálezu.

Související

Více souvisejících

Ústavní soud ČR osobní údaje mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 55 minutami

Mikuláš Bek

Univerzity upozorňují na kolaps systému. Ministerstvo vnímá problém a shání peníze

Vysokoškolští pracovníci jsou nespokojeni se současným stavem vysokého školství. Již v pondělí se vydali protestovat do ulic v rámci iniciativy Hodiny pravdy, tentokrát pod heslem Kolaps systému. EuroZprávy.cz v tomto kontextu obdržely prohlášení od resortu školství s tím, že pro příští rok žádá o navýšení rozpočtu pro vysoké školy o šest miliard. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Tomáš Zdechovský ve volebním štábu koalice Spolu. (9.6.2024) Prohlédněte si galerii

Zdechovský pro EZ: Úspěch Turka či Konečné je varováním, musíme zabrat. Do kampaně jsem dal maximum

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) bude europoslancem i dalších pět let, v evropských volbách získal téměř 67 tisíc preferenčních hlasů. V předvolební kampani se podle svých slov vyždímal na maximum. Všímá si přitom toho, že k úspěchu vede cesta i přes sociální sítě jako TikTok či Instagram. Na nového europoslance Filipa Turka je v Bruselu upřímně zvědavý. Zdechovský se dále v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vyjadřuje k výběru nového českého eurokomisaře či k náplni své práce v Evropském parlamentu.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Petr Fiala

Fiala: Česko by mělo za 77 tanků Leopard zaplatit 52 miliard

Česko by mělo za 77 tanků Leopard 2A8 zaplatit 52 miliard korun, řekl dnes na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS). Vláda udělala další krok k jejich nákupu a rozhodla o přistoupení k dohodě o společném pořízení tanků s několika evropskými zeměmi, vedenými Německem.

včera

Indie, ilustrační foto

Rusko lže a podvádí Asiaty. Státy chtějí své občany zpět

Indie ve středu oznámila, že požádala Rusko o návrat svých občanů, kteří byli naverbováni do ruské armády. Toto rozhodnutí přišlo po nedávné smrti dvou Indů ve válce na Ukrajině, uvedla televize ABC News. Podobné kroky realizuje také Nepál nebo Srí Lanka.

včera

včera

Strojvedoucí rychlíku si před srážkou uvědomil chybu a zastavil, vyplývá z šetření

Vyšetřování tragické srážky rychlíku a nákladního vlaku, která se na den přesně před týdnem stala v Pardubicích, pokračuje. Podle zjištění Drážní inspekce si strojvedoucí rychlíku uvědomil, že projel návěst, a zastavil. Personál protijedoucího vlaku ale nebyl nijak varován, takže nemohl včas zabrzdit. Podle posledních informací už není nikdo ze zraněných v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy