Navzdory počasí je o Pražskou muzejní noc velký zájem, lákadlem jsou i masožravé "Adély"

Praha - Při 15. ročníku Pražské muzejní noci si mohou lidé prohlédnout stálé expozice v netradiční hodinu i užít si doprovodný program pro děti i dospělé. Do programu se zapojilo 50 institucí, které otevřely celkem 77 budov. Velký zájem je o novou budovu Národního muzea a tradičně také o Národní technické muzeum.

Pražská muzejní noc začala v 19:00 hodin a potrvá do jedné hodiny po půlnoci. Akcí vrcholí Festival muzejních nocí, které se konají po celé zemi.

"Počasí akci nijak neohrozilo, na chvíli jsme uzavřeli informační stany, ale všechno běží. Návštěvníci si mohou dále vyzvedávat mapy dopravy se seznamem zapojených objektů," řekla koordinátorka muzejní noci Pavla Mikešová.

Pořadatelé nepozorují pokles zájmu lidí kvůli počasí, autobusy speciálně vypravených muzejních autobusových linek jsou sice poloprázdné, ale před otevřenými institucemi se tvoří fronty.

Fronta lidí čeká na prohlídku Anatomického muzea, které spravuje 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, jež je mimo muzejní noc uzavřené. Aby zde lidé nemuseli dlouhé desítky minut čekat na prohlídku, mohou si zahrát tzv. únikovou hru a při jejím zdárném dokončení získají možnost prohlídky v jiném termínu zdarma. 

Mnoho lidí se přišlo podívat i do skleníků botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Návštěvníky zaujala jak noční prohlídka tropických a subtropických rostlin, tak i výstava masožravých rostlin, které si s nadšením nakupovali. Neskrývali své radostné očekávání z toho, až svoji masožravou "Adélu" nakrmí mouchou. 

Související

Ilustrační foto

Pražská muzejní noc láká tisíce lidí, před budovami se tvoří fronty

Pražská muzejní noc i díky hezkému počasí přilákala velké množství lidí. Před některými objekty se stály i fronty. U Národního muzea, které bylo do akce zapojeno kvůli rekonstrukci po osmi letech, se lidé začali scházet už více než hodinu před otevřením. Přes 70 objektů se otevřelo v 19:00 a přístupné budou až do nedělní 01:00. Tradice muzejních nocí vznikla před 15 lety právě v Národním muzeu. Loni do otevřených muzeí, památek, galerií a dalších objektů navzdory špatnému počasí přišlo 120.000 lidí, v roce 2008 jich bylo přes 200.000.

Více souvisejících

Pražská muzejní noc muzea Praha

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy