Neštěstí ve Studénce: K památníku dorazil i strojvedoucí, je pokládán za hrdinu

Studénka - Ve Studénce na Novojičínsku se dnes konala pieta za obětí železničního neštěstí z roku 2008. Srážka vlaku se zříceným mostem si tehdy vyžádala osm mrtvých a přes 90 zraněných.

V den desátého výročí tragické kolize k památníku připomínajícím oběti nehody přišli s kytičkou či svíčkou jak příbuzní obětí tak i samotní cestující. Dorazilo i několik lidí, kterých se nehoda přímo netýkala. Dotklo se jich ale utrpení jiných lidí.

Jarmila Vyskočilová je dnes v důchodu. Před deseti lety pracovala v kuchyni novojičínské nemocnice. "K nám sanitky vozily řadu zraněných," řekla. Dnes na místo neštěstí přišla s manželem a vnukem. "Tenkrát mnou nehoda otřásla. Proto jsem tady," řekla.

Pietní setkání u památníků organizovala Naděžda Tomčíková. Zdravotní sestra, která cestovala ve vlaku a pak na místě jako první pomáhala zraněným. "Naším cílem bylo, aby zde vznikl památník. To se podařilo. Lidé k němu mohou přicházet kdykoliv. Je tomu tak i dnes. Někteří přišli už ráno a zapálili svíčku. Chtěli být sami. Jiní prožívají vzpomínky společně s námi," uvedla.

Hodně se dnes u památníků obětí nehody mluvilo o soudním procesu. Okresní soud v Novém Jičíně totiž všech deset obžalovaných loni v prosinci obžaloby zprostil. "Někdo tady zabil osm lidí, nikdo za to ale nenese odpovědnost. To přece není správné," řekla Tomčíková. 

Podívat se dnes k pietnímu přišel i kriminalista Jiří Jícha, který vedl osmičlenný tým vyšetřovatelů a právě on nechal obvinit deset později i obžalovaných mužů. Z pozice policisty výsledek soudního jednání Jícha komentovat nechce. ČTK ale řekl, že věří v potrestání viníků.

Po třech letech se na místo kolize vrátil i strojvedoucí Jiří Šindelář. Mnozí z cestujících jej vnímají jako hrdinu. Pádu mostu si všiml a dokázal rychlost vlaku výrazně snížit. Ze 134 kilometrů v hodině na 90 kilometrů. Osobně si jako hrdina nepřipadá. "Byl to jen výsledek mé praxe a zkušeností," řekl. Zážitek jim ale otřásl. Psychologové mu dokonce doporučili, aby změnil profesi. Nakonec práci skutečně skončil a začal se věnovat komunální politice. Nyní je starostou ve Strančicích nedaleko Prahy.

"Po ježdění se mi už ale stýská. Následky jako takové už nemám. Vlakem jezdím normálně," řekl s tím, že návrat k vlakům ale neplánuje. I dnes dojel na místo nehody vlakem. 

Související

Železniční nehoda ve Studénce se udála 8. srpna 2008 v 10:30 hodin. Mezinárodní vlak EC 108 Comenius jedoucí na trase Krakov – Praha narazil v železniční stanici Studénka do konstrukce opravovaného silničního mostu, která se několik sekund před tím zřítila na železniční trať. Zemřelo 8 lidí (5 žen a 3 muži), asi 95 dalších bylo zraněno. Úmrtí osmé oběti bylo oznámeno v médiích 30. září 2008.

NS přezkoumá verdikt v kauze pádu mostu ve Studénce na Novojičínsku

Verdikt v kauze pádu mostu ve Studénce na Novojičínsku přezkoumá Nejvyšší soud. Dva z pěti potrestaných manažerů stavebních firem už podali dovolání, zjistila ČTK z justiční databáze InfoSoud. Dovolání přijímá Okresní soud v Novém Jičíně, který je následně spolu se spisem předá nejvyšší instanci do Brna.

Více souvisejících

Vlaková havárie /Studénka 8. srpna 2008 v 10:30 hodin/ železnice neštěstí

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy