Tunelování Oleo Chemical? Přišla smršť dovolání, trest se nelíbí ani jedné straně

Brno - Peter Kmeť, někdejší obchodní partner lobbisty Ivo Rittiga, podal v srpnu dovolání proti rozsudku v kauze tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical. Stejným mimořádným opravným prostředkem se brání také Michal Urbánek, jeden ze zakladatelů firmy. ČTK to dnes řekla Markéta Puci, mluvčí Městského soudu v Praze, který případ řešil jako první instance. Dvě dovolání už dříve podal také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Kmeť, Urbánek a další zakladatel firmy Kamil Jirounek si mají odpykat tři roky ve vězení, šéf výroby Oleo Chemical Radomír Kučera dostal podmínku. Urbánek a Jirounek podle pravomocného verdiktu účelově uzavřeli fiktivní smlouvy o poradenství s Kmeťovou karibskou firmou Cokeville Assets. Pod záminkou poradenství vyváděli z Olea peníze a akcionářům způsobili škodu téměř 20 milionů korun.

Městský soud v Praze by měl výhledově předat dovolání spolu se spisem k rozhodnutí Nejvyššímu soudu. Ten bude situaci některých aktérů kauzy přezkoumávat ze dvou úhlů pohledu, tedy z perspektivy obhajoby i obžaloby. Hned dvě dovolání totiž podal také nejvyšší žalobce. Jeden z podnětů se týká všech čtyřech odsouzených, kromě Kmetě a Urbánka také Jirounka a Kučery. Pavel Zeman se domnívá, že se dopustili zpronevěry, což by mohlo znamenat přísnější trest.

Zeman zároveň podal dovolání v neprospěch Rittigových právníků Davida Michala, Karolíny Babákové a účetních Jany Šádkové s Jaroslavem Kubiskou, kteří byli zproštěni obžaloby. Pražské soudy podle Zemana opomenuly některé zásadní důkazy.

V případu údajného tunelování Oleo Chemical byl původně osvobozen také Rittig. Letos v březnu ale odvolací Vrchní soud v Praze rozhodl, že se Rittigovou rolí v případu musí městský soud zabývat znovu. Konkrétně musí například zkoumat to, zda si Rittig za peníze vyvedené z firmy nepořídil nemovitosti v Dubaji.

Znovu má městský soud zkoumat také možné praní špinavých peněz posledním obžalovaným, jednatelem účetní firmy Peskim Petrem Michalem. Městský soud se k případu podle databáze InfoSoud vrátí 13. a 14. září.

Související

Soud, ilustrační foto

Podnikatel Kmeť je na svobodě, soud potvrdil dřívější propuštění

Podnikatel Peter Kmeť, který byl odsouzen za pomoc k vytunelování firmy Oleo Chemical, je na svobodě. Pražský městský soud potvrdil dřívější rozhodnutí obvodního soudu, jenž Kmetě podmíněně předčasně propustil z vězení. ČTK to zjistila z justiční databáze Infosoud. Obchodní partner lobbisty Iva Rittiga je obžalovaný také v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik, která bude u soudu pokračovat od středy. Státní zástupci se obávají, že by Kmeť mohl uprchnout.

Více souvisejících

Oleo Chemical Peter Kmeť Ivo Rittig Nejvyšší soud Michal Urbánek (Oleo Chemical)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 5 hodinami

před 5 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 7 hodinami

NATO vyslyšelo Zelenského. O protivzdušné obraně bude jednat s Ukrajinou už zítra

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy