Drsná hádka u Jílkové! Dieta? To je jako za holokaustu, řvali po sobě diskutující!

Praha - Ve čtvrtek se v pořadu Máte slovo Michaely Jílkové probírala zdravá výživa. Máme se vzdát třeba mléka, či masa, nebo snad dokonce držet půst? Je současný trend žít hlavně zdravě a být štíhlý prospěšný? O tom diskutovali Miroslava Navrátilová, vedoucí lékařka poradny pro poruchy výživy Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Brno, Vilma Partyková, lékařka propagující urinoterapii a hladovku, Pavel Kohout, primář interního oddělení a vedoucí centra výživy Thomayerovy nemocnice v Praze, Heřman Čadil, kouč zdravého životního stylu, Frantíška Čížková, módní kritička a Adolf Ślár a učitel z Mladé Boleslavi.

Moderátorka Jílková začala otázkou na doktorku Partykovou, zda si uvědomuje, že značná část pacientů díky hladovce, kterou propaguje, zemřela. Ta odpověděla, že právě díky hladovění se jí podařilo vyléčit z rakoviny, a že každé čtvrtletí nejí sedm až deset dní, a prospívá jí to. Jílková oponovala, že onkologové v případě onemocnění rakovinou doporučují stálý přísun potraviny. Partyková i nadále obhajovala urinoterapii, přičemž jí bylo připomenuto ze strany Jílkové, že se jedná o požívání moči, ať už jakýmkoli způsobem.

Ke slovu se dostal primář Kohout, který nejprve pogratuloval doktorce Partykové, že se zázrakem vyléčila z onemocnění maligním nádorem, a požádal jí, aby terapii hladověním pacientům nedoporučovala. Podle Kohouta se jedná o strašný zločin, když pomyslí na osoby, které kvůli ní zemřely. Doktorka Partyková i nadále trvala, že osobní hladovka mnohým lidem prospěla. Lékařka Navrátilová oponovala, že organismus je sice na hladovění připravený, ale že se tím může výrazně zkrátit lidský život. Oběti holocaustu sice přežily, ale za jakou cenu?! Primář Kohout dodal, že hladovění člověk zvládne, ale že se nejedná o nic příjemného.

Čížková řekla, že všechny extremismy jsou nebezpečné, a že onkologičtí pacienti hledají jakékoli východisko. Podle jejího názoru mnozí lidé, které taková tragédie postihne, hledají alternativní řešení, protože se jim chemoterapie, jakožto léčba jedy, nezdá. Primář Kohout vysvětlil, že se snaží, aby onkologičtí pacienti mohli jíst tak, jak jim to vyhovuje. V případě, že to tak nejde, pomáhají jim umělou výživou. Hladovění má podle primáře Kohouta za následek spotřebu vlastních bílkovin, což není prospěšné.

Učitel Šlár řekl, že jeho matka, která podstupovala radioterapii, vyzkoušela terapii hladovkou. Jílková se jej zeptala, zda takový přístup doporučuje všem onkologickým pacientům. Ten jí neodpověděl, ale trval, že zná osoby, kterým hladovění při léčbě nádorových onemocnění pomohlo. Primář Kohout reagoval, že pacienti měli štěstí na dostatečný zdroj bílkovin, a že je beztak vyléčila především chemoterapie a ozařování.

Následně se dostala ke slovu Vladařová z publika, která má dlouholetou zkušenost s hladověním, podle níž je hladovka nebezpečná, protože jí samotné poškodila zdraví. Sama by do toho nikdy znovu nešla. Učitel Šlár řekl, že měl bolesti kloubů, astma a srdeční arytmii, a že hladověl, a jenom díky tomu nemusel brát žádné prášky, a ani už neměl nikdy žádnou angínu, či chřipku. Podle jeho názoru by lidé měli pít destilovanou a čistou vodu a nejíst maximálně týden. Vodou, kterou pije, si ředí krev. Doktorku Navrátilovou velmi znepokojilo, že taková slova pronáší učitel Šlár před studenty a studentkami střední školy, kteří jsou ve fázi dospívání. Učitel Šlár stále trval na svém a dodal, že nám pečivo zahušťuje krev. Jílková se zeptala, co učí, a on jí odpověděl, že tělesnou výchovu. 

Doktorka Navrátilová řekla, že má zkušenosti s pacientkami, které jsou náctileté, a které podléhají hladovkám a různým alternativním přístupům ke stravování. Podle jejího názoru se jedná o nejrizikovější skupinu. S jejími slovy souhlasil i primář Kohout, který zásadně nesouhlasí, že by krev zahušťovaly pečivo a knedlíky. Navrátilová připomněla, že nezdravá není potravina, nýbrž její množství.

Kouč Heřman řekl, že často nejíme kvůli hladu, ale kvůli tomu, co je na stole. Podle jeho názoru bychom měli jíst, až když dostaneme hlad. Jeho syn například jí, až když se mu zrovna chce. Jílková oponovala, že některé děti ale nemají hlad zrovna, když se má jíst. Co když dítě dostane hlad, až po delší době? Vladařová, která prodělala anorexii, vysvětlila, že si v důsledku hladovění poškodila trávící systém, a že rodiče mají jít dítěti příkladem ve stravování, nikoli mu dávat volnou ruku. Jílková řekla, že podle průzkumů 98 % anorektiček začalo na dodržování striktní zdravé stravy. 

Jílková se zeptala Šlára, proč nedoporučuje cukr. Ten jí odpověděl, že záleží na tom, o jaký metabolismus se jedná. Vladařová však byla v počátku podle Jílkové zdravá. Následně došlo ke sporu ohledně bílého cukru. Proč by si podle doktorky Navrátilové nemohl člověk dopřát koláč, či čokoládu? Šlár trval, že pokud chce člověk zdravě žít, tak by měl přísun takových potravin omezit. Doktorka Navrátilová oponovala, že udržování určité hladiny cukru v krvi zamezuje rozvoji hypoglykémie a bolestí hlavy.

Následně se rozhořela diskuze mezi Jílkovou, doktorkou Navrátilovou a učitelem Šlárem o metabolismu a nadváze. Proč se Šlár pravidelně váží, když je údajně spokojený se svou váhou? A které další potraviny by kromě cukru ještě vyloučil? Čížková řekla, že nemá nic proti půstům, ale že je potřeba hledat zdravou střední cestu. Podle jejího názoru není dobré jít ode zdi ke zdi. Jasně odsoudila teror zdravé výživy a kultu štíhlého těla, který se prosazuje od 60. let. Anorexie je stejný problém, jako narůstající obezita.

Jílková se následně zeptala fotografa Ludvíka v publiku, který fotí modelky do časopisů, proč je dnes tak velká poptávka po doslova vychtrlých dívkách. Ten vysvětlil, že se jedná o věc módních návrhářů, kteří prosazují takové kostýmy.

Jílková dodala, že spousta dívek a žen se dostane do deprese, když si pročítá časopisy, a vidí hubené modelky. Ludvík vysvětlil, že se jedná o fotomontáž, a že by si to měly dotyčné čtenářky uvědomit. Doktorka Navrátilová vysvětila, že to ale jejím pacientkám nelze vysvětlit.

Slovo dostali lidé z publika. Jeden z přítomných pánů si postěžoval, že mnohé lidi vůbec nezajímá, kolik váží. Primář Kohout řekl, že víc záleží na tom, jak se cítíme. Jiná osoba si stěžovala, že doktorka Partyková neměla dostatečný prostor k vyjádření se ke zkušenostem ze světa ohledně hladovky. Doktorka Navrátilová kritizovala hladovku kvůli rizikům vypadávání vlasů, osteoporózy a dalším. S jejími slovy souhlasil primář Kohout, podle kterého je velmi špatné, aby si lidé mysleli, že díky hladovění nebudou mít rakovinu. 

Diskuze se chýlila ke konci a ke slovu se dostávali poslední lidé z řad veřejnosti. Jedna paní vysvětlovala své zkušenosti s hladovkou, kdy se cítila velmi špatně. Podle jejího názoru není dobře, když nedopřejeme tělu stálý přísun cukru. S tím nesouhlasil pán z publika, který si myslí, že hladovka není špatná, když se člověk cítí v pohodě. Doktorka Navrátilová a Vladařová připomněly, že se anorektici mohou cítit dobře, ale že tomu tak vždycky nemusí ve skutečnosti být.

Na závěr se ještě diskutovalo o štíhlých ženách a o kráse. Jílková následně oznámila konec a téma příštího týdne, jímž bude počasí. Letošní léto totiž patřilo mezi nejteplejší. Je třeba začít se změnou dosavadního způsobu života, nebo nás jinak čeká klimatická katastrofa? Hrozí kvůli globálnímu oteplování války a migrace?

Související

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo

"Lidi, vzpamatujte se. Cestujte po Česku," apelovala u Jílkové seniorka

Globální pandemie nového koronaviru zcela ochromila dopravu a tím pádem i cestování a zahraniční dovolené. Více než polovina Čechů se momentálně chystá strávit prázdniny v tuzemsku. Máme ale jistotu, že když si zakoupíme zájezd, ať už v rámci Česka nebo v cizině, tak skutečně odjedeme, a v pořádku se vrátíme? Toto bylo tématem čtvrtečního pořadu Máte slovo Michaely Jílkové.

Více souvisejících

Máte slovo zdraví stravování

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy