Vyzrazení informace Peltovi? Kauzu si převezme NBÚ, rozhodl soud

Bývalý bezpečnostní manažer Fotbalové asociace ČR Martin Synecký nespáchal trestný čin tím, že někdejšímu šéfovi asociace Miroslavu Peltovi vyzradil informace o policejním nahrávacím zařízení v jeho kanceláři. Rozhodl o tom dnes nepravomocně pražský městský soud. Případ postoupil Národnímu bezpečnostnímu úřadu (NBÚ), který má rozhodnout o tom, zda se Synecký dopustil přestupku.

Syneckého viní obžaloba z ohrožení utajované informace, za což v případě odsouzení hrozí až osmileté vězení. NBÚ mu může udělit až pětimilionovou pokutu. Podle soudkyně Heleny Kutzlerové někdejší bezpečnostní manažer o zařízení Peltovi pravděpodobně opravdu řekl, nemělo to však takový dopad, aby ho bylo možné odsoudit za zločin. "Soud musel v dané věci uvážit charakter, význam, smysl a stupeň utajení uvedené informace," uvedla.

Syneckého podle obžaloby v prosinci 2016 požádali kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), aby dal do Peltovy kanceláře nahrávací zařízení. Prověřovali soudkyni Sylvu Mašínovou, která rozhodovala civilní spor místopředsedy fotbalové asociace Romana Berbra.

"Soud nemůže odhlédnout od toho, že nejhorším následkem žalovaného jednání mohlo být zmaření prošetřování přečinu zneužití pravomoci úřední osoby, na kterou zákon stanoví sazbu od jednoho do pěti let," prohlásila soudkyně. Za "zjevnou disproporci a absurditu" pak označila to, že bývalému bezpečnostnímu manažerovi hrozí vyšší sazba.

Státní zástupce Jan Krestýn s rozhodnutím Kutzlerové nesouhlasí. Podal proti němu stížnost, kterou se bude zabývat pražský vrchní soud. "My považujeme jednání za trestný čin, nikoli za přestupek," řekl po skončení jednání novinářům. V závěrečné řeči navrhoval potrestat Syneckého dvouletým podmíněným trestem s tříletým odkladem.

Synecký se k usnesení nevyjádřil. U soudu svoji vinu odmítl, podle jeho advokáta neměl žádný motiv. Spolupracovat s policií, ztratit důvěr svého nadřízeného, a pak mu říci o nahrávacím zařízení, které mu sám umístil do kanceláře, by podle něj bylo nesmyslné.

Kriminalisté zaznamenali, že Pelta o záznamovém zařízení věděl, když odposlouchávali byt někdejší náměstkyně ministryně školství Simony Kratochvílové kvůli vyšetřování případu sportovních dotací. Policie v ní stíhá kromě bývalého předsedy fotbalové asociace a Kratochvílové také někdejšího ředitele odboru ministerstva školství Zdeňka Břízu, předsedu České unie sportu (ČUS) Miroslava Janstu a generálního sekretáře ČUS Jana Boháče. Obviněny jsou i Fotbalová asociace ČR a Česká unie sportu.

Pražskou soudkyni Mašínovou potrestal Nejvyšší správní soud v květnu snížením platu na rok o 30 procent. Kárnou žalobu na ni podal předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal kvůli tomu, že rozhodovala spor Berbra a bývalého rozhodčího Tomáše Kovaříka. Podle Šámala rozhodla zaujatě. Z případu se nevyloučila, i když měla dříve důvěrný vztah s Peltou.

Související

Soud, ilustrační foto

Soud osvobodil Syneckého viněného z vyzrazení odposlechů Petovi

Pražský vrchní soud dnes pravomocně osvobodil bývalého bezpečnostního manažera Fotbalové asociace ČR (FAČR) Martina Syneckého obžalovaného z vyzrazení odposlechu umístěného v kanceláři někdejšího šéfa asociace Miroslava Pelty. Zamítl odvolání státního zástupce, kterému se nelíbilo to, že prvoinstanční soud neuznal v případu jako důkaz odposlechy z jiné kauzy.
Miroslav Pelta (foto: David Sedlecký)

Vyzrazení odposlechu Peltovi? Soud i napodruhé osvobodil Syneckého

Soud i napodruhé zprostil obžaloby bývalého bezpečnostního manažera Fotbalové asociace ČR (FAČR) Martina Syneckého v kauze vyzrazení odposlechu umístěného v kanceláři někdejšího šéfa asociace Miroslava Pelty. Podle soudkyně nebylo prokázáno, že se skutek stal. Dospěla totiž nově k závěru, že ve věci nelze použít odposlechy z jiného případu, které podle jejího původního názoru svědčily proti Syneckému. Dnešní verdikt není pravomocný, státní zástupce se ihned odvolal.

Více souvisejících

Martin Synecký Miroslav Pelta NBÚ (Národní bezpečnostní úřad) soudy Praha

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy