"Rittig je jen návnada pro média." Exšéf DPP se v jízdenkové kauze zastal lobbisty

Obžalovaný lobbista Ivo Rittig je v kauze zakázek pražského dopravního podniku (DPP) jen návnadou pro média, prohlásil u soudu spoluobžalovaný bývalý šéf DPP Martin Dvořák. V dnešním dokončení své výpovědi Dvořák také zdůraznil, že on sám nikdy nevlastnil žádnou zahraniční společnost ani účet. Obžaloba o manažerovi tvrdí, že ke škodě DPP zmanipuloval tři zakázky a že část zpronevěřených peněz skončila právě u něj a u Rittiga. Oba muži to odmítají.

Zatímco Dvořák čelí stíhání za zpronevěru a za zjednání výhody při zadávání zakázek, Rittig je obviněn z praní špinavých peněz. Dvořák dnes soudnímu senátu řekl, že Rittiga zná přes 25 let, a lobbisty se zastal. "Pan Rittig je v tomto příběhu jen návnada pro média. Nevidím žádnou souvislost a ani si nemyslím, že by mu v rámci jeho tehdejšího postavení stálo za to s kýmkoliv jednat o dodávkách jízdních dokladů," uvedl.

Rittig na jeho slova nemohl reagovat, z účasti na říjnových termínech hlavního líčení se soudu už v úterý omluvil. Z tunelování byl lobbista obžalován i v obdobné kauze petrochemické firmy Oleo Chemical, kterou dozoroval stejný státní zástupce jako případ DPP: Adam Borgula. Soudy však Rittiga zprostily viny - ohledně zpronevěry a krácení daní pravomocně, ohledně legalizace výnosů z trestné činnosti zatím nepravomocně.

Dvořák dnes také odmítl, že by se k údajně vyvedeným penězům dostal přes zahraniční firmy zmíněné v obžalobě. "Nikdy jsem nevlastnil žádnou zahraniční společnost ani účet, nikdy jsem nenavštívil žádnou zahraniční banku, nikdy jsem nevstoupil do žádné advokátní kanceláře v zahraničí, jak je mi podsouváno," řekl.

V předmětné době manažer podle vlastních slov nevěděl ani o existenci karibské Cokeville Assets, přes kterou podle státního zástupce putovaly peníze z výroby jízdenek z papírny Neograph k Rittigovi. "Nebylo mi známo, že Neograph má smluvní vztah s Cokeville Assets, a i kdybych to věděl, nepovažoval bych to za důležitou věc. Jediný parametr, který nás zajímal, byla co nejlepší služba za férovou cenu," poznamenal Dvořák.

Obžalobě čelí i Dvořákova matka Marie Nováková, která si údajně pořídila z vyvedených peněz nemovitost na Madeiře. Její syn k tomu dnes uvedl, že obchodu s realitami se matka věnuje už od počátku 90. let a že nákupy financuje částečně z vlastních zdrojů, částečně z peněz investorů a částečně díky bankovním půjčkám. O tom, že by obchodovala s kýmkoliv z obžalovaných, prý Dvořák neví. Dům na Madeiře si podle něj pořídila z velké části z vlastních zdrojů, zbytek pak na základě úročené půjčky. O tom, kdo jí půjčku poskytl, nechtěl mluvit s tím, že to neví přesně.

O matce Dvořák také řekl, že je kamarádkou advokáta Drahomíra Šachty. V Šachtově kanceláři pracovala trojice advokátů, kteří jsou v kauze rovněž obžalováni a kteří spolupracovali také s Rittigem - Karolína Babáková, David Michal a Marek Stubley.

Ke slovu se dnes dostal také druhý z celkem 17 obžalovaných, někdejší ekonomický ředitel DPP Ivo Štika. Státní zástupce ho viní v jediném bodě obžaloby: v zakázce na tisk jízdenek, kterou získala firma Neograph. Štika údajně DPP pomohl obejít povinnost vypsat otevřenou soutěž, když jízdenky označil za ceninu.

Ekonom se necítí vinen. Soudu pomocí powerpointové prezentace vysvětloval náplň své práce, zakázku prý nemohl ovlivnit. "Byl jsem zodpovědný za to, že dopravní podnik bude mít na výplaty, že sestaví rozpočet a ten bude dodržen, že audit bude bez výhrad, že nebudou žádné daňové problémy. Tečka," vyjmenoval.

S dalšími obžalovanými, předsedou představenstva Neographu Janem Janků a ředitelem Cokeville Assets Peterem Kmetěm, prý Štika jednal přesně 15 minut stejně jako s ostatními možnými dodavateli. "Poté jsem to předal příslušnému útvaru k projednání," podotkl. Neograph podle něj dokázal spolehlivě ochránit jízdenky před paděláním, před kterým varovala DPP policie.

V kauze dopravního podniku bylo původně obviněno 19 lidí, dva ale zemřeli ještě před začátkem hlavního líčení. Dopravní podnik má v trestním řízení pozici poškozeného, podle státního zástupce přišel trestnou činností nejméně o 457,5 milionu korun.

Související

Více souvisejících

Martin Dvořák Ivo Rittig Dopravní podník Praha soudy Praha

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy