Třetina Čechů by uvažovala o adopci. Vadí jim ale složitý proces, ukázal průzkum

V české společnosti je relativně vysoká ochota uvažovat o pěstounství nebo adopci dětí, uvažuje o ní skoro třetina lidí. Případným zájemcům ale chybí informace o možnostech náhradní rodinné péče a odrazuje je především složitý proces. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury Median pro Asociaci Dítě a rodina.

O pěstounství či adopci dětí, které nejsou jejich příbuznými, je ochotno uvažovat 31 procent respondentů. Častěji to jsou ženy než muži. Lidé, kteří už byli adoptivními rodiči nebo pěstouny, jsou náhradní péči více nakloněni.

Určitě o ní uvažuje 37 procent z nich, zatímco mezi dotázanými bez předchozí zkušenosti o adopcí či pěstounství určitě uvažuje jen sedm procent. Podle 59 procent oslovených je ale proces získání dítěte velmi složitý a víc než polovina lidí neví, jak postupovat.

Za další překážky považují účastníci průzkumu náročnost péče o osvojené dítě či skryté zdravotní problémy dítěte. Pro polovinu respondentů by bylo při výběru dítěte zásadní, zda je zdravé, zda jeho rodič byl závislý na drogách a zda pochází z Česka. "Nejméně zásadní při výběru dítěte je, zda nemá sourozence," uvedli autoři průzkumu.

Průzkum podle odborníků na náhradní rodinnou péči potvrdil, že této otázce se v Česku věnuje málo prostoru. "Proces osvojení dítěte nebo umístění dítěte do pěstounské péče je opravdu z pohledu veřejnosti složitý. Navíc podmínky a pravidla jsou jednotná jen na úrovni zákona, v praxi se liší podle kraje, protože kraje si pravidla přizpůsobují své situaci. To zvyšuje nepřehlednost a nejistotu pro žadatele," uvedla Dana Lipová z Nadace Sirius, která se dlouhodobě věnuje péči o ohrožené děti. "Naším cílem je podpořit diskusi o pěstounské péči a informovat o jejím smyslu, možnostech i omezeních," dodala předsedkyně Asociace Dítě a rodina Věduna Bubleová.

V Česku se rozlišuje osvojení čili adopce a pěstounská péče, a to buď dlouhodobá, nebo na přechodnou dobu. Adopce znamená přijetí cizího dítěte za vlastní s plnou rodičovskou odpovědností, práva a povinnosti biologických rodičů s dítětem zanikají.

Pěstoun o dítě pečuje a je zodpovědný za jeho výchovu, z právního hlediska ale mezi pěstounem a dítětem nevzniká takový poměr, jaký je mezi rodiči a dítětem v případě osvojení. Stát formou dávek pěstounské péče podporuje zajištění hmotného zabezpečení dítěte a zároveň poskytuje odměnu pěstounům.

Česká republika stále patří k zemím s nejvyšším počtem dětí v ústavech. I když se dává přednost náhradní rodinné péči před ústavní a stát významně finančně podpořil pěstounskou péči na přechodnou dobu, kapacity jsou zatím nesrovnatelné. Úřadům se nedaří najít potřebný počet pěstounů.

Související

Michaela Šebelová (použito s jejím svolením) Rozhovor

Boj za rovná práva pro stejnopohlavní páry pro mne nekončí, říká poslankyně Šebelová

Sněmovna schválila novelu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví vstupovat do partnerství s podobnými právy jako mají manželé a manželky. Tato novela upravuje práva registrovaných partnerů, kteří v současné době nemají například společné jmění a po ztrátě partnera nemají nárok na vdovský důchod, nevyrovnává ale to nejdůležitější – totiž možnost adopce dětí. Jak vnímá výslednou podobu novely zastánkyně manželství pro všechny poslankyně Michaela Šebelová (STAN)? A jak se vyrovnává s protiargumenty odpůrců?

Více souvisejících

adopce pěstounská péče rodina život Česká republika děti

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy