Jízdenková kauza? Obžaloba je lež. Jsem týrán, stěžoval si Rittig u soudu

Podnikatel Ivo Rittig dnes u soudu označil obžalobu v kauze tunelování pražského dopravního podniku (DPP) za "absolutní lež". Obdobně hovořili o tvrzeních státního zástupce i spoluobvinění právníci David Michal a Karolína Babáková. Všichni také zpochybnili věrohodnost spolupracujícího obviněného Jaroslava Kubisky z účetní firmy Peskim, který svědčí proti nim.

Obžaloba zahrnuje tři různé zakázky DPP - nejznámější z nich je tisk jízdenek papírnou Neograph, odkud prý putovaly peníze k Rittigovi přes karibskou firmu Cokeville Assets. Další se týkají zajištění prodeje jízdenek firmou Cross Point a elektronické jízdenky od firmy Crowsnest. Všechny zakázky údajně zmanipuloval tehdejší šéf podniku Martin Dvořák a DPP prý přišel nejméně o 457,5 milionu korun.

"Neměl jsem nic společného s firmami Cross Point nebo Neograph," prohlásil úvodem svého vyjádření Rittig, který čelí obvinění z praní špinavých peněz. U pražského městského soudu zdůraznil, že s Dvořákem nikdy nepodnikal, znali se prý pouze z golfu nebo ze společenských událostí. "Kubiska nemůže vědět zhola nic o mých úkonech, přesto o mně tak zasvěceně povídá. Ten člověk pracoval v Peskimu rok," podotkl lobbista.

Rittig si stěžoval na to, že od první domovní prohlídky v tzv. případu trafik, která se u něj doma odehrála v červnu 2013, čelí obrovskému tlaku. Situaci popsal jako "perzekuci, týrání a posměch". "Třeba se někdy k tomu roku 2013 někdo vrátí - co se stalo, jak se to stalo a proč se stalo, komu kdo překážel nebo co se tím zahájilo," odpověděl po skončení jednání na dotaz ČTK, jak si vysvětluje, že se orgány činné v trestním řízení zaměřily na něj.

Podnikatel zmínil i to, že byl zproštěn viny v kauze tunelování firmy Oleo Chemical, kde prý proti němu stejný státní zástupce - Adam Borgula - shromáždil stejný důkazní materiál. Žalobce poté řekl novinářům, že důkazy totožné nejsou. Rittig je obžalovaný ještě v případu vyzrazení utajované informace BIS, k němuž se pražský městský soud vrátí 27. prosince.

V kauze Olea se osvobození dočkali i Michal s Babákovou. Vinu popírají i tentokrát. "Zcela odmítám, že bych se podílel na páchání údajné trestné činnosti," uvedl Michal, podle nějž si Borgula vybírá důkazy selektivně a trvale ignoruje ty, které vyznívají ve prospěch obhajoby. Tvrzení, že peníze skončily u Rittiga a Dvořáka, právník nazval jako "drzé a ničím nepodložené". "Kubiska neměl a nemohl mít přehled o vztazích mezi obchodními společnostmi, v Peskimu pracoval krátce. Elektronická data, která předal policii, předtím sám upravoval," prohlásil advokát.

"Kvituju s povděkem, že pan státní zástupce už neuvádí, že bych někoho řídila nebo něco organizovala," komentovala rozdíl mezi obžalobou v kauze Oleo a DPP advokátka Babáková. "Pana Kubisku jsem považovala za naprosto neschopného, ze spolupráce s ním jsem byla velmi nešťastná. Dalo by se říct, že jsme se nesnášeli," řekla na adresu spolupracujícího obviněného.

Ke slovu se dostal i další obžalovaný právník Ferdinand Überall. "Obvinění a následná obžaloba mě velice překvapily. Není mi jasné, jakou trestnou činnost jsem měl vlastně páchat. Nabyl jsem dojmu, že mojí hlavní vinou je to, že se znám a spolupracuji s obžalovaným Michalem," uvedl. Dodal, že s Michalem se přátelí už od mateřské školky a že jsou spoluvlastníky v některých firmách.

Obžalobě v kauze DPP čelí 17 lidí. Za zjednání výhody a za zpronevěru hrozí části z nich pět až deset let vězení, za legalizaci výnosů z trestné činnosti pak maximálně osm let. Obviněni původně byli i bývalý pražský radní pro dopravu Radovan Šteiner (ODS) a šéf firmy Crowsnest Antonín Vilímec, oba ale před zahájením procesu zemřeli. Hlavní líčení bude pokračovat v úterý výslechem další obžalované, účetní Peskimu Jany Šádkové.

Související

Ivo Rittig

V Pandora Papers se objevil i bývalý politik ČSSD Benda či lobbista Rittig

V projektu Pandora Papers se podle zjištění webu Investigace.cz objevila také jména bývalého teplického politika ČSSD Petra Bendy, lobbisty Ivo Rittiga a někdejšího ředitele televize Prima a pražského dopravního podniku Martina Dvořáka. Jsou údajně zapojeni do případu, ve kterém si dvě panamské firmy poslaly pět milionů v českých korunách. Jedna z firem byla podle dokumentů spojená s Bendou, spoluvlastníky druhé byli Rittig s Dvořákem.

Více souvisejících

Ivo Rittig Dopravní podník Praha soudy Karolína Babáková (právnička) Praha Oleo Chemical

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 41 minutami

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy