Pětitisícovka slaví 25 let. Jak se za čtvrtstoletí změnily české bankovky?

Na den přesně před 25 lety vstoupila do oběhu bankovka o nejvyšší nominální hodnotě. Čtvrtstoletí starou pětitisícovku byste dnes v oběhu hledali marně, bankovky některých hodnot navíc nahradily mince.

Podobu všech českých bankovek, včetně té pětitisícové, navrhl výtvarník Oldřich Kulhánek. Čtyři z nich (o hodnotě 100, 200, 500 a 1000 Kč) byly nasazeny do oběhu již v předchozím průběhu roku 1993, pětitisícovka přibyla toho roku jako poslední. Třeba bankovkou o hodnotě 2000 korun s Emou Destinovou platíme až od roku 1996.

Na lícní straně pětitisícové bankovky je portrét prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka. Rubové straně dominuje koláž významných pražských památek, mj. Kostel svatého Mikuláše na Starém Městě či Katedrála svatého Víta.

K 31. prosinci loňského roku bylo v oběhu přes 31 milionů pětitisícovek o celkové hodnotě přesahující 155 miliard korun. Na jednoho obyvatele připadaly tři bankovky této hodnoty. Nejrozšířenější mezi lidmi jsou tisícikoruny s průměrným počtem 13 na jednoho držitele.

Původní pětitisícové bankovky vzoru 1993 dnes již v oběhu nejsou, jejich platnost vypršela 1. července 2001. Dnes platné verze z let 1999 a 2009 mají oproti první pětitisícovce vícero ochranných prvků, jde např. o barevná vlákna, grafický symbol či iridiscentní pruh.

Papírová platidla během uplynulého čtvrtstoletí nejen měnila vzhled, ale rovněž se rušila. Papírová dvacetikoruna s Přemyslem Otakarem I. byla stažena 31. srpna 2008, padesátikorunovou bankovkou se sv. Anežkou Českou se neplatí od 31. března 2011. Obě nahradily mince stejné hodnoty.

Před měnovou odlukou, ke které došlo 8. února 1993, měla nejhodnotnější bankovka hodnotu 1000 korun československých. Na ní byl vyobrazen portrét hudebního skladatele Bedřicha Smetany.

V lednu vyjdou další pamětní mince

S osobou prezidenta Masaryka se v posledních dnech pojí ještě jedno výročí. 14. prosince 1935 totiž po sedmnácti letech ve funkci abdikoval na prezidentský post. Právě jako vzpomínku na prvního prezidenta vydala Česká národní banka v průběhu letošního slavnostního roku pamětní dvacetikoruny, na nichž se objevili rovněž Edvard Beneš a Milan Rastislav Štefánik.

V lednu 2019 bude následovat další emise dvacetikorunových mincí, která tentokráte připomene měnovou reformu. Budou na nich vyobrazeni prvorepublikoví ministři financí Alois Rašín s Karlem Englišem a guvernér Národní banky Československé Vilém Pospíšil.

Související

Více souvisejících

peníze česká národní banka CZK

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 2 hodinami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 4 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy