Jak Češi potají dobyli svět? Kapry už skoro nejíme ani na Vánoce, ve světě to mají úplně jinak

Vánoční svátky nejsou jen obdobím klidu a míru, ale také zvýšené konzumace ryb. Právě kapr na štědrovečerní tabuli alespoň částečně zlepšuje mizernou spotřebu rybího masa v České republice, český kapr má přitom v zahraničí velice dobrou pověst.

Každý Čech sní za rok průměrně jen 1,5 kilogramu rybího masa, což z nás v rámci EU řadí mezi pětici nejhorších národů. Během roku si dáme spíš lososa, pstruha či pangase než kapra, přestože ten má v českých rybnících až 90% podíl.

Z 20 tisíc tun ryb představují kapři hned 17 tisíc. Na sousedním Slovensku má v chovech jen pětinový podíl, dominuje tam pstruh. Rybáři vyloví drtivou většinu kaprů při každoročních hromadných výlovech, na udici se jich chytí jen mizivé procento.

Češi upřednostňují nákup živých ryb před těmi zpracovanými. Vliv na to má právě prodej vánočního kapra, většina tuzemských ryb se podle ministerstva zemědělství prodá právě v období podzimních výlovů nebo v prosinci.

Bez vánočních tradic by se však kapr mnohde na stole ani neobjevil. Většina Čechů jej jí pouze na Štědrý den, zhruba pětina obyvatelstva ho pak nejí vůbec. Necelých dvacet procent si však kapra dopřeje alespoň jednou měsíčně a i další si ho připraví víckrát do roka.

Mezi dětmi dominuje na štědrovečerní tabuli kuřecí řízek s podílem 44 %, kapra si bez problémů dá třetina českých dětí. Bezmasé jídlo večeří 24. prosince jen 2 % dětí u nás, nejvíce jich najdeme ve Zlínském kraji.

Kapr je nejpopulárnější rybou na území dnešní České republiky už staletí. Podle dat Českého rybářského sdružení tu dominoval už v 16. a 19. století, naopak ve 13. století se o výsadní postavení dělil s dravou štikou.

České rybníky v současnosti zabírají plochu 41 tisíc hektarů, největší z nich Rožmberk má 647 hektarů. Ve zlatém věku během 15. století byla jejich výměra až čtyřnásobná. Ryby však tou dobou tvořily výraznější část jídelníčku zdejších obyvatel.

I kvůli nedostatku zájmu se tak větší část českých ryb vyváží v současnosti do zahraničí. V roce 2017 to bylo 11 tisíc tun ryb, doma se jich přitom prodalo o 3 tisíce tun méně. O pověsti českého kapra v zahraničí vypovídá i fakt, že kapři z Třeboně a Pohořelic disponují chráněným označením původů.

Související

Více souvisejících

Ryby kapr Česká republika Vánoce

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 35 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy