Češi bojují s mrazy. Jak pomoci lidskému tělu, aby vám nebyla zima?

Meteorologické stanice v České republice hlásí v posledních dnech teploty hluboko pod nulou. Především školáci a pracující lidé se ale mrazu nevyhnou. Naštěstí existují návody, jak zimě úspěšně čelit.

V posledních dnech klesají především ranní a večerní teploty na mnoha místech České republiky hluboko pod bod mrazu. Zvláště při některých činnostech, třeba při dlouhém čekání na autobusové nebo tramvajové zastávce, naše tělo promrzá. Naštěstí třeba trávicí proces v lidském těle působí zhruba jako ústřední topení.

Vědci dnes vědí, že existují přirozené fyziologické reakce lidského těla na chlad, které dokáží udržet jeho teplotu kolem 37 °C. Kupříkladu krev, která koluje žilami, distribuuje kromě kyslíku a důležitých živin i teplo do svalů a kůže. Když se však vystavíte chladu, je vyslána zpátky do trupu, kde zajišťuje teplo pro důležité orgány.

Naopak příval krve do kůže je omezen, což způsobí, že na její povrch dorazí méně tepla. Tím nedochází k takové ztrátě na úkor mrazivého venkovního prostředí a tělo tak zůstane po delší dobu zahřáté.

Další dobrou obrannou strategií je zvýšení svalové aktivity, které vede ke zrychlení metabolismu a zvýšené produkci tepla. Právě proto se vaše tělo začne občas třást, je to totiž jeho reakce na ztrátu tepla. Tato na první pohled nikterak produktivní aktivita vede ke zvýšení tělesné teploty tím, že tělo spotřebovává více živin.

Svou roli hraje i tělesná konstituce. Menší lidé mají nižší hodnoty tělesného tuku, tím pádem ztrácejí větší množství tepla na úkor okolního prostředí. Naopak lidé s větším množstvím svalstva a tělesného tuku o tolik tepla nepřijdou.

Úsilí k udržení tepla by však v první řadě měli vyvinout hlavně sami lidé. Třeba tím, že se teple oblečou a zajistí tak, aby teplo z těla neunikalo. Udržením tepla v trupu navíc zajistíte, že bude více krve distribuováno i do končetin a nebudou vám mrznout prsty na rukou a na nohou.

Pomůže samozřejmě i tělesná aktivita, ale tady už je třeba dávat pozor. Můžete totiž dospět do kritického bodu, kdy už se z ní stane kontraproduktivní činnost. Pokud se totiž tělo začne potit za účelem toho, aby se zchladilo, dojde rovněž k velké ztrátě tělesného tepla. Platí tedy známá poučka, že všeho moc škodí.

Téměř to samé platí i u jídla. Strávením potravy sice dochází ke zvýšení produkce tepla, i tady však odborníci doporučují nic nepřehánět. Rozdíl mezi ziskem a ztrátou tepla totiž může být velice malý.

Berte tedy v potaz, že lidské tělo se snaží s chladem, který způsobují současné teploty v České republice, bojovat, je však dobré mu s tímto procesem pomoct. V takovém případě bude o poznání jednodušší tyto dny přečkat bez újmy na zdraví.

Související

Více souvisejících

Zima Lidé lidské tělo Počasí

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 25 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy