Smrt příbuzného: Jak postupovat, když vám někdo blízký zemře, a na co se připravit?

Zemřít doma je jedním z nejčastějších přání lidí v posledním stádiu života. I různé průzkumy ukázaly, že řada Čechů by si odchod na věčnost ve známém prostředí přála víc, než nehostinné bílé zdi nemocnice nebo hospicu. V tu chvíli ale na pozůstalé čekají hned tři překážky, psychické, fyzické a úřední.

Psychická stránka věci je pravděpodobně tou nejtěžší a pokud vám váš příbuzný umírá pod rukama, není to o nic příjemnější než když přijdete domů a nejdete ho ležet zemřelého. V obou případech lze vyhledat pomoc psychologů, kteří se s podobnými problémy setkávají velmi často.

Mnohdy se lidé také obracejí k víře. Řada lékařů se ale shoduje v názoru, že smrt v obklopení rodinnými členy je pro umírajícího tou nejlepší volbou. Méně příjemná je v dnešní době pro pozůstalé, navzdory tomu, že v nedávné historii šlo o něco běžného a lidé si neuměli představit odchod na věčnost jinak, než doma se svými milovanými.

Ve chvíli, kdy smrt přijde, je třeba myslet na praktické věci. Jako první byste měli zavolat lékaře, který na místě sepíše zprávu u úmrtí osoby, tedy tzv. ohledací list. Následně je třeba vybrat a objednat pohřební službu.

V závislosti na podmínkách a psychickém stavu můžete zemřelého důstojně obléci, nebo to nechat na pracovnících služby. Ti většinou fungují i v noci a tělo naloží do rakve a odvezou. Bývá zvykem, že služba, která odváží tělo, poté zajišťuje i poslední rozloučení s nebožtíkem.

Vaše další kroky by měly vést na matriku obecního úřadu, kde nahlásíte úmrtí příbuzného. S sebou si vezměte doklad jeho i vaší totožnosti, tedy občanský průkaz, jeho rodný list a oddací list. Lékař, který provedl ohledání zesnulého, pošle na matriku list s potvrzením o úmrtí a úřad následně vyhotoví úmrtní list.

Je rovněž třeba odevzdat zbylé doklady na příslušné úřady, tedy cestovní pas na oddělení pasů, průkaz pojištěnce zdravotní pojišťovně a řidičský průkaz na dopravním inspektorátu. Je také třeba nahlásit úmrtí na České správě sociálního zabezpečení, která v případě seniora zastaví zasílání důchodů a vypočítá, kolik je třeba vrátit. Důchody se totiž vyplácejí dopředu a s největší pravděpodobností budou muset pozůstalí vždy nějakou část financí vrátit úřadu. V závislosti na datu úmrtí a datu splatnosti.

Je také nutné ověřit si, jestli měl dotyčný příbuzný nějaké finanční závazky, například trvalé platby na účtu za energie apod. V tu chvíli je potřeba na jeho účet doplnit peníze, nemá-li jich tam dostatek, přestože přístup k účtu samotnému dostanete až po ukončení dědického řízení, a to může trvat měsíce. Během té doby se ale můžete neplacením plateb pořádně zadlužit a vystavujete se riziku exekuce.

Zároveň je potřeba zemřelému například zrušit mobilní telefon, k čemuž operátorům stačí doklad potvrzující úmrtí osoby. V průběhu toho vaše kroky ještě jednou zamíří na pohřební ústav, kde si s pracovníky dohodnete podmínky posledního rozloučení, případně druh pohřbu a obřadu apod.

Pohřeb finančně prověří rodinu

Jakkoliv smutné se to může zdát, i pohřeb je byznys, který musí někdo zaplatit. A rozhodně nejde o malé částky. Lze říci, že mrtvého již netrápí nic, ovšem je zvykem a pro některé i otázkou cti uspořádat důstojný pohřeb. Protože je toto téma ve společnosti tabu, mnoho lidí je zmatených, protože neví, co všechno se od nich očekává. Naštěstí mohou pomoci pohřební služby, které si to nechají pěkně zaplatit.

Kolik tedy stojí umřít? Je třeba vzít v potaz, že pohřeb není ihned po smrti, tělo je tedy třeba někde uskladnit. Lidé často nechávají otevřenou rakev při obřadu, v tom případě je mrtvého nutné obléci a upravit. Obřadní síň, zaměstnanci, dekorace, parte… To všechno se připojuje na váš účet.

Pak je třeba sehnat rakev nebo urnu a místo, kde člověka pohřbít. Mnoho lidí má rodinný hrob, kam se mohou členové ukládat. Jiní ho musí pronajímat od hřbitovů. Za pohřební místo se platí poplatky na několik let dopředu. Další náležitostí je pohřební hostina, neboli kar. Ten započítávat nemusíme.

K úmrtí často dochází přímo v nemocnici. Tam s úmrtím poplatky spojeny nejsou, vše hradí pojišťovna. Tělo nemocnice 2 dny uchovává zdarma, pak stojí každý den zhruba 350 korun. Některé pohřební služby ale nabízí uchování u nich. V pražských pohřebních službách může jeden den stát i 600 korun.

Pak přijde pohřeb sám o sobě. Před ním je třeba rozeslat parte, za které si pohřební služby účtují mezi 500 a 1000 za deset kusů, zaslání pak stojí 575. Ušetřit můžete, pokud necháte parte rozeslat e-mailem místo pošty. To váš u Pohřebního ústavu hlavního města Prahy vyjde na 230 korun.

Rakev také není zrovna nejlevnější. Ty nejjednodušší vás vyjdou na přibližně 5000 korun, u dražších můžete zaplatit i 40 000, záleží na tom, co chcete a také jestli se jedná o rakev do hrobu nebo do hrobky. Ty do hrobky vyjdou na víc.

Přeprava vás taky něco bude stát. Po Praze jsou ceny okolo 1500 korun za jednu cestu. Pokud chcete dál, budete platit od kilometru.

Pohřeb sám o sobě také něco stojí. Pohřební ústav hl. m. Prahy mrtvého zpopelní za 2185 korun. Vykopání hrobu vás přijde na 3000 a spuštění rakve do hrobu nebo umístění do hrobky stojí 370 korun. Provedení samotného obřadu v pohřební síni může stát až 7 000, pokud k němu chcete vzpomínkový film s řečníkem, připravte si dalších 5 až 16 tisíc.

Pokud se tedy počítají základní položky, pohřbení v rakvi s obřadem a minimální výzdobou vyjde na minimálně 60 000, pokud musíte nechat hloubit hrob a pořídit náhrobní desky. Kremace s obřadem, minimální výzdobou a rozsypání po rozsypové loučce vyjde na přibližně 13 000. Mnoho společností nabízí akční ceny a levnější pohřby, kdy je ozdoba zapůjčená a tělo je pohřbeno na hřbitově blízko služby.

Když si pohřeb nemůžete dovolit, nebo pokud je zemřelý bez domova, o pohřeb se postará stát. Jedná se o takzvané sociální pohřby. Povinnost pohřbít má obec, která si může vybrat mezi pohřbením žehem či pohřbením do země. A zpětně si obec nechá proplatit pohřeb od Ministerstva pro místní rozvoj.

Smrt není pěkná na pohled

Umírání může být bolestivé, bezbolestné, a nemusíme o něm vůbec vědět. Z hlediska vědy jde o jev, který dodnes nedokážeme přesně vysvětlit, a na téma života po životě bylo vypracováno několik vědeckých studií. Podle odborníků mozek ještě několik minut po smrti funguje, tělo se snaží oživit a obnovit činnost základních orgánů, ale ve chvíli, kdy lékaři konstatují smrt, je dokonáno.

V tu chvíli náš život na této planetě skončil. Není ale bez zajímavosti, co se s naším tělem děje dál. Ruku v ruce s úmrtím totiž začíná nový proces, který potrvá zhruba deset let a během nějž se na lidském těle vystřídá řada nových hostitelů. Proces rozkladu, který začíná už několik minut po smrti.

Zhruba po pěti minutách od skonání začíná dekompozice, tedy rozklad, kdy dojde k přeměně organických látek na látky anorganické, jako je voda, oxid uhličitý a soli. Buňky trpí nedostatkem kyslíku, hromadí se v nich odpadní produkty a v těle začínají pracovat trávicí enzymy. 

Svaly ochabnou a krev se začíná vlivem gravitace přelévat do nejnižších částí těla, kde vytváří tmavofialové skvrny. Jakmile se kůže zcela odkrví, tělo se zbarví do běla. To vše během první zhruba půl hodiny po smrti.

Po jedné až třech hodinách od úmrtí svaly ztuhnou. V tu chvíli není lehké s lidským tělem pohnout, pokožka navíc chladne a do jednoho dne se kůže začíná scvrkávat a stahovat. Enzymy totiž postupně tráví celé tělo a tento jev se projeví právě tak, že se na kůži vytvoří puchýře a kůže popraská.

Tento proces funguje několik dní bez vnějšího zásahu. Dále však záleží na tom, co se s tělem jako takovým stane. Pokud je zpopelněno, je proměněno v popel a prach. V případě uložení těla do země pak dochází k postupnému rozkladu.

Související

Více souvisejících

úmrtí smrt

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Válka v Izraeli

Válka v Gaze má přes 34 tisíc obětí, tvrdí Palestinci. OSN řekla, jak s jejich údaji pracuje

Konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás si podle palestinského ministerstva zdravotnictví vyžádal již 34 344 palestinských obětí. Zveřejněný seznam obsahuje údaje o většině zabitých, včetně jmen, věku a pohlaví. Mnoho obětí jsou děti, přičemž seznam zahrnuje i 169 novorozenců a stovky dalších mladších deseti let. Izrael oficiální čísla zpochybňuje, zatímco OSN potvrzuje, že palestinské údaje bývají přesné.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Recep Tayyip Erdogan

Turecko se odklání od Západu? Chce prohlubovat vztahy s Východem

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu na fóru v Ankaře prohlásil, že Turecko bude nadále rozvíjet vztahy s Východem, a to i přesto, že v zahraniční politice zůstává orientováno na Západ. Zdůraznil, že svět už není "černobílý" a Ankara nemusí spolupracovat pouze s jednou stranou.  

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Vladimir Putin

Rusko oficiálně zahajuje partnerství s Íránem

Ruský prezident Vladimir Putin přijal návrh na podepsání dohody o strategickém partnerství s Íránem, který mu předložilo ruské ministerstvo zahraničních věcí. Uvedl to server Times of Israel.

před 10 hodinami

Autobus po nehodě v Karlových Varech sjel do kolejí. Na místě jsou zranění, vlaky nejezdí

Autobus ve čtvrtek ráno po nehodě v Karlových Varech sjel na železniční trať a poškodil ji. Na místě jsou zranění, podle dostupných informací jde o 17 osob. Na místě zasahují složky záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy