ČOI varuje před nákupem vstupenek přes Viagogo.com, množí se stížnosti

Česká obchodní inspekce (ČOI) varuje před nákupem vstupenek na hokejový šampionát na Slovensku přes webové stránky Viagogo.com. Za poslední rok inspekce eviduje víc než 140 podání spotřebitelů, kteří si nejčastěji stěžují na zvýšení ceny vstupného během objednávky a nemožnost stornovat transakci. Stížnosti se týkaly také neplatných vstupenek nebo nevrácení peněz za vstupenku na zrušený koncert.

Inspekce upozornila, že spotřebitelé na web snadno narazí při vyhledávání vstupenek, protože se v internetových vyhledávačích zobrazuje na předních místech. ČOI po kontrolním nákupu, který ukázal, že web neuvádí úplnou konečnou cenu vstupenky a neseznamuje spotřebitele s jeho právy, uložil provozovateli stránek pokutu 60.000 korun.

Firma provozující web sídlí na švýcarské adrese, což znemožňuje mimosoudní pomoc spotřebitelům, protože ve Švýcarsku nemá zastoupení Evropské spotřebitelské centrum, uvedla ČOI. Případný soudní spor je ztížený tím, že firma podle svých obchodních podmínek pouze zprostředkovává prodej vstupenek mezi dvěma lidmi.

ČOI jako příklad fungování webu uvádí stížnost spotřebitelky, které web k ceně tří vstupenek na sportovní utkání připočítal až při placení kartou další peníze za dopravné a rezervaci. Při zrušení objednávky web tyto poplatky nevrací. "Během pár vteřin jsem nechala vydělat společnost 1227 Kč. Bohužel jsem naletěla, ale tímto bych chtěla na tuto skutečnost upozornit ostatní," cituje inspekce ze stížnosti.

Šanci, jak nepřijít o peníze, mají lidé podle ČOI při využití takzvaného chargebacku. Banku mohou požádat o převedení peněz zpět na svůj účet, pokud ještě vstupenky neobdrželi. To je možné při platbě kartou, nikoli převodem.

"Podle zkušeností Evropského spotřebitelského centra takto banky svým klientům pomáhají, ačkoli k tomu nejsou povinovány zákonem," uvedla inspekce. Některé banky v ČR už platby přes Viagogo.com blokují, nebo upozorňují zákazníky na zvýšené množství požadavků svých klientů na vrácení již uhrazené platby.

Související

Česká obchodní inspekce (ČOI)

Jsou ceny cukru v pořádku? ČOI provedla kontroly v obchodech

Kontrola České obchodní inspekce (ČOI) na základě podnětu ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) kvůli cenám cukru v maloobchodním řetězci zatím nenasvědčuje porušení zákona v dozorové kompetenci ČOI. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Kontrola ještě nebyla ukončena. Inspekce uvedla, že případné klamavé obchodní praktiky týkající se potravin dozoruje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), kterou s podnětem seznámila.

Více souvisejících

čoi hokej koncerty Viagogo.com

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 47 minutami

před 56 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy