Německý řád prohrál s ČR. Nedostane nemovitost v Karlově Studánce, potvrdil soud

Nejvyšší soud odmítl dovolání Německého řádu, který se domáhá navrácení některých nemovitostí v Karlově Studánce na Bruntálsku. ČTK to zjistila z usnesení v databázi Nejvyššího soudu. Konkrétní parcelní čísla jsou z usnesení vymazaná, podle záznamů ČTK se však spor týkal osmi parcel, přičemž součástí tří z nich jsou stavby - základní škola, obecní úřad a kaple svatého Huberta. Řád s rozhodnutím nesouhlasí a hodlá se soudit dál.

Česká provincie Řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě se domáhala určení, že vlastníkem nemovitostí je stát, nikoliv obec Karlova Studánka. V případě úspěchu by se tak řádu teoreticky otevřela možnost žádat o vrácení nemovitostí podle zákona o církevních restitucích.

Okresní soud v Bruntálu ale žalobu zamítl, řád neuspěl ani s odvoláním ke Krajskému soudu v Ostravě. Soudy vycházely ze skutečnosti, že Německý řád o nemovitosti přišel před začátkem rozhodného období, tedy před rokem 1948. Veškerý majetek mu zabavili nacisté, kteří řád zrušili jako nepřátelský říši, a po válce připadl československému státu.

Nejvyšší soud konstatoval, že účelem restitucí je zmírnění jen některých majetkových křivd a že justice musí respektovat meze stanovené politiky.

"Zakotvení právního rámce pro nápravu historických bezpráví z doby nesvobody bylo úlohou demokraticky konstituovaného zákonodárného sboru; naproti tomu soudy nemohou politickou reprezentací zvolené pojetí nápravy majetkových křivd uzpůsobovat vlastním představám o žádoucí míře kompenzace újmy, již církve a náboženské společnosti v minulosti utrpěly," stojí v usnesení.

Mediální zástupce řádu Mikoláš Černý ČTK řekl, že řád se nyní nebude k rozhodnutí podrobněji vyjadřovat. "Můžeme jen říct, že s rozhodnutím nesouhlasíme. Naši právníci ho nyní analyzují a hledají další možnosti," řekl.

Karlova Studánka je vyhledávaná lázeňská obec. Německý řád, který v kraji vlastnil rozsáhlé majetky, rozvoj lázeňství podporoval. Řád usiluje také o vrácení dalších nemovitosti na severní Moravě a ve Slezsku, včetně hradu Bouzov. I ve sporu o Bouzov podal Německý řád dovolání, které Nejvyšší soud odmítl.

Související

Hrad Bouzov

Hrad Bouzov zůstane státu, Ústavní soud odmítl stížnost Německého řádu

Ústavní soud odmítl stížnost Německého řádu, který se domáhal vydání hradu Bouzov na Olomoucku. Justice nechala památku ve vlastnictví státu. Ústavní soudci obdrželi stížnost v červenci, odmítli ji v polovině září. Z usnesení plyne, že se řád po druhé světové válce nedomáhal vrácení hradu, který zabavili nacisté, zákonem předepsaným způsobem. Řád s verdiktem nesouhlasí.

Více souvisejících

Německý řád Nejvyšší soud církevní restituce Brno

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy