Novodobí otrokáři vykořisťují dělníky, ale unikají trestu

Praha - Na mnoha stavbách můžete vidět dělníky, kteří nejsou z České republiky. Zaměstnavatelé je sem vodí nejčastěji z východní Evropy, najímají je na práci, ale není výjimkou, že jim potom nezaplatí. Nevládní organizace La Strada odhaduje, že jich jsou vykořisťovány stovky. Informují o tom Lidové noviny.

Často se stává, že dělníci dostávají naprosto směšnou mzdu. A to ještě patří mazi ty šťastné, protože mnozí nedostanou zaplaceno vůbec. Ovšem vykořisťovatelům za to téměř nic nehrozí.I pokud si novodobí otroci stěžují, málokdy uspějí. V Česku se podobný případ dostal podle LN před soud pouze dvakrát. Ale pravomocně nebyl nikdo potrestán.V roce 2008 se k soudu dostal například případ mužů i žen, kteří do Česka přijeli z Ukrajiny. Mnohokrát nedostali za svou práci zaplaceno, byly jim zadržovány doklady, a když nechtěli dál otrocky pracovat, zaměstnavatel jim vyhrožoval. Ale nikdo nakonec potrestán nebyl - soud prohlásil, že nešlo o nucenou práci.„To, že ani tento případ nebyl odsouzen, vidíme jako velice problematické a ukazuje, že definice nucené práce a jiných forem vykořisťování  není zcela funkčně uplatňována v naší soudní praxi,“ říká Irena Konečná, ředitelka organizace La Strada ČR. A dodává: „Přitom definice nucené práce je zakotvena v mezinárodních úmluvách. Rozsudky z jiných zemí ukazují, že jako nucenou práci lze posuzovat i případy, kde nedocházelo k fyzickému násilí."

Související

Ilustrační foto

V Česku se od revoluce zdvojnásobila životní úroveň, ukazuje analýza

Dvě stě tisíc podnikatelů v roce 1990 a jejich pětinásobek o rok později položily základy prosperity současné České republiky. Díky rozvoji podnikatelské sféry výrazně vzrostla životní úroveň lidí. I přestože od roku 2021 lidé čelí vysokému růstu spotřebitelských cen, výdělky zaměstnanců jsou v současnosti oproti roku 1989 v průměru čtrnáctkrát vyšší, přičemž ceny stouply sedminásobně. Produktivita země přepočtená na obyvatele ale stále zdaleka nedosáhla úrovně Německa, uvádí analýza, kterou vypracovali analytici Hospodářské komory u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. 
Peníze, ilustrační fotografie. Rozhovor

V pasti středních příjmů. Česko vyčerpalo potenciál dosavadního růstového modelu, upozorňuje Šitera

Koronavirová pandemie a energetická krize měly sice jiný charakter, ale společně ukázaly slabiny tuzemského, na exportu založeného ekonomického modelu. Pro další ekonomický posun by Česko muselo být více technologicky adaptivní, inovativní, zaměřit se na budování nové infrastruktury a místo nízké ceny práce dbát na její kvalifikovanost, konstatuje Daniel Šitera v obsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Výzkumník Ústavu mezinárodních vztahů v něm dále vysvětlil například to, z jakého důvodu podle něj Česká republika spadla do takzvané pasti středních příjmů a proč si nedokáže představit, že by se svým současným hospodářským modelem dokázala dosáhnout úrovně vyspělých ekonomik Skandinávie, Beneluxu či německy mluvících zemí. 

Více souvisejících

práce peníze krimi

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy