Trest za čtyři mrtvé! Explosia dostala pokutu za výbuch

Pardubice - Český báňský úřad (ČBÚ) uložil pardubické firmě Explosia, ve které loni následkem výbuchu trhaviny zemřeli čtyři lidé, pokutu jeden milion korun za porušení předpisů. Pochybení mohlo být příčinou tragické události, řekl ve čtvrtek agentuře Mediafax mluvčí ČBÚ Bohuslav Machek.

"Obvodní báňský úřad v průběhu šetření zjistil některé závady a nedostatky, které nesouvisely s příčinou mimořádné události, a organizaci uložil pokutu ve správním řízení ve výši jeden milion korun," uvedl mluvčí s tím, že šlo o porušení předpisů při nakládání s výbušninami.Podle Machka ale není s určitostí jasné, zda toto porušení předpisů bylo či nebylo přímou příčinou exploze, to se nepodařilo prokázat."Obvodní báňský úřad nám předal technickou správu, naše prošetřování události je ukončeno. Český báňský úřad po předložení výsledků šetření posoudí, zda bude potřeba provést novelizaci bezpečnostních předpisů upravujících nakládání s výbušninami," dodal mluvčí.Z výsledku šetření vyplynulo, že nelze jednoznačně určit zdroj a příčinu iniciace výbuchu. S největší pravděpodobností nastala iniciace výbuchu v navažovně, kde byla vstupní chemikálie nitroester. Odtud se šířila detonace do mísírny. Ochranný val dle závěrů ČBÚ zabezpečil odpovídající ochranu okolí proti předpokládaným nežádoucím účinkům výbuchu."My jsme se vzdali práva na dovolání proti rozhodnutí Českého báňského úřadu, protože se závěry jeho správního řízení souhlasíme. Ani u jediného zjištěného porušení nelze jednoznačně konstatovat, že by bylo v příčinné souvislosti se vznikem mimořádné události. Naším vnitřním šetřením a ověřeno ověřovacím pokusem bylo zjištěno, že detonace se šířila z navažovny do mísírny a to je závěr, se kterým se s velkou pravděpodobností ztotožnil ČBÚ," uvedl mluvčí Explosie Jiří Simandl.Navažovna je právě kvůli bezpečnosti při nakládání s výbušninami bezobslužná. Nitroester je součástí nitroglycerinu, který je vysoce výbušný i při malých vibracích či otřesech. Firma podle Simandla již provedla některá preventivní opatření. Výrobu Perunitu E obnovila v jiné části výrobního areálu na jiné modernější technologii.Tragédie se stala ve výrobním areálu akciové společnosti Explosia loni 20. dubna při výrobě důlní skalní trhaviny Perunit E. Výbuch byl bezprostřední příčinou smrtelného úrazu čtyř zaměstnanců organizace a celkové destrukce objektů navažovny a mísírny uvnitř ochranného valu.Doprovodné účinky výbuchu za ochranným valem zranily dalších šest zaměstnanců firmy.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Více souvisejících

firmy pokuty úmrtí

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 44 minutami

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy