Vánoční strom na pražském Staromáku je letos nebývale krásný. Zdobení začíná

Praha - Smrk, který ozdobí letošní adventní trhy, se v noci na úterý přestěhoval z pražských Stodůlek na Staroměstské náměstí. Symbol pražských Vánoc pochází ze západočeského Holoubkova, metropoli jej věnoval kníže Jerome Colloredo-Mansfeld.

Cesta stromu je stejná jako v loňském roce. Trasa povede přes Anděl, kolem Tančícího domu přes I. P. Pavlova do Pařížské, a pak už rovnou na Staroměstské náměstí. "Loni se tato cesta ukázala jako nejlepší," upřesnil Martin Švestka z přepravní firmy.

Strom vyrostl nedaleko obce Holoubkov v západních Čechách těsně vedle železniční trati. Dosáhl výšky 28 metrů a jeho stáří je 70 let.

Šlechtický rod získal pozemky zpátky v 90. letech. "I po dvaceti letech je to pro nás bezmála zázrak, že se moje rodina mohla po padesáti letech vrátit do staré vlasti. Tento strom je proto malý symbolický znak naší vděčnosti," řekl kníže.

Smrk se začal kácet v neděli krátce po desáté dopoledne. Úkolu se zhostil Jiří Vorlíček, mistr České republiky v práci s motorovou pilou.

Zhruba osmadvacet metrů vysoký strom splňuje všechny potřebné podmínky.

Má bezchybný vzhled, je zdravý a díky nově vybudované cestě dobře dostupný pro těžkou techniku.

Organizátoři vánočních trhů vyhlásili soutěž na hledání stromu již v srpnu. Celkem dostali na 30 tipů.

Deváté vánoční trhy odstartují na Staroměstském náměstí v sobotu 1. prosince a potrvají do 1. ledna. Vánoční trhy ovládnou tradičně také Václavské náměstí, kde potrvají až do 13. ledna.

Související

Více souvisejících

Vánoce Praha Staroměstské náměstí

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 29 minutami

před 38 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kia EV9 slaví dvojnásobné vítězství v soutěži World Car Awards 2024

Značka Kia obdržela další cenné vítězství v soutěži World Car Awards 2024 (Světové auto roku 2024). Vlajková loď značky, čistě bateriové SUV EV9 získalo dva prestižní tituly Světové auto roku i Světový elektromobil roku.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy