Štědrovečerní večeře u našich sousedů? Od tresky po žabí stehýnka

Praha - Štědrovečerní večeře je jedním ze symbolů vánočních svátků. Na české štědrovečerní tabuli by podle tradice neměla chybět jako postní jídlo ryba a podobně je tomu také v ostatních zemích střední Evropy.

V Británii a také některých jihoevropských zemích se na Štědrý večer podává krocan, husa nebo kachna. Masité pokrmy dominují štědrovečerní večeři ve většině evropských zemí.

Český štědrovečerní jídelníček se tradičně sestává z rybí polévky, smaženého kapra a bramborového salátu. Původně se ale na Štědrý večer podávalo devět chodů, mezi nimiž nechyběly oplatky s medem, černý kuba, knedlíky se švestkovou omáčkou, jablečný závin nebo muzika, pokrm, který se připravuje ze sušených švestek, perníku, hrušek, rozinek, perníku, ořechů a jablek.

Rybí maso nalezneme na štědrovečerní tabuli také v sousedních zemích. Na Slovensku je to podobně jako v Česku kapr. Tradičním jídlem je ale kapustnica, polévka uvařená z láku ze zelí s houbami a uzenou klobásou, která se v různých regionech Slovenska vaří trochu odlišně. Existují například varianty se smetanou nebo sušenými švestkami.

Pokrm ze sladkovodní ryby je jedním z chodů také v německém Bavorsku a Bádensku-Württembersku, kde se kapr upravuje na několik způsobů. Oblíbeným německým vánočním jídlem je konšelská masová mísa, na níž jsou plátky vepřové pečeně, uzeného masa, pečené husy nebo kachny. Na severu Německa jsou velmi oblíbené klobásy.

Také Rakušané si pochutnávají na sladkovodní rybě, podobně jako u nás se ale podává také drůbež a chybět by neměla ani vánočka.

V Polsku se podává dvanáct chodů, stejně jako je měsíců v roce. Začíná se borščem z červené řepy nebo zelňačkou, pokračuje se pokrmy z ryb, například kaprem v černé máčce, a chybět nemohou ani pirožky plněné houbami a zelím.

Hlavním chodem se dnes stává krocan, který je tradičním pokrmem ve Velké Británii. Na rozdíl od Poláků, kteří stejně jako my podávají slavnostní večeři 24. prosince, se britské rodiny nad nadívaným krocanem sejdou až 25. prosince.

Britské vánoce jsou pak pověstné tradičním pudinkem, který se připravuje několik týdnů předem a zahrnuje ingredience, jako je hovězí lůj, cukr, švestky nebo švestková povidla, oříšky, strouhanka, citróny a vejce. Před podáváním se polévá brandy a zapaluje.

Francouzské štědrovečerní menu je velmi bohaté. Předkrmem bývají husí játra, žabí stehýnka nebo bílé klobásy. Mezi hlavními chody najdeme nejčastěji pečenou krůtu s ořechy nebo husu plněnou jedlými kaštany. K oblíbeným štědrovečerním pochoutkám patří také ústřice, šneci, kaviár, sýrová mísa a samozřejmě sladkosti. Servíruje se Kristův chléb ozdobený cukrovou pěnou tak, aby se podobal malému Ježíškovi, a také čokoládový dezert bûche de Noel plněný kaštanovým krémem, pomazaný a ozdobený marcipánem.

Na jídelníčku jižních zemí Evropy najdeme nejen ryby, ale také krocana, jehněčí nebo kozí maso. Italové si pochutnávají na pečeném jehněti, krocanovi nebo úhoři a jako moučník se jí italská obdoba české vánočky panettone, která obsahuje rozinky, mandle a kandované ovoce. Krocana nebo úhoře považují za sváteční pokrm Portugalci. "Ti si na Štědrý den rádi pochutnají také na vařené chobotnici," uvedl Jiří Poláček z portálu o vaření TradičníRecepty.cz.

Španělé dávají přednost především skopovému masu. Řecká vánoční hostina patří k těm nejbohatším v roce. Jedí se ryby, pečené sele nebo jehně na roštu. Pečená ryba je hlavním chodem také v sousední Makedonii.

Rybu najdeme na jídelníčku také v severských zemích. V Dánsku je to pepřená treska a ředkvičkou, mezi hlavní chody patří ale také husa, kachna nebo vepřová pečeně s červeným zelím. Podává se pivní a pšeničný chléb a jako dezert rýžový nákyp se zapečenou mandlí. Kdo ji najde, ten dostane od Ježíška speciální dárek Julemand. Ve Švédsku se ryba podává jako předkrm, kterým je vařená sušená treska v bílé omáčce, hlavním chodem jsou vařené fazole se slaninou zapečené v cibuli. Ryba podávaná s žitným chlebem a bramborami nechybí ve svátečním menu ve Finsku, Norové ale upřednostňují pečené kuře nebo vepřové maso.

Ve světě jsou ovšem ještě zajímavější recepty. "V Chile na Vánoce konzumují nápoj s názvem Cola de mono, což v překladu znamená opičí ocas. Mexičané proti tomu milují ruský bramborový salát a Argentinci se neobejdou bez steaku," dodal Poláček.

Související

Více souvisejících

Vánoce recepty, vaření

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí způsobí problémy na západě. Meteorologové zpřísnili výstrahu

Počasí způsobí o víkendu problémy především na západě Čech. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek aktualizoval výstrahu před vydatným deštěm a povodňovými jevy, u nichž zvyšuje stupeň nebezpečí pro některé oblasti na povodňové nebezpečí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy