Jak poznat nádor včas? Zde je přehled hlavních příznaků

Praha - Rakovina je strašákem lidstva. Týmy vědců se snaží nad ní vyhrát. Bezvýsledně. Příčin onemocnění rakovinou bývá více. Jak poznat první příznaky zákeřné nemoci?

Nejčastěji rakovinu způsobuje: kouření a alkohol, vliv psychiky, stresu, dědičnosti, nadměrné slunění či rakovinotvorné látky v potravě. Jaké jsou ale příznaky rakoviny?

Proti rakovině nejsme vůbec bezbranní, jak se mezi lidmi leckdy traduje. Jenže Češi často umírají zbytečně. K doktorovi jdeme se zdravotními pozdě, úplně zapomínáme na preventivní prohlídky, které máme zdarma.

A pak jsou tady zásady, které je potřeba dodržovat. Lékaři například doporučují vyhnout se tukům, nekouřit, nezanedbávat sport a jíst co nejvíce ovoce a zeleniny. Tzv. středomořská strava – zelenina, olivový olej a ryby - je podle onkologů velmi účinnou prevencí proti možnému onemocnění rakovinovým nádorem.

Světové údaje řadí Českou republiku mezi státy s největším výskytem a úmrtností na karcinom tlustého střeva a konečníku. U mužů nám patří dokonce nejvyšší příčka. „Souvisí to jednak s genetickou dispozicí a jednak s našimi stravovacími zvyklostmi," podotýká docent Lubomír Novák, vedoucí interního oddělení Kliniky GHC Praha.

„Jako prevenci doporučuji konzumovat až pět porcí ovoce a zeleniny denně, aby mělo tělo dostatek antioxidantů a mohlo se bránit útoku volných radikálů," dodává docent Novák. Není bez zajímavosti, že vědecké studie ukázaly, že riziko vzniku rakoviny prostaty je o plnou jednu třetinu nižší u těch mužů, kteří pravidelně konzumují rajská jablka.

Jaké jsou příznaky vznikající rakoviny?

Rakovina prostaty: tlak na močovou trubici, obtíže s močením, slabý nebo přerušovaný odtok moči, trvalá bolest v dolní partii zad.

Rakovina plic: úporný kašel, vykašlávání hlenu smíšeného s krví, bolest v hrudi.

Rakovina slinivky: nechutenství, nucení na zvracení, mazlavá stolice, tmavohnědá moč a někdy svědění kůže.

Rakovina slinivky: nejstrašnější hrozba mezi rakovinami

Rakovina ledvin: přítomnost krve v moči, spastické bolesti břicha.

Rakovina hrtanu: úporný kašel, vyschlé hrdlo atd.

Rakovina hlasivek: chrapot nebo ztráta hlasu.

Rakovina vaječníků: pobolívání a zvětšování objemu břicha, zažívací a dýchací obtíže, časté močení, tlak na močový měchýř.

Rakovina žaludku: nechutenství a hubnutí, bolest v nadbřišku po jídle, poruchy trávení, zvracení, možné je i krvácení do stolice.

Rakovina ústní dutiny a krku: chronické ústní vřídky, vřídky na jazyku nebo v krku, které se nehojí.

Rakovina prsu: změna velikosti a tvaru prsu, výtok nebo krvácení z bradavky, zarudnutí kůže, bolest prsů a zejména hmatný útvar v prsu nebo v podpaží při samovyšetřování.

Rakovina prsu: 6 varovných signálů

Rakovina tlustého střeva a konečníku: chudokrevnost, slabost, hubnutí či nevolnost, krev ve stolici, změna vyprazdňovacích návyků ve smyslu zácpy či průjmů.

Rakovina krve: zvýšená krvácivost, tvorba modřin a krevních podlitin, opakované infekce, bolesti kostí a kloubů.

Rakovina hltanu a jícnu: zhoršující se polykací potíže.

Rakovina kůže: znaménko, které krvácí, zvětšuje se, svědí nebo mění barvu, vřed nebo bradavice, která se nechce hojit.

Rakovina děložního čípku: krvácení po pohlavním styku, krvácení mimo období menstruace, neobvyklý výtok, bolestivá menstruace.

Rakovina děložního hrdla: nepravidelné krvácení mimo cyklus, krvavý nebo hnisavý výtok, chudokrevnost, zvýšená únavnost a úbytek hmotnosti, krev v moči, bolesti v bederní oblasti.

Rakovina varlat: zvětšení varlete, tuhá zatvrdlina od velikosti hrášku, tahavá bolest v podbřišku nebo ve slabinách, nepravidelná bolest v podbřišku vystřelující do varlat, často zvětšení a citlivost prsních bradavek.

Rakovina močového měchýře a ledvin: krev v moči, bolesti a pálení při močení, zvýšená frekvence močení.

Související

Princezna Kate oznámila, že má rakovinu.

Britská princezna Kate má rakovinu

Princezna Kate v pátek po mnoha spekulacích prozradila, jaký je její zdravotní stav. Manželka následníka trůnu ve videu, které zveřejnila na sociální síti, oznámila, že jí lékaři diagnostikovali rakovinu. Princezna z Walesu podstupuje chemoterapii. 

Více souvisejících

rakovina zdraví nemoci

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Takhle vypadá skutečná digitalizace: Estonci mohou volit v eurovolbách i přes mobil

Občané Estonska budou moci hlasovat ve volbách i prostřednictvím mobilního telefonu. Příslušný návrh zákona předložený vládou v úterý schválil parlament tohoto pobaltského státu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy