"Pražská" gorila Moja porodila ve Španělsku, kluk či gorilí holčička?

Praha/Cabárcen - V zoologické zahradě ve španělském Cabárcenu porodila v úterý gorila Moja své první mládě. Ona i mládě jsou v pořádku a Moja se od začátku o něj výborně stará. Otcem je samec Niki. Moja do španělské zoo odletěla na konci roku 2011, z Prahy musela odejít, aby nezplodila mládě se svým otcem Richardem.

Jestli má Moja kluka či holčičku, se zatím neví.

„Vrchní zooložka Přírodního parku Cabárceno Beatriz Gallego mě informovala o tom, že Moja dnes dopoledne porodila. Ona i její mládě jsou v pořádku a Moja se podle prvních pozorování projevuje jako výborná matka," uvedl k narození Mojina mláděte ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Moja se okamžitě začala o své první mládě starat. Hodinu po porodu viděli chovatelé mládě poprvé sát mateřské mléko. „Moja mládě zatím ukrývá pod rukou, a tak nikdo zatím neví, zda jde o samce, nebo samici. Vývoj v prvních hodinách po porodu však ukazuje, že život v přirozené skupině v Praze Moju naučil vše, co jako matka potřebuje," dodal k události kurátor primátů Zoo Praha Vít Lukáš.

Návštěvnický provoz v cabárcenském pavilonu bude v následujících dnech regulován, Moja i mládě potřebují klid.

Moja se narodila 13. prosince 2004 a byla prvním mládětem gorily nížinné narozené v Česku. Pro gorily byl v září 2001 otevřen nový pavilon v dolní části areálu, ten původní poškodila povodeň. Rodiči Moji jsou samice Kijivu a otec Richard. Jméno Moja znamená ve svahilštině "první".

Moja po příletu do cabárcenské skupiny goril dobře zapadla. Samec Niky se o ni začal brzy zajímat a opakovaně se pářil. "Jsem rád, že došlo k naplnění toho, proč jsme Moju do Španělska odvezli – že dostává šanci mít potomstvo," uvedl tehdy ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Otcem mláděte je šestadvacetiletý samec Niky, který je vzhledem ke svému africkému původu geneticky mimořádně cenný. V cabárcenské skupině dále žijí jedenatřicetiletá samice Nadia a Chelewa, která je o rok mladší než Moja. Chelewa vloni porodila mládě, to ale nešťastnou náhodou zahynulo.

Gorily nížinné jsou březí obvykle 251 až 295 dní. Rodí většinou jednoho potomka, o kterého se starají až do věku tří let. Gorilí samice pohlavně dospívají v pátém až sedmém roce věku, samci v devátém až desátém roce.

Související

Více souvisejících

ZOO Praha Opice Zvířata

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 8 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 9 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 9 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 9 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy