Čas alergií udeřil: Jaké počasí je pro alergiky nejzákeřnější?

Praha - Záchvaty kýchání, ucpaný nos, svědění a slzení očí. To vše jsou příznaky sezonní pylové alergie, kterou teď trpí každý 4. Čech. Jak počasí alergii ovlivňuje a jsou nebezpečné pestrobarevné květy? Dočtete se v dnešním díle seriálu TN.cz Jak na alergii.

Sezonní pylová alergie je nejvíce rozšířené alergické onemocnění, kterého navíc v posledních letech výrazně přibývá! Dnes postihuje téměř 25 procent lidí. Nejčastěji a největšími obtížemi trpí větší děti a mladiství, hlavně v květnu, červnu a červenci.

Pyl jako hlavní viník

Nejčastější příčinou sezonní pylové alergie je pyl. Aby pyl alergii vyvolal, musí ho být ve vzduchu větší množství – to je asi 50 zrn pylu v metru krychlovém vzduchu. Pyl ze vzduchu potom dráždí oči, nos a uši a vznikají známé potíže alergiků. Na vrcholu pylové sezony je ale zánět sliznic už pokročilý a zrn ve vzduchu stačí mnohem méně a obtíže mohou být horší.

Zákeřné větrosnubné rostliny

Alergikům způsobují obtíže pylová zrna, která poletují ve vzduchu. Rostliny se rozmnožují přenosem pylu z rostliny na rostlinu. Pyl například trav, plevelů a stromů je přenášen z rostliny na rostlinu větrem. Takové rostliny se nazývají větrosnubné. Jejich pylová zrna pak volně létají ve vzduchu a znepříjemňují život alergikům.

Naproti tomu pestrobarevné květy, často silně vonící, mají těžký, lepkavý pyl, který se z rostliny na rostlinu přenáší hmyzem. Takový pyl ve vzduchu nelétá a alergie na tyto tzv. hmyzosnubné rostliny je vzácná. Proto na faktu, zda na květu včela již seděla, nebo se mu vyhýbá, záleží jen velmi málo.

Nejhůře je v podvečer

Trávy, stromy a plevely uvolňují pyl do vzduchu brzy ráno. Někdy je pylu tolik, že vytvoří pylový oblak. Ten při krásném horkém počasí působí potíže hlavně mezi 17. a 18. hodinou a potom okolo půlnoci. Naopak déšť „usadí" pyl k zemi a obtíže alergika jsou mnohem menší.

Větrání přes mokré prostěradlo pomáhá

Alergikovi může potíže zmírnit pár jednoduchých opatření. Doporučuje se větrat ráno nebo přes mokré prostěradlo, pořídit si čističku vzduchu. Ven je nejvhodnější chodit za deště, ne za suchého, větrného počasí, doma se převléknout, umýt si ruce, obličej, vlasy. Také sportovat se doporučuje ráno, hlavně za deště.

Jak konkrétně počasí ovlivňuje projevy alergie...

Dlouhodobá předpověď a nástup pylové sezony se řídí průběhem zimy. Podle toho můžeme odhadnout, kdy přijde jaro. Pokud je zima mírná, lze očekávat brzký nástup jara a s ním i pylové sezony stromů. Pozdní mrazíky naopak oddalují pylovou sezonu stromů. Pokud se vyskytnou, je po nich většinou sníženo množství pylů v ovzduší.

Poněkud podobnou situaci asi každý zná z pohledu pěstování ovoce – jarní mrazy výrazně snižují úrodu. Pokud je jaro mírné, teplé, zvyšuje se tvorba pylů. Větrné počasí roznáší pylová zrna do okolí. Sucho, teplo a vítr – to jsou situace, kdy jsou pyloví alergici ohroženi nejvíce. Rostliny tvoří mnoho pylu a ten je rychle a daleko roznášen větrem.

Déšť je přítelem alergiků, bouřky nikoli...

Když prší, snižuje se množství pylových zrn ve vzduchu. Procházka po dešti je pro alergika vhodná. Pozor ale na bouřky, zejména ve velkých městech! V poslední době bylo totiž popsáno několik „epidemií" zhoršení astmatu u pylových alergiků právě během bouřek. Vlivem ozonu a znečištění ovzduší dojde k narušení pylových zrn, a jejich malé částečky se potom snáze dostanou až přímo do průdušek. Dokonce byl pro tuto situaci vytvořen termín "bouřkové astma".

Hodně srážek, bujnější růst...

Hodně srážek během jara ale také způsobí bujnější růst a kvetení trav, tedy jejich silnější sezonu. Můžeme použít přirovnání k příznivým pranostikám "únor bílý pole sílí" a "studený máj – v stodole ráj", které zná každý hospodář. Pro pylové alergiky na trávy bohužel tyto pranostiky příznivé nejsou. Deštivý podzim a hodně srážek v zimě také podpoří jarní kvetení stromů. Pro ovocnáře dobrá zpráva, pro alergiky bohužel ne.

Větrné smrště...

Některé klimatické jevy jsou však nepříznivé jak pro alergiky, tak pro zemědělce. Ničivé větrné smrště, jako například El Nino v letech 1998/99, jsou zapříčiněny teplým a vlhkým počasím, které zvyšuje i tvorbu pylových zrn. Vítr je pak prudce rozmetává po krajině. Jsme-li pylovými alergiky, je tedy určitě prospěšné stát se i trochu zemědělci nebo botaniky, abychom lépe svému onemocnění porozuměli a mohli je lépe ovládat.

Více informací nejen o alergiích si můžete dozvědět na webu Ulékaře.cz.

Související

Více souvisejících

alergie Počasí zdraví

Aktuálně se děje

před 59 minutami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

Statisíce lidí přijdou o práci, milion míst změní digitalizace, varuje Jurečka

V následujících sedmi až osmi letech v Česku přijde o práci 300 000 lidí a další milion pracovních míst se výrazně změní kvůli digitalizaci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy