Češi se zbláznili do létání. Kolik stojí soukromý tryskáč?

Praha - Lidí s pilotní licencí na motorové letadlo nebo kluzák v Česku rok od roku přibývá. Licenci na motorové letadlo má včetně komerčních pilotů v Česku 3864 lidí, v roce 2008 nedosahoval počet licencí 3000, vyplývá ze statistik Úřadu pro civilní letectví (ÚCL). Podobně v Česku vzrůstá i počet registrovaných letadel.

Nárůst počtu letadel a vydaných licencí je odrazem trendu, kdy si zejména podnikatelé kupují soukromá letadla, která pak využívají jako dopravní prostředek při obchodních cestách, uvedl generální tajemník aeroklubu ČR Jiří Dodal.

Naopak členů národního aeroklubu, kteří ještě před zhruba patnácti lety představovali většinu lidí se sportovními pilotními licencemi, za poslední tři roky ubylo o 500 na zhruba 6300. Číslo zahrnuje piloty motorových i bezmotorových letounů i parašutisty a členy, kteří vůbec nelétají.

Výcvik na větroních ročně přijde na 20 až 30 tisíc korun, což je pro řadu rodin příliš. Mladí zájemci o pilotní výcvik se tak podle něj rekrutují především z řad dětí současných členů klubu, kteří jsou leteckými nadšenci.

Naopak pořízení soukromého letadla už není pro řadu movitějších lidí nedostupné. Starší čtyřmístný letoun v solidním stavu se dnes dá pořídit za milion a půl a menší dvojmístný provozuschopný stroj je možné koupit i za 600.000 korun, uvedl předseda aeroklubu v Šumperku Pavel Kundrata.

Výraznější je situace u větroňů, které jsou cenově ještě dostupnější. Letuschopný kluzák se dá pořídit od 100.000 korun, roční náklady na provoz se pak mohou podle šéfa šumperského aeroklubu pohybovat kolem 20.000 korun.

Podle čeho poznat kvalitní leteckou školu?

Údržba a bezpečnost techniky je dnes už díky přísným předpisům srovnatelná. Všechny slušné komerční školy zaměstnávají instruktory na plný úvazek, létají každý den a umožňují hradit výcvik postupně podle skutečně odlétaných hodin. Vytvořte si seznam favoritů. Navštivte je a ptejte se na to, kolik letadel skutečně mají v hangáru, kolik žáků už vycvičili a zda instruktory s tisícovkami hodin, které mají uvedené na webu, skutečně během svého výcviku potkáte. A snažte se odhadnout, jestli je létání výcviků s žáky stále baví. Protože jestli baví instruktory, bude výcvik bavit i vás.

Kolik musím nalétat k udržení pilotního průkazu?

Zjednodušeně řečeno 12 hodin ročně. Doporučujeme však létat více, uvedený požadavek leteckých předpisů je opravdové minimum z hlediska udržení návyků a bezpečnosti.

Je létání bezpečné?

Při srovnání počtu nehod motorových letadel s nehodami na silnici, nelze létání než doporučit. Naprostá většina leteckých nehod je navíc způsobena porušením předpisů o létání. Pokud budete létat podle předpisů, je pravděpodobnost, že se vám něco stane zanedbatelná.

(Zdroj: aviatickyklub.cz)

Související

Letadla, ilustrační foto

Izrael se údajně připravuje na možnost války. Aerolinky kvůli obavám z konfliktu ruší lety

Izrael chce zasáhnout libanonské militantní hnutí Hizballáh, ale zároveň se snaží zabránit tomu, aby region upadl do totální války. Dnes to uvedl nejmenovaný vysoce postavený zdroj z izraelského ministerstva obrany. Další dva představitelé však uvedli, že Izrael se připravuje na možnost několika dnů bojů. Uvedla to agentura Reuters s tím, že aerolinky kvůli obavám z války ruší lety.

Více souvisejících

letadla, letectví

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Petr Fiala

Piráti ve vládě končí, říká Fiala. Bartošovo ministerstvo svěřil Jurečkovi

Piráti opustí vládu, řekl končící vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) na středečním jednání kabinetu premiérovi Petru Fialovi (ODS). Podle Fialy závisejí další kroky na tom, kdy nejmenší strana z vlády odejde. Sám už prezidentovi odeslal návrh na odvolání Bartoše. Řízením ministerstva pro místní rozvoj by měl být dočasně pověřen ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Válka v Gaze

Hizballáh v odvetě za útok pagery vypálil raketu na sídlo Mosadu

Libanonské proiránské hnutí Hizballáh se přihlásilo k odpovědnosti za středeční raketový útok na střední Izrael. Uvedlo, že balistickou raketou Kádir 1 mířilo na velitelství izraelské rozvědky Mosad nedaleko Tel Avivu. O útoku informoval zpravodajský web Times of Israel (TOI).

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Jan Hamáček

Sociálním demokratům vykradli hlasy populisté. Stav české levice je tragický

Stav levice v České republice je tristní. Stojí za tím řada faktorů v čele se slabou sociální demokracií a populisty, kteří slíbí úplně cokoliv, aby se dostali do sněmovny. Začínají na to doplácet i Piráti s programem založeným na liberalismu a progresivismu, ten totiž konzervativnějšího voliče nijak nezasáhne.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Prohra vládních stran ukazuje na jasný trend: Toto je poslední mandát Fialovy vlády

Zatímco hnutí ANO poměrně suverénně ovládlo krajské volby, vládní strany mají řadu podnětů k zamyšlení. Celonárodní vedení politiky se propsalo do krajů a rozhodlo o podobách zastupitelství. Kromě náročné politické situace za tím stojí i nezvládnutá komunikace vlády Petra Fialy – a tím pádem upadnutí v nemilost u velké části českého elektorátu.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy