ZOO Brno a Olomouc zachraňují zvířata z Prahy, nabídla šelmám azyl

Praha - Pražská zoo se dnes po třídenní uzavírce způsobené povodněmi otevřela veřejnosti. Za první hodinu ji podle informační tabule u vchodu navštívilo 36 lidí. Otevřena je pouze horní část zahrady. Zatopené části jsou ohraničeny páskou a hlídají je zaměstnanci zoo. Voda pomalu opadává, rozsah škod půjde vyčíslit, až se situace uklidní.

"Chodíme do zoo pravidelně na zvířátka, tak jsme se přišli podívat, jak to vypadá teď po těch povodních," řekla ČTK důchodkyně, která ráno přišla do zoo s manželem. Ocenila, že se zoo podařilo zachránit všechna zvířata. Při ničivých záplavách v roce 2002 jich totiž řada uhynula.

Lidé se nedostanou do pavilonu goril, velkých kočkovitých šelem nebo třeba k papouškům. Zaplavené území zoo si mohou prohlédnout například od lanovky nebo z rozhledny. Část zvířat ze spodní části byla evakuována do zázemí ve výše položených oblastech zahrady.

Zoo nebyla ani po záplavách v roce 2002 zahrnuta do systému protipovodňové ochrany. Ředitel zahrady Miroslav Bobek o tom dnes bude jednat s pověřeným primátorem Tomášem Hudečkem (TOP 09), který se přijede do zoo podívat. 

Zahrada chce co nejrychleji obnovit provoz, škody se totiž podle Bobka mohou vyšplhat na zhruba 160 milionů korun. Zoo navíc na čas přijde o jednu z hlavních atrakcí, skupinku goril. Až voda opadne, budou odvezeny do Dvora Králové, kde mohou pobýt i několik měsíců, než se opraví jejich zaplavený pražský pavilon.

Desítky zvířat ze zatopené pražské zoo už našly azyl také v Brně, informuje rozhlas.cz. Samice tygra malajského v Brně nejspíš zůstane několik měsíců, než se podaří opravit její ubikaci v pražské zoo, kterou poničila velké voda. Jak se tygřice vlastně jmenuje, zatím hlavní ošetřovatelka brněnské zahrady Ilona Pšenková netuší. Zeptat se na to prý ani nebyl čas:

„Po našem příjezdu to bylo de facto jedno velké překladiště beden, kde se občas povalovaly plechovky od energetických nápojů a obaly od čokoládových tyčinek, takže ta situace pro ně asi opravdu nebyla jednoduchá. Velmi v tomto kolegy obdivujeme a podporujeme. Jsme samozřejmě velmi rádi, že jsme jim touto cestou mohli pomoct."

Příjezdu do Prahy předcházelo urychlení rozhodnutí, že Brno několik zvířat přijme. Vše bylo nutné vyřídit během několika málo hodin. Náročná byla také samotná cesta zpět: "Měli jsme jednu zastávku, kdy jsme zvířata při transportu kontrolovali. Ale snažili jsme se nakládku nějak rozumně urychlit, protože s námi přijeli kolegové z Olomouce, kteří vezou další levharty, vezou lva, tygra."

Spolu s tygřicí do Brna dorazily další desítky zvířat. Obojživelníci, plazi, leguáni, ptáci anebo kočka rybářská.

Související

Povodně 2013 - velká voda v Praze

Zapomeňte na sirény. Výstražný systém může fungovat jinak

Sirény nás varují před přírodními katastrofami nebo situacemi ohrožujícími zdraví veřejnosti. Tento systém funguje již mnoho let, ale postupně ho nahrazuje digitální komunikace. Před nebezpečím nás bude varovat Mobilní rozhlas a aplikace Záchranka.
Povodně červen 2013 - Čechův most

Extrémy počasí vyvolávají otázky. Vystřídají sucho povodně?

Zatímco dříve Česko na jaře často trápily povodně, v posledních letech se mluví spíš o suchu. Květen je přitom klíčovým měsícem hlavně pro zemědělce, kteří potřebují dostatek vláhy pro své plodiny. Kolik srážek v následujících týdnech spadne a co nám to přinese?

Více souvisejících

Povodně ČR 06/2013 ZOO Praha ZOO Brno

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 4 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy