Amnestie osvobodila desetitisíce lidí. Znáte "jen drby z hradních toalet", utrousil Hájek

Praha - Zhruba 6500 propuštěných vězňů, desetitisíce prominutých podmíněných a alternativních trestů, neúspěšný pokus o vyslovení nedůvěry vládě, ústavní žaloba pro velezradu, nedořešené spory o autorství textu, ale také zlepšení ubytovacích kapacit ve věznicích - to jsou důsledky amnestie, kterou vyhlásil tehdejší prezident republiky Václav Klaus. V úterý uplyne přesně půl roku ode dne, kdy vstoupila v platnost.

Vězeňská služba odhaduje, že díky úbytku vězňů letos ušetří na energiích a stravě 180 milionů korun. Na druhou stranu musela při provádění amnestie vynaložit skoro pět milionů mimo jiné na přesčasy svých příslušníků. Amnestie se prodražila i policii, jejíž letošní rozpočet musela vláda navýšit o 33 milionů korun.

Z káznic se na svobodu dostali především pachatelé krádeží a maření výkonu úředního rozhodnutí a dále neplatiči alimentů. Podle údajů policie spáchali propuštění vězni několik stovek trestných činů a přečinů - především majetkových, ale také znásilnění či vraždu.

Nejvíce kritizovanou částí amnestie se stala ta, která zastavila trestní stíhání, od jejichž zahájení uplynulo přes osm let a za které hrozil maximálně desetiletý trest. Rozhodnutí tak zahrnulo několik stovek stíhání včetně některých rozsáhlých hospodářských kauz z 90. let - například H-Systemu, fondů Trend a Mercia či údajných podvodů někdejšího fotbalového bosse Františka Chvalovského. Možnému trestu za daňové úniky unikl i podnikatel Miroslav Provod, zatímco na jeho společníka Tomáše Pitra odmítly soudy amnestii vztáhnout s tím, že k průtahům trestního řízení sám přispěl svým útěkem do zahraničí.

Dodnes není jasné, kdo text amnestie vlastně sepsal

Podle médií to mohl být Klausův tajemník Ladislav Jakl, jeho vicekancléř Petr Hájek, někdejší právník Hradu Pavel Hasenkopf či právník Zdeněk Koudelka, který byl na stáži na ministerstvu spravedlnosti. K autorství - především sporného článku o zastavení dlouhotrvajících trestních stíhání - se ale nikdo z nich nehlásí.

Tehdejší hradní právník Pavel Hasenkopf v lednu, když Lidové noviny zveřejnily informace, že za textem amnestie stál on, Klausův Ladislav Jakl a Zdeněk Koudelka, tedy právník působící na ministerstvu spravedlnosti, jenž má blízko jak ke Klausovi, tak k jeho nástupci Miloši Zemanovi, tvrdil, že neví, kdo je autorem textu. A že on sám to není. Po třech měsících se pod tlakem obvinění Hasenkopf pro server Lidovky.cz rozpomněl, že autorem textu amnestie je Zdeněk Koudelka. "Sorry, Zdeňku, už tě nebudu krýt," napsal na svůj facebookový profil.

Jakl v lednu zamíchal s výrazy "připravil" a "prezident do polemiky zapojil". Zatímco na poradách s Klausem, kde se jednalo o amnestii, podle všeho seděli pánové Jakl, Petr Hájek a tehdejší hradní kancléř Jiří Weigl, přípravou návrhů textu amnestie Jakl pověřil Hasenkopfa (jeho verze nevyhovovala). Druhou (pro Hrad přijatelnější) verzi připravil Zdeněk Koudelka, který na podzim roku 2012 nastoupil na stáž na Blažkovo ministerstvo spravedlnosti.

Na konci dubna se do věci autorství amnestie vložil Zemanův kancléř Mynář. A za autory amnestie označil v deníku Právo Jakla, Hájka a Hasenkopfa. Zdroj informací, ani důkazy nepředložil, pouze naznačil, že i kvůli tomu hodlá propustit Hasenkopfa. Buď neměl Mynář informace úplné, nebo záměrně vynechal dvojici Weigl, Koudelka.

Ještě v tentýž den odsoudil Mynářovo tvrzení Hájek. "Mynář zaslechl nějaké drby na hradních toaletách," popíral Hájek o svém zapojení do přípravy novoroční amnestie. Sám se přitom na podzim účastnil debat, v nichž podle Jakla amnestie vznikala.

(Zdroj: Lidovky.cz)

Související

Pavel Blažek

Ministr Blažek prozradil, jestli Zeman plánuje vyhlásit amnestii

V současné době se podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) nepřipravuje amnestie ke konci mandátu prezidenta Miloše Zemana. Řekl to dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. V polovině prosince uvedl i sám prezident, že amnestii do konce svého mandátu nevyhlásí. K vyhlášení amnestie na rozdíl od prezidentské milosti by potřeboval spolupodepsání premiérem.
Miloš Zeman

Zeman neplánuje napodobit Klause, amnestii nechystá

Prezident Miloš Zeman dnes jednoznačně vyloučil, že by do konce prezidentského mandátu vyhlásil amnestii. V rozhovoru pro Dvacet minut Radiožurnálu zopakoval svůj názor, že milosti mají být udíleny selektivně. Zároveň obhajoval svou milost pro šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka

Více souvisejících

amnestie Věznice Václav Klaus

Aktuálně se děje

před 36 minutami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy