Houbařská sezóna v plném proudu: Kdy otrava rozhodně nehrozí?

Praha - Mykologům na Přerovsku se povedl unikátní nález, objevili suchohřib, který v Česku nemá ani název. Lidé se ptali jednoho z objevitelů, mykologa Jiřího Polčáka na vše o unikátní houbě i na to, co je o houbaření zajímá.

Tato houba je světový unikát, poprvé ji totiž mykologové popsali před šesti lety. Suchohřib poprvé objevili v Itálii, poté i ve Španělsku a v Anglii, v Česku se poprvé našel teprve nyní. Na Tovačovsku na Přerovsku ho objevila skupina mykologů. Jiří Polčák uvedl, že zatím netuší, zda je houba jedlá či nikoliv, protože to ještě nikdo nezkoušel.

Mykolog Jiří Polčák odpovídal také čtenářům na jejich další dotazy ohledně hub. Mimo jiné poradil, jak se zcela vyvarovat případné otravy. "Já mám rád k jídlu pouze holubinky a ryzce. Tady otrava nehrozí," odpověděl například na dotaz čtenářky Věry. Prozradil také, kde mají lidé v současnosti největší šanci na dobré houbařské úlovky.

Ačkoliv mykologové na Přerovsku objevili unikátní suchohřib, houby v oblasti příliš nerostou. Polčák uvedl, že houbám nepřidalo sucho a úmorné teploty. Nicméně nabádá milovníky hub a houbaření, aby nezoufali, protože úroda může ještě přijít. "Věřím, že porostou," uvedl Polčák.

Suchohřib, který v minulých dnech objevili mykologové, je světový unikát, přesto největší úlovek se jim povedl před deseti lety. Na Přerovsku totiž objevili houbu, kterou do to doby nikdo na světě neobjevil. Mykologové ji pojmenovali slzečník papouščí a rostla v Hostýnských vrších. Díky změně prostředí, ale už tam houba neroste.

Související

Houby

V Polsku vypuklo "hřibobraní". Lidé se trumfují nálezy obřích hub

Polský houbař našel v lesích v okolí Krakova hřib, jaký podle svých slov ještě neviděl, ačkoliv na houby chodí do lesa už od dětství. Houba totiž vážila asi 1,5 kilogramu. Napsal o tom list Gazeta Wyborcza, podle kterého Polsko momentálně prožívá opravdové "hřibobraní". Sociální sítě jsou teď plné snímků z houbařské úrody, zejména z lesů na jihu Polska.
Období klíšťat je tady

Klíšťatům se u nás daří. Exotické druhy mohou šířit nebezpečné nemoci

S přicházejícím létem, kdy si všichni užíváme sluníčka, pohody a volna, přichází zároveň i jedna nepříjemnost, která možná může konkurovat dokonce i samotnému koronaviru. Opět se totiž hlásí o slovo klíšťata šířící nebezpečná nakažlivá onemocnění, mezi něž patří například lymská borelióza a klíšťová encefalitida.

Více souvisejících

houbařstí Houby

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy