Nejlepší houbařský víkend: Pozor ale na otravu. Lékař radí

Praha - Houby rostou jako o závod! Podle odborníků bude právě následující víkend nejlepším obdobím tohoto roku pro sběr hub. Dostatek vláhy a sluníčko způsobily v lesích doslova houbařské žně. Ovšem, pozor! Hrozí i častější otravy. Co při nich dělat radí praktický lékař Aleš Ducháček.

Jak dlouho obvykle trvá, než se po konzumaci jedovatých hub dostaví první příznaky?

Zde velmi záleží na druhu houby - od velmi krátké doby (půl až 2 hodiny) u např. muchomůrky tygrované, vláknic aj. do 7-13 hodin u naší nejnebezpečnější houby muchomůrky zelené až po 2-3 týdny u pavučinců (které vyvolávají poškození ledvin). Rychlá reakce časně po jídle bývá u "jen" nejedlých nebo i jinak jedlých, ale špatně tepelně zpracovaných nebo skladovaných hub.

Dají se pojmenovat nejčastější příznaky otravy houbami?

Příznaky nejčastějších otrav jsou hlavně z oblasti trávícího ústrojí - zvracení, bolesti břicha, průjem. Ale jak již uvedeno výše, jde o druh houby - jedovaté složky jednotlivých druhů vyvolávají i dost odlišné příznaky - poruchy vědomí, halucinace, pocení, slinění, křeče aj. U nejnebezpečnějších otrav je problémem jejich počáteční možná bezpříznakovost - v době objevení příznaků otravy muchomůrkou zelenou může být již rozvinuto těžké poškození jater a ledvin.

Pokud pojmu podezření, že jsem snědl jedovatou houbu, co dělat? Pomůže například, když si vyvolám zvracení či vypiji velké množství vody?

Zvracení je velmi vhodné (nikoliv ale v případě s poruchy vědomí), pomůže hlavně pokud nastane brzy po požití hub (do půl hodiny až hodiny). Hlavním navazujícím léčebným opatřením v prvním pomoci je včasné použití aktivního ("živočišného") uhlí v dostatečné dávce, tzn. 1 gram na kilogram tělesné hmotnosti (tedy nikoliv několik tablet, ale např. 3 sáčky Carbosorb po 25 gramech naředěné ve vodě, což odpovídá podle typu výrobku více než 150 tabletám - prášková forma je proto vhodnější). Pro další postup pomůže znalost druhu požité houby - zajištění zbytků hub, jídla, event. i obsahu žaludku ze zvracení.

Má tepelná úprava pokrmů s houbami výrazný vliv na eliminaci účinků případných jedovatých hub, které se do pokrmu dostaly?

Opět záleží na druhu houby, dostatečná tepelná úprava je nutná pro většinu hub už kvůli dobré stravitelnosti. U nejzávažnějších typů otrav (muchomůrka zelená aj.) ale vaření jedovatost nesnižuje a rozhodně se tedy nedá na dlouhé vaření spoléhat jako na prevenci otravy.

Jakým způsobem se otrava houbami léčí a jak dlouho může trvat v těžších případech rekonvalescence?

Léčba je obvykle pouze podpůrná, nemáme k dispozici látky, které by dostatečně účinně působily přímo proti jednotlivým houbovým jedům. Provádí se výplach žaludku, používá se aktivní uhlí, podávají se další léky k tlumení jednotlivých příznaků (proti zvracení, křečím aj.), v některých případech je vhodná dočasná dialýza aj. Délka a postup léčby se odvíjí od typu a rozvinutosti otravy - od krátké infusní léčby k zajištění dostatečného zavodnění po komplexní léčbu zahrnující v nutných případech i transplantaci jater u těžkých otrav muchomůrkou zelenou.

Pokud budete mít nejasnosti, obraťte se na Toxikologické informační středisko - tel. 24919293.

Související

Více souvisejících

Houby otrava

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy