Svatý Václav bude divočina: Čtení z Bible, antinacisté, ale i techno

Praha - V Praze se bude konat v sobotu při svátku svatého Václava, patrona české země, několik manifestací. Magistrátu se kromě křesťanských setkání ohlásili také členové techno kultury, kteří chtějí vyrazit z Holešovic na Pražský hrad. V centru se má konat i protest proti neonacismu. Vyplývá to z webu magistrátu a informací z internetových sociálních sítí. Policie se na případné komplikace v metropoli připravuje.

"Koná se více akcí. Situaci vyhodnocujeme, musíme vytvořit komplexní opatření," řekl ČTK mluvčí policie Tomáš Hulan. Další podrobnosti bude zveřejňovat v následujících dnech.

Nejvíce lidí - zhruba 2000 - ohlásili na svůj karneval vyznavači hudebního stylu techno z uskupení Do It yourself (DIY). Po Praze chtějí vyrazit s velkými pojízdnými reproduktory, tzv. soundsystémy. "Máme nahlášeno přibližně deset systémů, ale počet se může změnit," napsali ČTK pořadatelé.

Na Jungmannově náměstí se chce sejít ve 12:00 zhruba 200 lidí na protest proti "zneužívání Sv. Václava neonacisty". Důvodem je také vyjádření solidarity obyvatelům Krupky, kde se v minulosti odehrály protiromské demonstrace.

Část technařů se sejde u hudebního klubu Cross v Holešovicích po 11:00, druhá po 14:00 v parku u ruské ambasády v Bubenči. U velvyslanectví chtějí vyjádřit podporu vězněným členkám hudební skupiny Pussy Riot v Rusku. "Půjde o pokojné shromáždění s hudbou, žádná organizovaná demonstrace se nekoná," dodali pořadatelé.

Po 15:00 vyrazí průvod z Holešovic k ruskému velvyslanectví, kde se hodinu poté skupiny spojí a budou směřovat k Pražskému hradu a na Hradčanské náměstí. Aktivisté chtějí cestou přejmenovat ulici Ronalda Raegana u residence velvyslance USA na ulici Bradleyho Manninga, amerického vojáka, kterého soud nedávno potrestal 35 lety vězení za vyzrazení tajných informací. Aktivisté tam chtějí umístit červenou kartonovou ceduli s jiným nápisem.Setkání asi 200 lidí se chystá také v dolní části Václavského náměstí, kde se po 13:00 uskuteční Svatováclavská manifestace. Podle ulic nahlášených v dokumentu zveřejněném magistrátem zřejmě vyrazí průvod ulicí Národní a přes Smetanovo nábřeží a Mánesův most na Klárov.

Také na Staroměstském náměstí se má konat shromáždění - zhruba 50 zpívajících křesťanů tam chce po 14:00 kromě hudební produkce také číst z Bible.

Svýtek byl navržen na základě usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky z 24. března 2000. Výbor zvolil pro státní svátek označení „Den české státnosti – Svatý Václav". Při druhém čtení návrhu zákona se k tomuto dni vyjádřil nejprve premiér Miloš Zeman, který svátek s ohledem na historický kontext nepřímo označil za symbol servility a kolaborace. Poslanec Vojtěch Filip poté navrhl vypuštění tohoto dne ze seznamu státních svátků uvedených v návrhu zákona Nakonec navrhl poslanec Vlastimil Tlustý, aby svátek nesl pouze označení „Den české státnosti".

Svátek sv. Václava byl do 31. prosince 1951 památným dnem. V roce 1929 vyvrcholily v tento den oslavy Svatováclavského milénia za účasti prezidenta T. G. Masaryka. Tomáš Garrigue Masaryk byl hlavním řečníkem v předvečer svátku 27. září 1929 na Václavském náměstí v Praze, kde předal čestnou standartu Svatováclavskému jezdeckému pluku. Velkou událostí konanou k oslavě tohoto svátku je pravidelná Národní svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi. Jejím vyvrcholením je poutní bohoslužba sloužená českými biskupy na tamějším Mariánském náměstí (do roku 1990 nesoucím název Václavské náměstí). Na václavské proboštské louce sloužil v tento den v jubilejním roce 2009 mši papež Benedikt XVI.

Související

Socha svatého Václava na Václavském náměstí.

Svatováclavské tradice. Jaké zvyky se pojily s 28. zářím?

Svátek svatého Václava připadající na 28. září býval pro naše předky významným dnem. Nevnímali ho ani tak jako den české státnosti, jako je tomu dnes, ale spíše coby důležitý mezník v hospodářském roce a pojili ho s duchovním rozjímáním nebo posvícením. Svatováclavskou husu ostatně známe i dnes. 
Myslbekova jezdecká socha sv. Václava na Václavském náměstí v Praze. Komentář

KOMENTÁŘ Tomáše Zdechovského: Svatý Václav se projevil jako schopný politik a zachránce národa. Jeho odkaz je aktuální i dnes

Svatý Václav, jehož výročí si dnes připomínáme jako Den české státnosti, má v našich dějinách mimořádné místo. Jeho význam pro českou společnost je hned dvojí. Jednak se stal hlavním patronem českého národa a do dějin se zapsal i jako člověk, který stál u samých počátků české státnosti. Ačkoli se jedná o významnou osobnost, panovníkův život je obestřený řadou záhad. Do současnosti nejsou úplně objasněné okolnosti jeho zavraždění, za kterým má stát bratr Boleslav. Otazníky také panují nad tím, zda k hrůznému činu ve Staré Boleslavi došlo 28. září v roce 935 anebo už v roce 929. K jeho odkazu, který je po tisících letech aktuální i dnes, se Češi obrací pokaždé, když je jim nejhůře. Svatý Václav se projevil jako velmi schopný politický vůdce, státník a zachránce národa.

Více souvisejících

svatý václav státní svátek Praha

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 5 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 10 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Atentát na Fica vyvolal na internetu bouří. EK tlačí na sociální sítě

Evropská komise vyzvala ve čtvrtek největší digitální platformy včetně Facebooku či TikToku, aby bojovaly proti jakýmkoli šířícím se dezinformacím založeným na záběrech ze středeční střelby na slovenského premiéra Roberta Fica. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy