Míšu (6) trápí záhadná nemoc, nemůže se hýbat. Lékaři tápou

Třebechovice pod Orebem - Záhadnou nemocí, kterou zatím nedokázal pojmenovat žádný český lékař, trpí od narození šestiletá Míša Zahradníková z Třebechovic pod Orebem. Je upoutaná na invalidní vozík, má ochablé svaly a celá se třese. Diagnóza připomíná dětskou mozkovou obrnu, ale nejrůznější vyšetření ani nejmodernější přístroje ji neprokázaly.

Neposlouchají ji nohy ani ruce, vlastně ji neposlouchá celé tělo. Nikdy se nepostavila, protože její svaly jsou příliš ochablé. Kvůli tomu se i Míša celá třese a špatně mluví. "Nám zbývá jenom věřit, že to bude lepší a nebude to horší," řekl otec Míši Pavel Zahradník.

Jenže čeští lékaři po sérii testů nezjistili vůbec nic. Nemoc pouze připomíná dětskou mozkovou obrnu, ale ani ta se na přístrojích neukázala.

"Absolvovala kompletní neurologické vyšetření, magnetickou rezonanci mozku a míchy, genetické vyšetření," tvrdí dětská neuroložka Marika Talábová. Ani rodiče si nevzpomínají na nic, co by jejich dítěti mohlo ublížit.

"Těhotenství proběhlo v pořádku, porod proběhl v pořádku, do tří měsíců Míši jsme nic nepozorovali," řekla maminka Míši Petra Zahradníková. Holčička potřebuje hlavně intenzivní rehabilitaci, která ale stojí sto tisíc ročně. Lidé proto pro ni sbírají víčka.

"Já bych strašně chtěl poděkovat všem, co víčka nosí a sbírají. Mě překvapuje, kolik lidí se do sbírky zapojilo," děkuje Míšin otec. "Mě nikdo nezaměstná, protože potřebuju pečovat o Míšu, takže zkrácený úvazek je těžké sehnat," tvrdí maminka Míši. Podle odborníků se bude mozek malé Míši ještě několik let vyvíjet. Rodina věří, že jí současná medicína nakonec pomůže.

"Doufáme že se najde ještě něco, co by se ještě mohlo vyšetřit, co by se mohlo zjistit, co jí je," dodává matka holčičky. "Vzhledem k tomu, že tu diagnózu nevíme, tak se špatně odhaduje vývoj," říká lékařka.

Rodinu možná také čeká stěhování. Bytový dům, ve kterém bydlí, není bezbariérový a s vozíkem se Míša doma sotva otočí.

Související

Více souvisejících

nemoci

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy