Z brambor se dají udělat i výborné klobásy. Recept uvnitř

Praha - Brambory jsou v Česku velmi oblíbené. Ať už jako příloha nebo samy o sobě třeba ve formě placek nebo bramboráků. To nikoho nepřekvapí. Ale bramborová klobása?

Ano, z brambor se dá udělat i klobása. A nezkušené oko si ji snadno splete s obalovanými klobásami vinnými. A jak na to?

Bramborová klobása

Potřebovat budete 750g vařených brambor, 300g uzeného masa nebo uzeniny, 150g hrubé mouky, 100g strouhaného tvrdého sýra, 100g sádla nebo másla, 2 vejce, 1 lžíci škrobové moučky, 3 stroužky česneku, drcený kmín, muškátový květ, sůl, hladkou mouku na vál, špejle a olej na smažení, píše se na serveru Maminčiny recepty.

Ani postup není nijak složitý a výsledek prý stojí za to. "Uvařené brambory prolisujeme nebo nastrouháme a dáme do mísy. Přidáme máslo nebo sádlo, mouku, škrob, vejce, mleté uzené maso nebo uzeninu, strouhaný sýr a prolisovaný česnek, okořeníme kmínem a muškátovým květem, osolíme a dobře propracujeme," píší autoři receptu.

Tvoříme válečky, stočíme je na způsob vinné klobásy, propíchneme je špejlí, obalíme v mouce a dočervena na oleji opečeme. A pak už zbývá jen popřát dobrou chuť.

Brambory pečené se sýrem

Zapečených brambor existuje spousta variací, ale tenhle recept je všechny překonává hlavně svým vzhledem. Bez rozpaků můžete takto zapečenou bramboru servírovat jako luxusní a efektní přílohu nebo jako samostatný pokrm.

Pro čtyři osoby vezměte osm velkých brambor. Omyjte je a do každé brmabory udělejte šest nebo osm zářezů vedle sebe. Řezejte opatrně, ať bramboru neproříznete.

Do zářezů vložte kousek másla a pak kousek sýru - můžete použít i různé druhy, vhodný je čedar, gouda i eidam. Troubu předehřejte na 200 °C a každou bramboru vložte na plech v jakési mističce z alobalu. Brambory pečte asi 45 minut, dokud nebudou měkké.

Placky z brambor a zelí

Budte potřebovat asi půl kila vařených brambor, 100 g uzeného masa nebo salámu, jednu velkou cibuli, 150 g kysaného zelí, 150 - 200 g hrubé mouky, 2 vejce, petrželovou nať, sůl, pepř a olej na smažení.

Uvařené brambory nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte najemno nakrájenou cibuli, uzené maso a pořádně vymačkané zelí překrájené rovněž na drobné kousky. Pak přidejte i vejce a mouku a vypracujte těsto, ze kterého budete dělat menší placičky a smažit je z obou stran na oleji. Dobrou chuť!

Související

Tradiční dušičkové sladkosti? Pečivo ve tvaru kostí, rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky

Tradiční dušičkové sladkosti? Pečivo ve tvaru kostí, rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky

Ke slavnostem spojeným s uctíváním zemřelých předků vždy patřilo nějaké specifické občerstvení, zejména to sladké. Již staří Keltové si dávali sladká jablka. V anglosaských zemích se o Halloweenu obdarovávají koledníci bonbony, čokoládou a jinými cukrovinkami, které znázorňují kostlivce, lebky nebo třeba duchy. Také u nás bývalo dříve zvykem na Dušičky péct speciální sladké pečivo ve tvaru kostí, později se typickým dušičkovým pohoštěním staly rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky.

Více souvisejících

recepty, vaření Brambory

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 4 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd hnědý, ilustrační foto

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

včera

včera

Válka na Ukrajině: Rusové tvrdí, že dobyli další obec u Charkova

Moskva v sobotu uvedla, že její jednotky obsadily další obec v Charkovské oblasti, kde minulý týden zahájily novou ofenzivu. Konkrétně má jít o vesnici Starycja. Kyjev to zatím nijak nekomentoval. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy