Hušák ostrouhal: 50 milionů za směnku neuvidí, sám bude platit

Praha - Podnikatelé Martin Ulčák a Marek Dospiva nemusí bývalému šéfovi společnosti Sazka Aleši Hušákovi zaplatit 50 milionů korun. Rozhodl o tom dnes s definitivní platností odvolací Vrchní soud v Praze. Šestapadesátiletý Hušák se po dvojici domáhal zaplacení milionů kvůli tomu, že mu prý muži nezaplatili dříve vystavenou směnku. Hušák také musí podle dnešního verdiktu Ulčákovi a Dospivovi uhradit každému přes 150.000 korun za právníky.

Směnku na 50 milionů Hušák uplatnil u soudu vůči podnikatelům v březnu tohoto roku. Městský soud v Praze proto vydal platební rozkaz, proti kterému se ohradil jak Ulčák, tak Dospiva, který na směnce figuruje jako ručitel. Při následném líčení se soud postavil na stranu podnikatelů a žalobu někdejšího šéfa Sazky na zaplacení milionů zamítl.

Podle Ulčáka směnka sloužila pouze k případnému odkoupení nemovitostí na Menorce, které Hušák vlastnil, v případě, že by se dostal do finančních problémů po pádu Sazky. Dohodnout se na tom měla trojice ústně začátkem května 2011, nabídka však byla údajně omezená tříměsíční lhůtou. Podle Hušákova právníka Andreje Vacíka se ale na inkriminovaném jednání o prodeji nemovitostí nehovořilo. Na co konkrétně byla směnka určená nebo jaká byla doba její platnosti, ale právník nikdy neupřesnil.

Podle předsedy odvolacího senátu Ladislava Derky se soud ztotožnil s názorem prvostupňové instance, protože každá směnka musí mít svůj důvod, kvůli kterému byla vystavena. "Neexistuje směnka, která by neměla žádnou kauzu. Tudíž pokud někdo zastává představu, že směnka znamená, že směnečný dlužník je bez dalšího vždy povinen zaplatit, tak taková představa je nesprávná," uvedl soudce.

Jediný, kdo vysvětlil, proč směnka vznikla, tak byl pouze Ulčák. Proto mu soud dal za pravdu. "Pokud ten, kdo má důkazní břemeno, svoji skutkovou verzi prokáže a ta druhá strana k tomu mlčí, tak pak se samozřejmě rozhodne ve prospěch toho, kdo tvrdil svoji skutkovou verzi," vysvětlil Derka, proč soud zamítl Hušákovo odvolání.

Hušák vyhazoval stamiliony

Největší česká loterijní společnost Sazka se do problémů dostala po roce 2004. Zkrachovala na jaře roku 2011. Její tehdejší šéf Aleš Hušák přitom do poslední chvíle tvrdil, že firma je zdravá, ekonomicky silná a úpadek jí nehrozí, píše web CT24.

Po pádu Sazky vyšly najevo šokující skutečnosti o způsobu, jakým byla společnost řízena. Zástupci sportovních svazů v představenstvu a dozorčí radě neměli přístup k interním materiálům společnosti a veškeré dokumenty, které schvalovali, pro ně byly až do poslední chvíle tajné. S jejich souhlasem tuto nebývalou praxi zavedl Aleš Hušák, který také jako jediný z pozice předsedy představenstva materiály ke schválení předkládal.

Roční plat Hušáka byl v době, kdy Sazka zkrachovala, 50 milionů korun. Smlouva mu zajišťovala právo používat soukromé letadlo, k dispozici měl i osobního kuchaře, řidiče a další asistenty. Na náklady Sazky je mohl využívat i během dovolené, dále dostával každý měsíc sto tisíc na drobné reprezentační výdaje, které nemusel dokládat účty, k dispozici měl dva služební vozy, dva osobní řidiče, nadstandardní zdravotní pojištění a při významných životních a pracovních výročích měl právo na odměny. Na tyto Hušákem nadiktované podmínky představenstvo bez výhrad přistoupilo.

Hušák za přihlížení představenstva utrácel za věci, které nebyly nutné pro fungování loterijní firmy, i v době, která už byla pro Sazku kritická. Stamiliony korun za poradenské služby skončily v neprůhledných společnostech v daňových rájích s neznámým efektem pro Sazku. Další stamiliony padly na koupi zámku Rabštejn, vinařství Kolby, pozemky u Trutnova, umělecká díla, zejména pak obrazy a sochy nebo luxusní auta včetně vozu Bentley Continental.

Související

Hušák, Aleš

Česká unie sportu prohrála spor s Hušákem, Ústavní soud stížnost odmítl

Brno - Ústavní soud odmítl stížnost České unie sportu (ČUS, dříve ČSTV), která neúspěšně žádala omluvu a odškodnění za poškození dobrého jména od Aleše Hušáka, někdejšího šéfa společnosti Sazka. Spor tak definitivně končí. Důvody odmítnutí stížnosti jsou formální - advokát nedoložil plnou moc k zastupování. ČTK to řekla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Více souvisejících

Aleš Hušák soudy Sazka

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy