Jsme stát gaunerů a grázlů, říká politický vězeň

Praha - Český stát je státem gaunerů a justiční systém by se měl změnit, tak zní závěr diskuze mezi předsedou sdružení K 213 Ing. Jiřím Fialou a Zuzanou Candigliota, právničkou Ligy lidských práv, kterou přinesl poslední díl Debatního klubu.

„Systém se rozkládá. Jestliže není schopný vyvodit ani základní odpovědnost vůči evidentním pachatelům trestných činů, kteří sedí v talárech na soudech, tak to je potom  nejenom ztráta důvěry, to je rozklad, to je totální rozklad," tak zní vyjádření Jiřího Fialy k aktuálnímu stavu české justice. 

„Víte, kdo u nás zavedl tu právní fintu, že trestní oznámení na soudce není trestní oznámení? Paní Benešová. Ta, co vyhrála spor, že není justiční mafie. To byl její vynález, to byl její výmysl, to zavedla ona, že trestní oznámení na soudce se posuzuje jako stížnost a stížnost se jako nedůvodná zamítá," dodává Fiala a rovněž se odvolává na špatnou politickou situaci, která tyto problémy neřeší.  

"Rozpočet ministerstva spravedlnosti je asi 25 miliard. 25 miliard se vyhodí za to, že nefunguje systém," komentuje Fiala. Se špatným stavem soudnictví se shoduje  i Candigliota, podle které by měl mít soudce kromě práv vystudovaný i další obor, například sociologii, psychologii nebo politologii. „Je známé, že třeba na Vrchním soudě v Praze některé soudkyně ani nemají právnické vzdělání," dodává právnička.

Fiala se dále v rozhovoru odkazuje na Bibli, která tvrdí, že smyslem lidského společenství je zajistit spravedlnost. "Jestliže se státní orgány chovají tak, že jsou v podstatě nejčastějším porušovatelem spravedlnosti, to jsou osoby, které tu beztrestně páchají trestnou činnost, které masově kryjí jinou trestnou činnost, které v určitých vyhraněných případech občany přímo programově terorizují a nic se jim za to nestane. A když už náhodou se nějaký poškozený domůže alespoň toho konstatování, že mu bylo ublíženo, tak se mu smějí do očí místo, aby mu zaplatili odškodné. Pro nikoho z nich to žádný důsledek nemá, tak proč tady takový stát máme?"

Řešení Fiala nevidí v zákonné úpravě, ale v lidech: "Problém je v tom, že tam jsou nekompetentní lidé, kteří jsou morálně zhýralí." Podobně jsou na tom údajně i volení zástupci, kteří se o justici nezajímají: "Všimla jste si, co měli prezidentští kandidáti a politické strany, které kandidovaly teď na podzim, v programu v oblasti justice? Já vám to řeknu jedním slovem, nic, protože o tom nic neví."

Kde tedy leží podle debatujících řešení? "Já bych doporučila lidem, aby se angažovali a zajímali se o to, co se děje. Klidně pracovali pro nějaké sdružení nebo informovali veřejnost. Pokud někdo není sám schopen něco dělat, i když to považuje za důležité, tak ať třeba podpoří ty, co na tom pracují," míní právnička. 

"Soudy by měly pracovat profesionálně a bez průtahů, všechny instituce by měly mít samočisticí schopnost a systém stížností by měl fungovat tak, aby předcházel dalším pochybením. Stát by měl chránit zranitelné skupiny a sociálně slabé, aby i tyto skupiny měly přístup k soudům, spravedlnosti a právní pomoci, což dnes se absolutně neděje," dodává Candigliota.

"Podle toho ten stát poznáte. Já bych řekl: podívejte se na ty, co se nemůžou bránit a uvidíte, jaký ten stát je. Jestliže jim ty práva garantuje, případně se o ně stará a chrání je, tak je to slušný stát. Jestliže zneužívá toho, že se nemůžou bránit, což je bohužel případ našeho státu, tak je to stát gaunerů a grázlů," zakončuje debatu Fiala.

Související

Více souvisejících

Věznice justice

Aktuálně se děje

včera

včera

Petr Pavel

Prezident Pavel se zranil na motorce. Je v nemocnici

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale bude nutné krátké pozorování v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Tuto informaci dnes večer zveřejnila prezidentská kancelář na sociální síti X. 

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán: Maďarské tajné služby mají informace o atentátu na Fica

Maďarské tajné služby jsou v neustálém kontaktu se slovenskými tajnými službami, jakož i se službami jiných zemí, například v rámci sítě evropských zemí či členských zemí NATO. Maďarsko tak má informace o tom, co se stalo při atentátu na předsedu slovenské vlády Roberta Fica.

včera

Jiřina Ekrt Jirušková

Jak se chovají Češi na dovolené? Rádi si připlatí za luxusnější služby, říká manažerka cestovky

V posledních letech je vidět rostoucí zájem o nákup dovolených mezi seniory. Meziročně se zdvojnásobil počet lidí ve věku nad 70 let, kteří si objednali letní zájezd. Obecně pak platí, že v České republice roste zájem o dovolené a zájem nesnížily ani vyšší životní náklady. Loňské predikce ekonomů, kteří vyhrožovaly propadem zájmu o dovolené se nenaplnil, zájezdy se kupují vesele dál. Češi si naopak rádi připlatí za luxusnější dovolenkové zážitky, ať už jde o dopravu letadlem či all inclusive služby, říká v rozhovoru PR managerka Invia.cz Jiřina Ekrt Jirušková.

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Uznání Palestiny bude mít "vážné důsledky", varuje Izrael

Rozhodnutí vlád Irska, Norska a Španělska uznat palestinský stát bude mít "vážné důsledky" pro jejich vztahy s Izraelem. Po předvolání jejich velvyslanců to ve čtvrtek oznámilo izraelské ministerstvo zahraničních věcí, informuje agentura AP.

včera

včera

včera

včera

Oslo

Pohár trpělivosti přetekl. Norsko uzavře hranice Rusům

Norská vláda od 29. května zavede dodatečná omezení vstupu pro občany Ruska, kteří cestují do Norska za turistikou nebo "jinými nepodstatnými účely". Informace byla zveřejněna ve středu na webových stránkách kabinetu, jak uvádí agentura Reuters.

včera

včera

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu

Den D se blíží. O osudu Pásma Gazy se rozhodne už v pátek

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) oznámil, že v pátek 24. května v 15:00 SELČ vydá rozhodnutí o žádosti Jihoafrické republiky (JAR) nařídit Izraeli zastavení vojenské operace v Pásmu Gazy, včetně města Rafah na jihu této palestinské enklávy. Informaci přinesla agentura AFP.

včera

včera

včera

Počasí

Počasí: V Česku udeří silné bouřky, varovali meteorologové

Česko v pátek opět zasáhnou silné bouřky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek na sociální síti. Doprovázet je budou zejména přívalové srážky, napršet může kolem 50 milimetrů. Meteorologové také rovnou varovali, že bouřky udeří také o víkendu.

včera

včera

Rusko zaútočilo na město Cherson. Ukrajina poslala rakety na Belgorod

Město Cherson na jihu Ukrajiny se ve čtvrtek ráno stalo terčem ruské palby. O incidentu informoval gubernátor Chersonské oblasti Roman Mročko. Ve zprávě na síti Telegram uvedl, že exploze byly slyšet v částech města poblíž řeky Dněpr.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy