Praha - V dnešním díle seriálu "Ušetřete v kuchyni" vám poradíme, jak vyrobit výbornou domácí dušenou šunku. Tu můžete navonět kouřem ze slaniny, či ji vylepšit sýrem.
Šéf kuchař Golemova restaurantu Petr Mika nám opět poradí, jak si dopřát výborný domácí výrobek. V tomto díle vysvětlí, jak si vyrobíte domácí dušenou šunku. K její výrobě potřebujeme jako základ kýtu.
"Podle toho, kolik ta kýta váží, tak dlouho to táhneme ve vodě při 80 stupních. To znamená, že když máme půlkilovou kýtu, dělme ji půl hodiny, kilovou hodinu," vysvětluje Mika.
Nejdříve uděláme nálev. K tomu použijeme řeznickou sůl (tzv. pragandu) a zalijeme vodou. "Tou nic jiného než masa nesmíme solit. Ten lák musí mít chuť přesolené polévky," popisuje šéfkuchaře Golemova restaurantu.
Když je nálev hotový, vezmeme injekční stříkačku a pomocí jehly lák napícháme do masa. "Je důležité, aby se lák dostal do středu. Poté to minimálně na dva dny uložíme do lednice. Je potřeba, aby to maso prosáklo solí. Kdybychom to neudělali, nebylo by to pěkné na vzhled. Kdo má rád česnek, může do nálevu ještě nastrouhat česnek nebo koření," říká Mika. Na závěr do nálevu přidáme kávovou lžíci cukru.
Minimálně po dvou dnech vyndáme maso z lednice. Vůni šunky můžeme vylepšit tím, že přidáme dobře vyuzenou slaninu, kterou obalíme okolo kýty. Poté vše zabalíme do fólie a dobře zamotáme a zavážeme.
Následně vše dáme do hrnce s osolenou vodou, která má 75 až 80 stupňů. "Kdo nemá teploměr, tak 75 stupňů má voda, když jdou nahoru malé bublinky," prozrazuje fígl Mika. "Poté podle váhy masa táhneme při 80 stupních určitou dobu. Jak jsem říkal, kilové maso hodinu a tak dále," popsal šéfkuchař Golemova restaurantu.
Tím máme hotovo. Šunku si můžeme ještě vylepšit sýrem. Kdy maso obalíme sýrem, zabalíme do fólie a necháme zchladnout. Sýr se mezitím krásně rozteče a bude s masem vcelku.
Související
Brambory mají svůj mezinárodní den. Co z nich vařili naši předci?
Co vařit na jaře? Inspirace pro jídelníček ze starých kuchařek
recepty, vaření , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 43 minutami
Putin v Indii vyjednává jednu dohodu za druhou. Země obnoví dodávky paliv z Ruska
před 1 hodinou
Putin: Rusko se za každou cenu zmocní celého Donbasu
před 1 hodinou
Počasí způsobí problémy řidičům či chodcům. Platí výstraha
před 2 hodinami
Opozice zpochybňuje Babišovo řešení. Měl Agrofert prodat, zní od Pirátů
před 3 hodinami
Rusko má kapacity napadnout nejen Evropu. Rádo jich využije, když vycítí slabost
před 3 hodinami
S Turkem ve vládě nemá problém pouze prezident, ukázal průzkum
před 4 hodinami
Merz na poslední chvíli mění plány. Nečekaně pojede kvůli Ukrajině do Bruselu
před 6 hodinami
Počasí o víkendu: V noci bude mrznout, přes den se citelně oteplí
včera
Pavel v úterý jmenuje Babiše premiérem
včera
Britský expert pro EZ: Globální potravinová bezpečnost bude stabilní, rizikem ale zůstává Putin
včera
Babiš oznámil, že se navždy vzdá Agrofertu
včera
New York Times podává žalobu na Pentagon a Hegsetha
včera
Letadlo se Zelenským pronásledovaly záhadné vojenské drony
včera
Je naprostá iluze věřit, že by Rusko mohlo na Ukrajině prohrát, prohlásil belgický premiér
Aktualizováno včera
Na Hrad dorazil Zůna, Šebestyán a Macinka. Jmenování Turka ministrem není pravděpodobné, řekl Pavel
včera
Macron tajně varoval evropské lídry: Existuje šance, že USA zradí Ukrajinu a Evropu
včera
Amerikou hýbe očkovací kauza: Po vakcíně zemřelo 10 dětí, tvrdí úřady. Důkazy ale nikdo nemá
včera
Král Karel III. pronesl vzácné prohlášení k Ukrajině. Odsoudil Rusko
včera
Zemřel světově proslulý kostýmní výtvarník Theodor Pištěk
včera
Co si myslí Evropané? Bojí se války a Trumpa vnímají jako nepřítele
Téměř polovina Evropanů vnímá Donalda Trumpa jako "nepřítele Evropy". Zhruba stejný počet hodnotí riziko války s Ruskem jako vysoké a více než dvě třetiny se domnívají, že by se jejich země v případě takového konfliktu nedokázala bránit.
Zdroj: Libor Novák