Udělejte si výbornou domácí šunku. Recept dle šéfkuchaře

Praha - V dnešním díle seriálu "Ušetřete v kuchyni" vám poradíme, jak vyrobit výbornou domácí dušenou šunku. Tu můžete navonět kouřem ze slaniny, či ji vylepšit sýrem.

Šéf kuchař Golemova restaurantu Petr Mika nám opět poradí, jak si dopřát výborný domácí výrobek. V tomto díle vysvětlí, jak si vyrobíte domácí dušenou šunku. K její výrobě potřebujeme jako základ kýtu.

"Podle toho, kolik ta kýta váží, tak dlouho to táhneme ve vodě při 80 stupních. To znamená, že když máme půlkilovou kýtu, dělme ji půl hodiny, kilovou hodinu," vysvětluje Mika.

Nejdříve uděláme nálev. K tomu použijeme řeznickou sůl (tzv. pragandu) a zalijeme vodou. "Tou nic jiného než masa nesmíme solit. Ten lák musí mít chuť přesolené polévky," popisuje šéfkuchaře Golemova restaurantu.

Když je nálev hotový, vezmeme injekční stříkačku a pomocí jehly lák napícháme do masa. "Je důležité, aby se lák dostal do středu. Poté to minimálně na dva dny uložíme do lednice. Je potřeba, aby to maso prosáklo solí. Kdybychom to neudělali, nebylo by to pěkné na vzhled. Kdo má rád česnek, může do nálevu ještě nastrouhat česnek nebo koření," říká Mika. Na závěr do nálevu přidáme kávovou lžíci cukru.

Minimálně po dvou dnech vyndáme maso z lednice. Vůni šunky můžeme vylepšit tím, že přidáme dobře vyuzenou slaninu, kterou obalíme okolo kýty. Poté vše zabalíme do fólie a dobře zamotáme a zavážeme.

Následně vše dáme do hrnce s osolenou vodou, která má 75 až 80 stupňů. "Kdo nemá teploměr, tak 75 stupňů má voda, když jdou nahoru malé bublinky," prozrazuje fígl Mika. "Poté podle váhy masa táhneme při 80 stupních určitou dobu. Jak jsem říkal, kilové maso hodinu a tak dále," popsal šéfkuchař Golemova restaurantu.

Tím máme hotovo. Šunku si můžeme ještě vylepšit sýrem. Kdy maso obalíme sýrem, zabalíme do fólie a necháme zchladnout. Sýr se mezitím krásně rozteče a bude s masem vcelku.

Související

Tradiční dušičkové sladkosti? Pečivo ve tvaru kostí, rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky

Tradiční dušičkové sladkosti? Pečivo ve tvaru kostí, rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky

Ke slavnostem spojeným s uctíváním zemřelých předků vždy patřilo nějaké specifické občerstvení, zejména to sladké. Již staří Keltové si dávali sladká jablka. V anglosaských zemích se o Halloweenu obdarovávají koledníci bonbony, čokoládou a jinými cukrovinkami, které znázorňují kostlivce, lebky nebo třeba duchy. Také u nás bývalo dříve zvykem na Dušičky péct speciální sladké pečivo ve tvaru kostí, později se typickým dušičkovým pohoštěním staly rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky.

Více souvisejících

recepty, vaření potraviny jídlo

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy