Praha - V dnešním díle seriálu "Ušetřete v kuchyni" vám poradíme, jak vyrobit výbornou domácí dušenou šunku. Tu můžete navonět kouřem ze slaniny, či ji vylepšit sýrem.
Šéf kuchař Golemova restaurantu Petr Mika nám opět poradí, jak si dopřát výborný domácí výrobek. V tomto díle vysvětlí, jak si vyrobíte domácí dušenou šunku. K její výrobě potřebujeme jako základ kýtu.
"Podle toho, kolik ta kýta váží, tak dlouho to táhneme ve vodě při 80 stupních. To znamená, že když máme půlkilovou kýtu, dělme ji půl hodiny, kilovou hodinu," vysvětluje Mika.
Nejdříve uděláme nálev. K tomu použijeme řeznickou sůl (tzv. pragandu) a zalijeme vodou. "Tou nic jiného než masa nesmíme solit. Ten lák musí mít chuť přesolené polévky," popisuje šéfkuchaře Golemova restaurantu.
Když je nálev hotový, vezmeme injekční stříkačku a pomocí jehly lák napícháme do masa. "Je důležité, aby se lák dostal do středu. Poté to minimálně na dva dny uložíme do lednice. Je potřeba, aby to maso prosáklo solí. Kdybychom to neudělali, nebylo by to pěkné na vzhled. Kdo má rád česnek, může do nálevu ještě nastrouhat česnek nebo koření," říká Mika. Na závěr do nálevu přidáme kávovou lžíci cukru.
Minimálně po dvou dnech vyndáme maso z lednice. Vůni šunky můžeme vylepšit tím, že přidáme dobře vyuzenou slaninu, kterou obalíme okolo kýty. Poté vše zabalíme do fólie a dobře zamotáme a zavážeme.
Následně vše dáme do hrnce s osolenou vodou, která má 75 až 80 stupňů. "Kdo nemá teploměr, tak 75 stupňů má voda, když jdou nahoru malé bublinky," prozrazuje fígl Mika. "Poté podle váhy masa táhneme při 80 stupních určitou dobu. Jak jsem říkal, kilové maso hodinu a tak dále," popsal šéfkuchař Golemova restaurantu.
Tím máme hotovo. Šunku si můžeme ještě vylepšit sýrem. Kdy maso obalíme sýrem, zabalíme do fólie a necháme zchladnout. Sýr se mezitím krásně rozteče a bude s masem vcelku.
Související
Brambory mají svůj mezinárodní den. Co z nich vařili naši předci?
Co vařit na jaře? Inspirace pro jídelníček ze starých kuchařek
recepty, vaření , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 20 minutami
Průlom v mírových jednáních? Ukrajina zvažuje vznik ekonomické zóny na východě
před 1 hodinou
Ukrajinské město dalo světu nejslavnější vánoční koledu. Rusové ho srovnali se zemí
před 2 hodinami
Návrat terorismu, válka ve Venezuelu nebo souboj o AI? Co lze čekávat od roku 2026
před 4 hodinami
Předpověď počasí na svátky: Budou letos bílé Vánoce?
včera
Zákaz tělesného trestání dětí, změny v rozvodech, konec střídavé péče. Co přináší novela občanského zákoníku?
včera
Fond je neodvolatelný, reaguje Babiš na problémy se střetem zájmů. Nic tím nevysvětlil
včera
Vánoční příměří je dnes už nereálný koncept. Lidé sice potřebují klid, válčení se ale radikálně změnilo
včera
Top 5 jídel na silvestrovskou party: rychle a chutně
včera
Trump jmenoval nového vyslance pro Grónsko. Má obyvatele přesvědčit, aby se připojili k USA
včera
Trump také sdílí naši lásku k mladým dívkám, píše se v dopise, který zřejmě poslal Epstein
včera
Ukrajinští muži riskují smrt v horách, aby se vyhnuli frontové linii. Nikdo podle nich už nechce mír
včera
USA zveřejnily nové dokumenty z vyšetřování Epsteina. O Trumpovi se v nich píše víc než dřív
včera
Putin odvolal den před Vánoci ruského velvyslance v Česku. Nahradí ho Ponomarjovová
včera
Počasí na Vánoce bude mrazivé, místy napadne 20 cm sněhu. Meteorologové vydali výstrahu
včera
Vzdám se Agrofertu navždy, tvrdil Babiš. Ukázalo se, že to není pravda
včera
Jsme ochotni právně zakotvit, že nezaútočíme na EU a NATO, tvrdí Rusko. Pak si ale nadiktovalo podmínky
včera
Trumpův účet, Trumpův institut, teď třída Trump. Prezident USA po sobě nechal pojmenovat i Kennedyho centrum
včera
Trump oznámil plány na vybudování "zlaté flotily". Třída Trump mají být největší lodě na světě
včera
Počasí zase začne připomínat zimu, ukazuje dlouhodobý výhled
22. prosince 2025 21:58
Vánoce omezí vlakovou dopravu. Cestující si musí dát pozor na omezení
Cestující v železniční dopravě si musí dát pozor. Také o letošních Vánocích budou jezdit vlaky Českých drah podle svátečních jízdních řádů. Dopravce proto žádá cestující, aby věnovali zvýšenou pozornost informacím o omezení provozu vlaků v tomto období.
Zdroj: Jan Hrabě