Praha - Tohle se opravdu vyplatí. Pokud vám nevadí tučnější jídlo, zkuste náš recept a udělejte si doma škvarky a sádlo. Škvarky pak můžete zpracovat do pomazánky, na sádle si můžete osmažit lahodný řízek nebo si ho rovnou namazat na chleba.
Šéfkuchař Petr Mika vám totiž tentokrát poradí, jak si vyrobit výborné domácí sádlo a škvarky. Není to nic náročného, potřebujete jen trochu trpělivosti a volného času.
Mika tvrdí, že domácí sádlo je lepší než to kupované především proto, že v něm není nacpaná žádná zbytečná chemie. "A u některých jídel je vhodnější smažit na sádle než na oleji. To se týká například ryb nebo hub," míní šéfkuchař Golemova restaurantu.
Základem je sehnat si syrové pláty vepřového sádla u řezníka. Poté je nakrájejte na větší kostky, aby pak byly škvarky správně velké. Ty můžete následně využít na přípravu škvarkových placek nebo domácí pomazánky.
Kostky dáme do hrnce a podlijeme vodou. Poté hrnec postavíme na sporák a ohříváme ho na mírném plameni. Každých pět až deset minut kontrolujeme, jak se sádlo škvaří.
Opakovaně podlíváme vodou a poctivě mícháme. "Zvětšením plamene se proces neurychlí. Jenom škvarky budou tvrdší a sušší a sádlo se připálí," varuje Mika. A prozradí fígl s mlékem, který sádlo ještě zjemní. "Těsně před slitím sádla, najejte do hrnce trochu mléka," doporučil šéfkuchař.
Související
Brambory mají svůj mezinárodní den. Co z nich vařili naši předci?
Co vařit na jaře? Inspirace pro jídelníček ze starých kuchařek
recepty, vaření , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 26 minutami
Papír s informací o růstu důchodů už nepřijde každému, upozornil úřad
před 1 hodinou
V USA padl první trest v případu smrti herce Matthewa Perryho
před 2 hodinami
Nedorozumění vedlo k policejnímu zásahu ve škole v Praze
Aktualizováno před 2 hodinami
Zemřel populární moderátor Patrik Hezucký
před 3 hodinami
Německo schválilo dobrovolnou vojenskou službu. Čekají se protesty mladých
před 5 hodinami
Obchod roku: Vzniká obří streamovací gigant, Netflix kupuje Warner Bros., HBO a CNN
před 5 hodinami
Trump varuje Evropu před „civilizačním vymazáním“. V novém dokumentu kritizuje EU i migraci
před 6 hodinami
Občanské demokraty čeká kritické období. Kuba mohl svůj odchod dohodnout s Babišem, tvrdí analytik
před 6 hodinami
Pomoc Ukrajině je i v našem zájmu, prohlásil Rutte před summitem NATO
před 6 hodinami
Nejdůležitější je nezpanikařit. Hasiči pro EZ radí, jak prožít advent v bezpečí a bez požárů
před 7 hodinami
Izrael v Eurovizi zůstane, ohlásila EBU. Čtyři země budou největší soutěž světa bojkotovat
před 8 hodinami
Internet po celém světě opět kolabuje. Cloudflare hlásí problémy, výpadky má LinkedIn, X nebo Zoom
před 9 hodinami
Putin v Indii vyjednává jednu dohodu za druhou. Země obnoví dodávky paliv z Ruska
před 10 hodinami
Putin: Rusko se za každou cenu zmocní celého Donbasu
před 10 hodinami
Počasí způsobí problémy řidičům či chodcům. Platí výstraha
před 11 hodinami
Opozice zpochybňuje Babišovo řešení. Měl Agrofert prodat, zní od Pirátů
před 11 hodinami
Rusko má kapacity napadnout nejen Evropu. Rádo jich využije, když vycítí slabost
před 12 hodinami
S Turkem ve vládě nemá problém pouze prezident, ukázal průzkum
před 13 hodinami
Merz na poslední chvíli mění plány. Nečekaně pojede kvůli Ukrajině do Bruselu
před 14 hodinami
Počasí o víkendu: V noci bude mrznout, přes den se citelně oteplí
O víkendu bude kolem oblasti nízkého tlaku vzduchu nad severozápadní Evropou nad naše území proudit teplejší vzduch od jihozápadu až západu, uvedl ČHMÚ.cz.
Zdroj: Libor Novák