Když se ve spánku dusíte... Apnoe není legrace. Čtěte

Brno - Poruchy dýchání ve spánku neboli spánková apnoe může negativně ovlivňovat léčbu u pacientů s kardiovaskulárními onemocněními. Vyplývá to z nejnovějších výzkumů, informoval ČTK vedoucí lékař kardiovaskulárního spánkového centra při brněnské nemocnici u sv. Anny Tomáš Kára.

Poruchami dýchání ve spánku podle současných výzkumů trpí třetina až polovina lidí s onemocněním srdce. "U většiny však nejsou tyto problémy diagnostikovány, což může negativně ovlivnit úspěšnost léčby i prognózu pacientů. Věříme, že díky těsné spolupráci s odborníky z Mayo Clinic zajistíme našim pacientům přístup k nejmodernějším možnostem léčby," uvedl Kára.

Svatoanenské kardiovaskulární centrum vzniklo v těsné spolupráci s Mayo Clinic a stalo se tak jedním z prvních pracovišť v Evropské unii, které se specializuje na diagnostiku a léčbu spánkové apnoe u pacientů s onemocněními kardiovaskulárního systému.

Podle přednostky I. interní kardioanalogické kliniky svatoanenské nemocnice Lenky Špinarové může odhalení poruch dýchání ve spánku značně pomoct. "Včasná diagnostika a léčba spánkové apnoe představuje perspektivní oblast kardiologie, která může dále zlepšit už tak vysokou úroveň léčby kardiovaskulárních onemocnění," uvedla Špinarová."Všeobecná zdravotní pojišťovna má již uzavřenou smlouvu s Fakultní nemocnicí u svaté Anny v Brně. Ta před několika dny požádala o rozšíření smlouvy i na své Kardiovaskulární spánkové centrum. Vzhledem k tomu, že jde o žádost zařízení na úrovni fakultní nemocnice, rozhoduje o ní automaticky pracovní skupina na Ústředí VZP. Žádostí se bude zabývat v následujících týdnech," sdělil mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Syndrom spánkové apnoe (SSA) se dělí na tři typy

První je obstrukční spánková apnoe, je nejčastější. Představuje až 90% všech SSA. Příčina tkví v horních dýchacích cestách. Při nádechu je normálně v oblasti hltanu negativní tlak, podtlak, který má tendenci zužovat průsvit hltanu. Průsvit je u zdravého člověka udržován svaly v stěně hltanu, jejich svalovým tonem (napětím). Tento svalový tonus je ale u nemocných snížen, což muže vést ke kolapsu hltanu.

Druhý typ je centrální při postižení centrálního nervového systému. U tohoto typu chybí vlastní aktivita nádechových (inspiračních) svalů. Příčinou je různými mechanizmy (např. zánětem, mechanicky, farmakologicky nebo cévními onemocněními) poškozeno dechové centrum, které sídlí v prodloužené míše.

A pak existuje ještě třetí typ, tzv. smíšený, který je kombinací předchozích dvou.

Výskyt onemocnění v populaci se udává v rozmezí od 1 do 10%. Mezi rizikové faktory patří mužské pohlaví, pro jeho častější spojitost s onemocněním než u pohlaví ženského. Velice významným faktorem je obezita, větší obvod krku, vyšší věk (nad 4O let). Mezi rizikové faktory patří dále anatomické změny, anomálie (malá spodní čelist, větší a ochablé měkké patro, zvětšené mandle, atd.), užití alkoholu před spaním, užívání některých sedativ a hypnotik, informuje Vitalion.cz.

Nápadné chrápání

Během noci je nápadné hlasité chrápaní (ronchopatie). Při částečně zúženém průsvitu hltanu proudí vzduch uvnitř trubice turbulentně a rozvibruje některou část hltanu, což se projeví charakteristickým zvukem-chrapotem. K tomu dochází i u obyčejného prostého chrápání, kde je ale překážka jen částečná.

U spánkového apnoického syndromu je obstrukce kompletní, dojde k úplnému uzávěru hltanu a vzduch přestane proudit do plic. Vzniká apnoická pauza, u které nemocný někdy déle než 10 sekund nedýchá.

Nedostatkem kyslíku a přebytkem oxidu uhličitého, kterého se tělo u apnoické pauzy nezbavuje, se organizmus alarmuje, aktivací sympatiku se pacient probere ze spánku (sám si to ale někdy neuvědomuje, většinou jde o mikroprobuzení, po kterém hned usne) a hlasitě se nadechne, zrychlí se mu dechová frekvence, stoupne tlak.

Tento cyklus se může u pokročilejšího onemocnění opakovat i víc než desetkrát za hodinu. Následkem takto nekvalitního spánku a odpočinku se pacient budí ráno unaven, s pocitem nedobrého a málo osvěžujícího vyspání se, s bolestí hlavy, suchostí v ústech a krku, špatnou náladou až depresívními stavy. Během dne se vyskytuje únava, poruchy koncentrace, myšlení.

Související

Krok za krokem k dokonalému spánku: Jak vybrat matraci přesně na míru?

Krok za krokem k dokonalému spánku: Jak vybrat matraci přesně na míru?

Pro dobrou náladu je kvalitní spánek naprostou nezbytností. Dostatek odpočinku je důležitý pro zdraví. Mnoho lidí má přitom se spánkem problémy. Ty mohou být způsobeny různými faktory, jedním z těch nejdůležitějších je nevhodná matrace. Proto je důležité si postel pečlivě vybírat, abyste se v noci nepřevalovali.
Ilustrační fotografie.

Lidé zřejmě v zimě potřebují více spánku, vyplývá ze studie

Nelichotivé poznámky na adresu lidí, kteří v zimě mají problém vylézt z postele, podle vědců možná nejsou na místě. Nový výzkum naznačuje, že ačkoli lidé v chladných měsících nehibernují, možná potřebují více spánku a měli by své návyky uzpůsobit tomuto ročnímu období, napsal list The Guardian.

Více souvisejících

spánek zdraví nemoci

Aktuálně se děje

včera

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Lex Ukrajina prošel. Sněmovna prodloužila ochranu pro ukrajinské uprchlíky

Poslanecká sněmovna schválila vládní novelu, která prodlužuje dočasnou ochranu pro ukrajinské uprchlíky před ruskou agresí. Těm, kteří se rozhodnou zůstat v Česku a nepotřebují tuto ochranu, bude nově nabídnuta možnost speciálního dlouhodobého pobytu. Sedmou změnu zákona, známou jako lex Ukrajina, nyní posoudí výbory pro bezpečnost a sociální politiku.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

sport

EURO 2024: Modričovo odčinění neproměněné penalty přišlo vniveč, Španělé s přehledem postoupili

Chorvatský veterán Luka Modrič nechtěl, aby duel s Itálií byl jeho dost zřejmě posledním reprezentačním zápasem v kariéře. A dělal to pro to maximum. V zápase téměř o všechno pro Chorvatsko mohl skórovat ve druhé půli už z penalty, ale další pokutový kop na tomto Euru Chorvaté neproměnili. Nakonec to nevadilo, jelikož za necelou minutu se míč dostal před italskou branku znovu, tam si ho našel právě Modrič a nekompromisně zavěsil. Zbytek zápasu strávil už na lavičce a samou nervozitou tlačil časomíru ke konci duelu. Jenže v poslední osmé minutě nastavení se přeci jen Italům vyrovnat zásluhou Zaccagniho střely a výrazně tak zkomplikoval Chorvatů naděje na postup do osmifinále. To Španělé potvrdili, že hrají na Euru zatím nejlepší fotbal a po výhře 1:0 nad Albánií se můžou těšit z postupu z prvního místa skupiny B s devíti body na kontě. 

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Rusko zakázalo přístup k desítkám médií z EU

Ruské ministerstvo zahraničních věcí v úterý oznámilo, že zakáže přístup k vysílacím zdrojům desítek médií z Evropské unie. Toto rozhodnutí je odvetou za zákaz Unie vůči třem ruským médiím, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Energetika

Evropská rada chce posílit pomoc Ukrajině. Elektrárny navrhují lepší řešení, než posílání peněz

Lídři Evropské unie vyzvou ke zvýšení vojenské a finanční pomoci Ukrajině. Obávají se zvyšující se intenzity ruských útoků proti elektrárnám, kvůli kterým žijí miliony Ukrajinců po tmě. Šéf největší ukrajinské energetické společnosti Ukrenergo vyzývá, ať evropské země neposílají humanitární pomoc, ale „aby přišly na Ukrajinu, vydělaly peníze a zvýšily výrobní kapacitu“. 

včera

včera

včera

Bolton, John

Jak zajistit mír v Asii? Vyzbrojte Jižní Koreu jadernými zbraněmi, navrhuje Bolton

Bývalý poradce USA pro národní bezpečnost John Bolton v úterý v Soulu prohlásil, že opětovné umístění amerických taktických jaderných zbraní do Jižní Koreje by mohlo posílit její schopnost odstrašování vůči severokorejským hrozbám, zvláště v době, kdy se prohlubují vztahy mezi Severní Koreou a Ruskem, uvedla agentura Jonhap. 

včera

Metro C nepojede v úvodu prázdnin v celé délce trasy. Bude výluka

Pražskou hromadnou dopravu čeká na úvod letních prázdnin v jedné oblasti zatěžkávací zkouška. Na jednom z úseků linky metra C bude totiž po dobu pěti dní přerušen provoz. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy