Když se ve spánku dusíte... Apnoe není legrace. Čtěte

Brno - Poruchy dýchání ve spánku neboli spánková apnoe může negativně ovlivňovat léčbu u pacientů s kardiovaskulárními onemocněními. Vyplývá to z nejnovějších výzkumů, informoval ČTK vedoucí lékař kardiovaskulárního spánkového centra při brněnské nemocnici u sv. Anny Tomáš Kára.

Poruchami dýchání ve spánku podle současných výzkumů trpí třetina až polovina lidí s onemocněním srdce. "U většiny však nejsou tyto problémy diagnostikovány, což může negativně ovlivnit úspěšnost léčby i prognózu pacientů. Věříme, že díky těsné spolupráci s odborníky z Mayo Clinic zajistíme našim pacientům přístup k nejmodernějším možnostem léčby," uvedl Kára.

Svatoanenské kardiovaskulární centrum vzniklo v těsné spolupráci s Mayo Clinic a stalo se tak jedním z prvních pracovišť v Evropské unii, které se specializuje na diagnostiku a léčbu spánkové apnoe u pacientů s onemocněními kardiovaskulárního systému.

Podle přednostky I. interní kardioanalogické kliniky svatoanenské nemocnice Lenky Špinarové může odhalení poruch dýchání ve spánku značně pomoct. "Včasná diagnostika a léčba spánkové apnoe představuje perspektivní oblast kardiologie, která může dále zlepšit už tak vysokou úroveň léčby kardiovaskulárních onemocnění," uvedla Špinarová."Všeobecná zdravotní pojišťovna má již uzavřenou smlouvu s Fakultní nemocnicí u svaté Anny v Brně. Ta před několika dny požádala o rozšíření smlouvy i na své Kardiovaskulární spánkové centrum. Vzhledem k tomu, že jde o žádost zařízení na úrovni fakultní nemocnice, rozhoduje o ní automaticky pracovní skupina na Ústředí VZP. Žádostí se bude zabývat v následujících týdnech," sdělil mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Syndrom spánkové apnoe (SSA) se dělí na tři typy

První je obstrukční spánková apnoe, je nejčastější. Představuje až 90% všech SSA. Příčina tkví v horních dýchacích cestách. Při nádechu je normálně v oblasti hltanu negativní tlak, podtlak, který má tendenci zužovat průsvit hltanu. Průsvit je u zdravého člověka udržován svaly v stěně hltanu, jejich svalovým tonem (napětím). Tento svalový tonus je ale u nemocných snížen, což muže vést ke kolapsu hltanu.

Druhý typ je centrální při postižení centrálního nervového systému. U tohoto typu chybí vlastní aktivita nádechových (inspiračních) svalů. Příčinou je různými mechanizmy (např. zánětem, mechanicky, farmakologicky nebo cévními onemocněními) poškozeno dechové centrum, které sídlí v prodloužené míše.

A pak existuje ještě třetí typ, tzv. smíšený, který je kombinací předchozích dvou.

Výskyt onemocnění v populaci se udává v rozmezí od 1 do 10%. Mezi rizikové faktory patří mužské pohlaví, pro jeho častější spojitost s onemocněním než u pohlaví ženského. Velice významným faktorem je obezita, větší obvod krku, vyšší věk (nad 4O let). Mezi rizikové faktory patří dále anatomické změny, anomálie (malá spodní čelist, větší a ochablé měkké patro, zvětšené mandle, atd.), užití alkoholu před spaním, užívání některých sedativ a hypnotik, informuje Vitalion.cz.

Nápadné chrápání

Během noci je nápadné hlasité chrápaní (ronchopatie). Při částečně zúženém průsvitu hltanu proudí vzduch uvnitř trubice turbulentně a rozvibruje některou část hltanu, což se projeví charakteristickým zvukem-chrapotem. K tomu dochází i u obyčejného prostého chrápání, kde je ale překážka jen částečná.

U spánkového apnoického syndromu je obstrukce kompletní, dojde k úplnému uzávěru hltanu a vzduch přestane proudit do plic. Vzniká apnoická pauza, u které nemocný někdy déle než 10 sekund nedýchá.

Nedostatkem kyslíku a přebytkem oxidu uhličitého, kterého se tělo u apnoické pauzy nezbavuje, se organizmus alarmuje, aktivací sympatiku se pacient probere ze spánku (sám si to ale někdy neuvědomuje, většinou jde o mikroprobuzení, po kterém hned usne) a hlasitě se nadechne, zrychlí se mu dechová frekvence, stoupne tlak.

Tento cyklus se může u pokročilejšího onemocnění opakovat i víc než desetkrát za hodinu. Následkem takto nekvalitního spánku a odpočinku se pacient budí ráno unaven, s pocitem nedobrého a málo osvěžujícího vyspání se, s bolestí hlavy, suchostí v ústech a krku, špatnou náladou až depresívními stavy. Během dne se vyskytuje únava, poruchy koncentrace, myšlení.

Související

Krok za krokem k dokonalému spánku: Jak vybrat matraci přesně na míru?

Krok za krokem k dokonalému spánku: Jak vybrat matraci přesně na míru?

Pro dobrou náladu je kvalitní spánek naprostou nezbytností. Dostatek odpočinku je důležitý pro zdraví. Mnoho lidí má přitom se spánkem problémy. Ty mohou být způsobeny různými faktory, jedním z těch nejdůležitějších je nevhodná matrace. Proto je důležité si postel pečlivě vybírat, abyste se v noci nepřevalovali.
Ilustrační fotografie.

Lidé zřejmě v zimě potřebují více spánku, vyplývá ze studie

Nelichotivé poznámky na adresu lidí, kteří v zimě mají problém vylézt z postele, podle vědců možná nejsou na místě. Nový výzkum naznačuje, že ačkoli lidé v chladných měsících nehibernují, možná potřebují více spánku a měli by své návyky uzpůsobit tomuto ročnímu období, napsal list The Guardian.

Více souvisejících

spánek zdraví nemoci

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Chorvaté si proti Španělům ani neškrtli. Všechny branky padly do přestávky

Jasný průběh měl první duel skupiny B, který proti sobě svedl dva giganty, Španěly a Chorvaty. Parta kolem Luky Modriče bude chtít na vstup do turnaje rychle zapomenout, neboť se proti jednomu z největších favoritů Eura na nic nezmohla. Do poločasu prohrávala 0:3, a když už měla šanci vstřelit branku z penalty, nejprve Petkoviče vychytal gólman Simón, aby se pak při dorážce sami připravili o gól předčasným vběhnutím do šestnáctky. Navzdory jasnému průběhu mají i tak Španělé nejspíše problém. Minimálně Morata totiž musel předčasně ze hřiště kvůli zranění.

před 5 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Maďarům gól Vargy k bodům nestačil. Švýcaři si vybudovali dostatečný náskok už v první půli

Podobně jako v úvodním duelu evropského šampionátu Německa se Skotskem, i v druhém zápase skupiny A mezi Maďarskem a Švýcarskem nemuseli fotbaloví fanoušci čekat na první gól dlouho. Postarali se o něj Švýcaři, konkrétně zásluhou Duaha. A v prvním poločase nezůstalo jen u něj, ještě do poločasu zvýšil na 2:0 Aebischer. Právě díky skvěle odehranému prvnímu poločasu nakonec Švýcaři dokráčeli k výhře, přestože po přestávce snižoval Varga. V závěru totiž na konečných 3:1 zvýšil Embolo.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Volodymyr Zelenskyj, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Zelenskyj chce od summitu návrh míru, který se představí Moskvě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na probíhajícím mírovém summitu ve Švýcarsku řekl, že Rusku předloží návrh na ukončení války, na němž se shodne mezinárodní společenství. Neprozradil však, zdali by sám jednal s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Duda doufá, že mírový summit odhalí skutečný rozsah ruské hrozby. Scholz mírní očekávání

Švýcarské město Lucern bude ode dneška dějištěm dvoudenní mírové konference zaměřené na situaci na Ukrajině. Německý kancléř Olaf Scholz snižuje očekávání a vnímá konferenci jako počátek možného mírového řešení, zatímco polský prezident Andrzej Duda věří, že konference odhalí skutečnou míru ruské hrozby.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy