Krok za krokem k dokonalému spánku: Jak vybrat matraci přesně na míru?

Pro dobrou náladu je kvalitní spánek naprostou nezbytností. Dostatek odpočinku je důležitý pro zdraví. Mnoho lidí má přitom se spánkem problémy. Ty mohou být způsobeny různými faktory, jedním z těch nejdůležitějších je nevhodná matrace. Proto je důležité si postel pečlivě vybírat, abyste se v noci nepřevalovali.

Posouzení současné matrace

Řada lidí nevěnuje pozornost kvalitě své matrace. Postupem času lůžko ztrácí své dobré vlastnosti a může tak zhoršovat kvalitu spánku. Nabízí se přitom jednoduchý způsob, jak zjistit, zda je čas na výměnu staré matrace za novou. Nejprve zvažte, jak dlouho ji už máte. Obecně se říká, že životnost matrace je zhruba osm let. Je to však velmi subjektivní – záleží na materiálech použitých při výrobě a opotřebování. Vždy proto dobře zvažte svou situaci. Pokud však máte stále stejné lůžko více než osm let, pravděpodobně je čas na jeho výměnu.

Přemýšlejte o svých spánkových návycích

Ještě, než se rozhodnete zvolit rozměr matrace, zamyslete se nad tím, jak jste zvyklí spát. Někdo totiž spí sám, ale v noci si rád udělá pohodlí a potřebuje spoustu prostoru. V takovém případě je klasické jednolůžko malé a je vhodné vybírat z větších velikostí. Naopak pokud spíte klidně a nepřevalujete se, pak postačí i běžná šířka devadesát centimetrů.

Dobře také zvažte tvrdost matrace. U jednolůžka není řešení složité – stačí si jen vybrat, co je vám pohodlné. Nicméně u manželských postelí to může být složitější, pokud každý z vás preferuje jinou tvrdost. Můžete však využít prodej matrací s různou tvrdostí – ty jsou z každé strany jinak tuhé a oba si tak můžete vybrat, na které straně se vám leží lépe.

Měření ložnice

Zajistit komfort při spánku je velmi důležité a správná velikost matrace k tomu může výrazně přispět. Ovšem zároveň je třeba přizpůsobit se možnostem ložnice. Proto místnost dobře změřte a zvažte, jak velká postel se vám tam vejde. Je důležité zajistit dostatek prostoru pro pohodlný odpočinek, ale i pro bezproblémový pohyb po místnosti. Pokud vám nevyhovují běžně dostupné velikosti, vyplatí se investovat do matrace na míru.

Zvažování dalších aspektů

Velikost je samozřejmě jedním z nejdůležitějších parametrů, nicméně kvalitu spánku ovlivní i další vlastnosti matrace. Zejména pro alergiky je vhodné volit hypoalergenní úpravu lůžka, mnohdy jde o speciální potahy, díky kterým vás nebude dráždit prach a další alergeny.

Výběr kvalitního lůžka je rozhodně jednodušší, pokud máte k dispozici pořádný rozpočet. Spánek je totiž jednou z věcí, do kterých se opravdu vyplatí investovat. Nicméně i bez spousty financí lze sehnat poctivou matraci, která vám zajistí potřebný komfort pro zdravý spánek.

Související

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.
Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

Více souvisejících

pr článek spánek

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy