Za opencard padly tresty, úředníci se s verdiktem nesmířili

Praha - Městský soud v Praze dnes uložil pětici bývalých úředníků pražského magistrátu podmíněné tresty odnětí svobody od jednoho roku do tří let za zvýhodnění firmy Haguess v projektu opencard. Podle nepravomocného rozsudku muži porušili závazná pravidla hospodářského styku obsažená v zákoně o veřejných zakázkách. Obžaloba tvrdí, že tím městu způsobili škodu 67 milionů korun. Soudní senát však Prahu s většinou nároku na náhradu škody odkázal na občanskoprávní řízení.

"Nabídka společnosti Haguess nesplňovala zadávací podmínky a co do ekonomické výhodnosti vůbec nebyla posuzována. Haguess v daném výběrovém řízení neměla veřejnou zakázku získat," shrnul předseda trestního senátu Alexander Sotolář.

Zkritizoval, že nabídku v rámci projektu v řádu miliard dostatečně neposoudili nejen obžalovaní členové hodnotící komise, kteří to zdůvodnili svou nedostatečnou odbornou způsobilostí, ale ani pražští radní, kteří se spolehli na komisi. "Obžalovaní rozhodně nebyli hlavními aktéry událostí ani jejich hlavními hybateli," podotkl Sotolář. Zároveň ale poznamenal, že to nesnižuje jejich trestní odpovědnost.

Úředníci byli odpovědní za průběh veřejné zakázky v době, kdy Prahu řídil primátor Pavel Bém (ODS). Ten v kauze vypovídal jako svědek.

Soudce prý nepřihlédl k důkazům

S nejpřísnějším trestem od soudu odešel někdejší šéf magistrátního odboru informatiky Ivan Seyček. Vedle tříleté podmínky s pětiletou zkušební dobou a dohledem probačního úředníka mu senát uložil pětiletý trest zákazu činnosti v orgánech rozhodujících o nakládání s veřejnými finančními prostředky a povinnost uhradit magistrátu škodu ve výši dvou milionů korun. Jde o desetinu škody, kterou Seyček podle verdiktu způsobil tím, že s Haguess podepsal nevýhodnou licenční smlouvu.

"S rozsudkem absolutně nesouhlasím. Soudce dnes v podstatě jen přečetl obžalobu, vůbec nepřihlédl k námi předloženým důkazům," řekl Seyček novinářům po vyhlášení rozsudku. To, že by měl hradit dvoumilionovou škodu, si prý zatím vůbec nepřipouští.

Druhý nejpřísnější trest - dvouletou podmínku s tříletou zkušební dobou - dostal vedoucí oddělení odboru informatiky Jiří Chytil. Stejně jako Seyček totiž podle soudu porušil nejen pravidla hospodářského styku, ale také svou povinnost při správě cizího majetku. Mimo jiné údajně nevymáhal od Haguess smluvní pokutu za opožděné plnění smlouvy, čímž prý způsobil magistrátu škodu 6,6 milionů.

Zbylé tři obžalované - Miroslava Čadského, Zdeňka Jánského a Ladislava Kendíka - soud shodně potrestal roční podmínkou s dvouletou zkušební dobou.

Pětice úředníků vinu odmítá. Seyček, Chytil i Jánský se proti rozsudku na místě odvolali, Čadský a Kendík si stejně jako státní zástupkyně Dagmar Máchová ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Seyčkovi a Chytilovi hrozilo až osmileté vězení, zbylým mužům maximálně tři roky za mřížemi.

Sliby - chyby

V roce 2005 vzniká na Radě Hlavního města Prahy a pod přímým dohledem tehdejšího primátora Pavla Béma myšlenka převést co největší část administrativních činností města na moderní počítačovou komunikaci. Takzvaná strategie ePrahy měla údajně výrazně zlepšit a zrychlit služby občanům. Nejviditelnějším projektem byla takzvaná Karta Pražana, která měla splňovat desítky funkcí a údajně uspořit obrovské prostředky. Sliby – chyby.

O osm let později se dá pod novým názvem Opencard použít pouze jako jízdenka městské hromadné dopravy, průkazka do poboček Městské knihovny a lze s ní platit v některých parkovacích automatech. Trochu málo na tolik slibů – a více než miliardu ne uspořených, ale nesmyslně utracených veřejných prostředků.... Vašich peněz.

Opencard je dnes nepochybně nejdražší jízdenkou na světě. Jak se to stalo? Ve chvíli, kdy se začaly schvalovat projekty ePrahy, převedla Rada HMP s primátorem Bémem v čele nečekaně – a, především, v rozporu se Zákonem o Hlavním městě Praze, svoji nedělitelnou pravomoc schvalovat výběrová řízení na sobě podřízené úředníky. Politici se tak zbavili zodpovědnosti, předepsané jim zákonem. Nikdo, kromě protikorupčních organizací, neprotestoval, napsal server bemovakarta.cz.

Úředníci, ne už politici, potom vypsali otevřené výběrové řízení na systém Opencard. Dokumentaci si vyzvedlo několik desítek firem, protože šlo nesporně o velmi zajímavý projekt. Konečnou nabídku však nakonec podala pouze jedna – společnost Haguess s.r.o., se základním kapitálem sto tisíc korun - která ono otevřené výběrové řízení vyhrála...

Související

Bohuslav Svoboda (ODS)

Bývalého pražského primátora Svobodu osvobodil soud v kauze opencard

Soud dnes pravomocně zprostil viny poslance a někdejšího pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) v kauze městské karty opencard. Svoboda byl posledním neosvobozeným obžalovaným v tomto případu, a to kvůli poslanecké imunitě. Sněmovna ho na jeho vlastní žádost vydala k přerušenému trestnímu stíhání letos v březnu.
Nejvyšší správní soud

Sotolář z kauzy opencard může dál soudit, nebude předsedou senátu

Pražský soudce Alexander Sotolář může dál soudit. Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) jej dnes odvolal z funkce předsedy senátu Městského soudu v Praze, talár mu však ponechal. Bude řadovým členem senátu. Sotolář upravoval protokoly v kauze opencard. Lišily se tak oproti zvukovým záznamům z jednání.

Více souvisejících

Opencard soudy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy