Potrat, či dát šanci na život? Dětí s Downovým syndromem se rodí méně

Praha - V ČR se rodí stále méně dětí s Downovým syndromem a přibývá potratů pro tuto vadu. Podle zdravotnické statistiky se v roce 1980 s touto genetickou vadou narodilo 117 dětí, v roce 2011 jen 54. Počty potratů, včetně samovolných, stouply z 27 v roce 1996 na 95 v roce 2011. Lékaři ve screeningu dávají na zváženou potrat, některé ženy se i tak rozhodnou dát šanci novému životu. Světový den Downova syndromu 21. března zviditelní problematiku života s tímto postižením.

"Nárůst těhotenství s pozitivní prenatální diagnostikou na Downův syndrom může být tím, že se zvýšila účast žen na screeningu a testy jsou přesnější. Nárůst počtu potratů pak tím, že rodiče se patrně ve větším procentu případů rozhodnou pro ukončení těhotenství," řekl ČTK místopředseda České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák. Vliv podle něj může mít i to, že ženy posouvají těhotenství do vyššího věku, kdy riziko chromozomálních abnormit roste.

"Ideální je testovat ve 12. týdnu každou zdravou ženu pomocí ultrazvuku a biochemických znaků z krve. Test nehradí pojišťovny, ale je to rozumná investice," uvedl Dvořák. Pojišťovny hradí test až v 16. týdnu, naprostá většina žen se podle Dvořáka rozhodne pro ten dřívější.

Zástupce ředitele Ústavu pro péči o matku a dítě Ladislav Krofta připomněl, že screeningový test ukazuje jen to, zda žena má vyšší pravděpodobnost, že plod by mohl být postižen. Podezření se musí potvrdit nebo vyvrátit tzv.invazivním prenatálně diagnostickým testem ze vzorku placenty, plodové vody či krve pupečníku.

"Pokud se potvrdí diagnóza Downův syndrom, má žena možnost do 24. týdne těhotenství požádat o ukončení, později už to možné není," shrnul Krofta. U dětí narozených v termínu se vyskytuje Downův syndrom v jednom z 650 až 900 případů, v prvních třech měsících těhotenství je vada častější, řada jich ale končí samovolným potratem.

Co je Downův syndrom?

Downův syndrom je nejobvyklejší vrozená chromozomální anomálie. Dochází k ní nejčastěji při splynutí vajíčka a spermie, kdy hned v prvotní buňce zůstane chromozom navíc a každá další buňka pak pokračuje v dělení již s touto vadou. Velmi vzácně (asi v 1 % případů Downova syndromu) anomálie vzniká až při pozdějším dělení, a proto je nadbytečný chromozom přítomen jen v některých buňkách těla. V tomto případě se jedná o takzvaný mozaicismus.

Nadbytečný chromozom v každé buňce způsobuje disharmonii organismu a odlišný a pomalejší vývoj buněk i celého jedince. Má také na svědomí některé typické rysy či zdravotní komplikace, ale i mentální opoždění různého stupně. Každý jedinec se však s tímto genetickým znevýhodněním vyrovná po svém, každý jedinec je osobnost a unikát.

Děti s Downovým syndromem se oproti svým vrstevníkům častěji potýkají s některými zdravotními komplikacemi, například se srdečními vadami, zhoršenou funkcí štítné žlázy, respiračními nemocemi, sníženou imunitou, poruchami zraku a sluchu a dalšími zdravotními komplikacemi. Většina lidí s Downovým syndromem má navíc pohyblivější klouby (hypermobilita) a nižší svalový tonus (hypotonie), které komplikují rozvoj hrubé i jemné motoriky.

Co se týče mentálního postižení, nejčastěji je přítomna lehká (IQ mezi 50 a 70 body) nebo střední (IQ mezi 35 a 50 body) mentální retardace, výjimkou jsou na jedné straně případy těžké či dokonce hluboké mentální retardace (IQ 20 až 35 či nižší), na druhé straně IQ na hranici normálního pásma (kolem 80 bodů). Nutno poznamenat, že pro pomoc konkrétní osobě se dnes již považuje za neefektivní stanovovat přesnou hodnotu IQ a používá se spíše klinický popis konkrétních potíží, které daný člověk má, informuje Downsyndrom.cz.

Související

Soud v USA, ilustrační foto

Nejvyšší soud vyhověl americké vládě. Povolil užívání potratových pilulek

Nejvyšší soud dnes ponechal v platnost registraci potratových pilulek a tudíž i možnost jejich používání na území USA. Vyhověl tak podání americké vlády a farmaceutické firmy Danco Laboratories proti rozhodnutí nižšího soudu v Texasu, které pozastavilo registraci tohoto přípravku a v podstatě znemožnilo jeho používání na celém území země, píše agentura AP. Rozhodnutí nejvyššího soudu přivítal prezident Joe Biden.

Více souvisejících

potraty Postižené děti porody

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy