Figurky Lego u soudu: Pirátská strana se odmítá omluvit za spot

Praha - Česká pirátská strana se dnes u pražského městského soudu odmítla omluvit společnosti Lego za svůj předvolební spot "Vypustíme kaprům rybník". Firma Lego se žalobou domáhá omluvy za to, že v klipu vystupovaly figurky z její stavebnice.

Animovaný klip, který strana používala před krajskými volbami v roce 2012, se odehrává na břehu rybníka. Ve vodě plavou ryby znázorňující velké politické strany a dvojice stavebnicových figurek představujících "kmotry" je krmí tisícikorunami. Poté se objeví figurka piráta, který úplatkáře vyžene, ryby vyloví podběrákem a jednu z nich nakonec udeří palicí.

29. srpna 2012 obdržel předseda Pirátské strany Ivan Bartoš dopis od advokátní kanceláře Čermák a spol., zastupující koncern LEGO, s požadavkem na smazání volebního spotu Pirátů pro krajské volby. Po důkladné právní analýze se republikové předsednictvo Pirátů tehdy rozhodlo požadavku nevyhovět a ponechat spot na Pirátském YouTube kanále, uvádí se na webu pirati.cz.

Advokátní kancelář požadavek na smazání volebního spotu zdůvodňuje jednak porušením copyrightu, jednak porušením obchodní známky firmy LEGO. Jednání Pirátů je však zcela legální a požadavek na smazání volebního spotu nemá oporu v zákoně:

„Za prvé, pokud je vůbec panáček autorským dílem, LEGO ho na řadě míst světa trvale vystavuje na veřejných prostranstvích a pro takové případy zná platné právo zákonnou licenci. Je zcela legální, aby umělci používali veřejně vystavovaná díla v další tvorbě," reaguje místopředseda Pirátů Jakub Michálek. „Za druhé, účelem obchodních známek je odlišit výrobky nebo služby jedné společnosti od výrobků nebo služeb konkurence. Rozhodně je nelze užívat k tomu, aby dánská společnost zasahovala do soutěže politických stran v České republice," vyvrací oprávněnost požadavku na smazání volebního spotu Jakub Michálek.

Firmě Lego vadí také to, že použitím právě jejích postaviček chtějí Piráti prosazovat svůj volební program spočívající v omezení autorských práv. "Změnu legislativy nelze prosazovat porušováním platného práva," podotkl právní zástupce společnosti Karel Čermák. Lego si podle něj buduje pověst apolitického subjektu a nechce vzbuzovat dojem, že Piráty podporuje či sponzoruje.

"Figurky ve spotu nejsou kopiemi figurek Lega," prohlásil dnes právník Pirátů Filip Hajný. "Autor spotu se jen nechal inspirovat figurkami, které jsou na trhu. Sedm dalších výrobců dělá podobné figurky. To, že je z nich Lego nejznámější, není důvodem k politické cenzuře," uvedl.

Související

Danuše Nerudová

Česko hledá eurokomisaře. Určí ho Starostové, anebo Piráti

Nového českého eurokomisaře či eurokomisařku by měli nominovat Piráti, anebo Starostové. Taková je dohoda mezi stranami vládní koalice. Nic na tom zatím nezměnily ani volební výsledky, kdy volební koalice Spolu složená z kandidátů ODS, TOP 09 a KDU-ČSL uspěla více než koaliční partneři. Otázkou však je, kdo nakonec bude nominován do Evropské komise, kterou s největší pravděpodobností nadále povede Ursula von der Leyenová.

Více souvisejících

Piráti soudy Ivan Bartoš (Piráti)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

Pavel šel po návratu z USA volit senátora na Litoměřicku

Prezident Petr Pavel v sobotu odevzdal hlas v druhém kole senátních voleb, které probíhá do dnešních 14:00. Pavel připomněl, že se hlasuje v den státního svátku. Občany nabádal, aby se voleb zúčastnili. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy