Objev na Plzeňsku: Našli tam 300 milionů let staré fosiílie

Plzeň - Až několikametrové zbytky 300 milionů let starých kapraďosemenných rostlin, přesliček, plavuní i desítky druhů menších prvohorních rostlin našli paleontologové Západočeského muzea při průzkumu v části plzeňské karbonské pánve. Cenné fosilie nyní preparují na svém pracovišti. Díky unikátním nálezům získají důležitá data, která doplní obrázek o tom, jak vypadal tropický prales před velkou explozí vulkánu, jehož popel v oblasti před třemi sty miliony lety prales zakonzervoval. ČTK to řekli paleontologové muzea.

"Hledáme lokality, které zaznamenávají tuto velkou přírodní katastrofu. Chceme tím získat přehled, jak fungovala příroda. Vzorky nalezené v lokalitě Doubrava v nýřanském uhelném revíru, v oblasti mezi obcemi Pankrác a Blatnice, jsou zachované včetně anatomie, což je velmi vzácné," uvedl šéf paleontologů Josef Pšenička.Lokalitu objevil jeho kolega Jan Bureš, který přípravné průzkumné práce organizoval sedm let. Snažil se při tom využít informací ze starých důlních map zejména z archivu Západočeských uhelných dolů, spolupracoval s geodety, plzeňskými jeskyňáři, prováděl detailní průzkum terénu, hledal pomocí pokusných sond, na místě byl i proutkař, při vyhledávacích pracích pomáhaly desítky lidí.Paleontologové cenné kusy starých zkamenělých rostlin, včetně několika skutečně velkých mnohametrových fosilií, našli ve výkopu o velikosti pět krát osm metrů. Celkem z Doubravy zajistili 2000 vzorků, zakonzervovány byly v asi dvaceticentimetrové vrstvě popela z vulkánu. Bureš nyní připravuje odbornou publikaci, která nálezy představí.Mezi nejcennější nálezy patří například kordaitová větev, tedy větev mohutného stromu z období karbonu. U nálezu z Doubravy jsou vidět i reprodukční orgány, vědci objevili šištice napojené na větve. Bureš našel detaily vnitřní stavby, což je u takto starých rostlin unikát. Díky nalezeným velkým částem bude jednodušší rostliny rekonstruovat. "Například u jedné popínavé kapradiny jsme našli osu, která, pokud se narovná, mohla mít pět metrů. Stejně tak jsme našli sedm metrů dlouhý kmen jedné stromovité kapradiny, máme tak představu o tom, jak mohla být veliká. Dosud se kreslila tři čtyři metry vysoká," uvedl Pšenička.Podle Františka Tichávka, který vzorky preparuje, je práce v laboratoři extrémně náročná na preciznost, vzorky se čistí, určují, skládají k sobě a fixují, upravuje se jejich povrch, aby dál nezvětrávaly. Kompletní vědecké zpracování může trvat i pět šest let. Nálezy zatím budou v depozitářích, vědci z muzea doufají v to, že se najdou prostory pro jejich vystavení.Doubrava je lokalita analogická světově unikátní lokalitě Ovčín na Rokycansku, z níž už mají paleontologové v depozitu zhruba 5000 vzorků. Ovčín vydal jedinečné nálezy nejen z paleobotaniky. Podobná lokalita z období karbonu se nachází například ve Španělsku, tam je ale jen zlomek počtu druhů rostlin nalezených na Rokycansku.

Související

Tyrannosaurus Rex

Vědci potvrdili, co před 66 miliony let skutečně vyhubilo dinosaury

Studie dokázala, že za vyhynutím dinosaurů opravdu stojí asteroid. Před 66 miliony let způsobil obrovskou změnu klimatu, kterou velcí plazi nemohli přežít. Savcům podle studie následně pomohla sopečná činnost. Ačkoliv byla tato teorie všeobecně považována za nejpravděpodobnější, vědci ji dosud nikdy stoprocentně nepotvrdili.
Danuvius guggenmosi (lidoop)

Přelomový objev v Bavorsku? Vědci objevili zkameněliny lidoopů chodících po dvou

Předchůdci lidoopů a lidí začali chodit ve vzpřímené pozici po dvou o několik milionů let dříve než před šesti miliony let, jak se doposud předpokládalo. Mezinárodní vědecký tým dospěl k tomuto závěru na základě zkoumání zkamenělých kostí dávných lidoopů nalezených v jílovišti v Bavorsku. O svém nálezu informovali v časopise Nature.

Více souvisejících

paleontologie Archeologie

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

před 1 hodinou

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 2 hodinami

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 8 hodinami

Zeman popsal svou verzi příběhu o abolici pro Mynáře. Fiala ji prý slíbil

Exprezident Miloš Zeman tvrdí, že současný premiér Petr Fiala (ODS) mu během jednání, které vedly ke jmenování jeho vlády po parlamentních volbách na podzim 2021, slíbil abolici pro tehdejšího hradního kancléře Vratislava Mynáře. Mynář se jí nedočkal a momentálně čelí obžalobě.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy