Jirkové dnes slaví svátek: Co jste o tomto jménu nevěděli? A několik pranostik

Praha - Junáci dnes oslaví svátek svatého Jiří, svého patrona, řadou akcí po celé republice. Skautská setkání určená i veřejnosti se budou konat také o víkendu. ČTK o tom informovala Jitka Taussiková ze Skautu. Zájem o skauting v Česku roste, od roku 2006 se počet členů navýšil o 25 procent. Svátek budou slavit i skauti v řadě dalších zemí.

"Skautský den se slaví nejrůznějšími způsoby. Někdo ve čtvrtek 24. dubna vyrazí do školy nebo zaměstnání ve skautském šátku či kroji, někdo pozdraví ostatní skauty na Facebooku, ale především se po celé zemi konají desítky setkání a dalších akcí, jak pro skauty, tak často pro veřejnost," uvedl místostarosta Junáka Petr Vaněk.

Například v Plzni se Junáci tradičně sejdou na náměstí T. G. Masaryka u pamětní desky připomínající skauty pronásledované nacisty a komunisty, v Beskydech se zase v sobotu uskuteční tradiční výstup na mohylu Ivančenu, v Děčíně uspořádají tradiční setkání pro veřejnost spojené s workshopy Svatý Jiří pod zámkem.

Svatého Jiří za patrona všech skautů a skautek zvolil před více než 100 lety zakladatel skautingu Lord Robert Baden Powell. Světec je pro skauty připomínkou vítězného boje dobra se zlem a hodnot jako čestnost, pravda či statečnost.

Křestní jméno Jiří je nejednoznačného původu. Někteří jazykovědci se domnívají, že pochází z řeckého "geórgos", ti pak vysvětlují jeho význam jako rolník nebo zemědělec. Jiní odborníci si naopak myslí, že původ Jiřího bychom měli hledat spíš ve staroruském slově "jurkij", tedy mrštný, hbitý, obratný. 

A v jiných jazycích? Latinsky Georgius, německy Georg nebo Jorgen, rusky Georgij, Jurij nebo Jegor, slovensky Juraj, polsky Jerzy (Ježy), maďarsky Gyorgy (Ďorď), francouzsky Georges (Žorž), italsky Giorgio (Džordžo), španělsky Jorge (Chorche).

Sv. Jiří je asi nejznámější mučedník, ale z jeho života se příliš historických údajů nezachovalo. Jeho legenda je natolik fantastická, že mnozí dokazovali, že snad ani nikdy neexistoval a že se jedná jen o pokřesťanštěnou podobu nějakého pohanského mýtu - to by ostatně nebylo zase nic tak neobvyklého, řada legend a představ žije v historickém povědomí dále pod příkrovy dalších ideologií. Od raných křesťanských dob byl Jiří uctíván jako patron vojáků; centrem jeho kultu byla Palestina, kde měl být počátkem 4. století umučen.

Středověká Legenda aurea ("Zlatá legenda", dílo Jakuba de Voragine, představuje vyvrcholení významného literárního žánru středověku - legendy; jde o rozsáhlý soubor cca 170 legend, záhy po svém vzniku přeložený z latiny do mnoha národních jazyků) ukazuje Jiřího jako rytíře z Kappadokie, který v Silene v Libyi zachránil dívku před drakem, čímž obrátil na víru tisíce lidí. K historickým údajům patří, že byl snad vysokým důstojníkem římských legii za Diocletiana. Kdosi zjistil, že je křesťanem, a pochopitelně jej rychle udal. Jeho věznitelé ho nejprve přesvědčovali, aby se křesťanství vzdal, a když to nepomohlo, přišla krutá smrt. Umučený Jiří byl prý pohřben v Lyddě, malé vesničce blízko přístavu Jaffa, kde po necelých dvou desetiletích postavil římský císař Konstantin I. Veliký první svatojiřský chrám na světě.

Jiří byl jako světec uctíván hned po své smrti a od počátku byl zobrazován jako bojovník na koni probodávající draka. Toto vypodobnění je symbolické, saň zde znázorňuje pokořené zlo. Úcta ke sv. Jiří se z Malé Asie šířila doslova všemi směry, proto není divu, že vedle vojáků si jej zvolili za svého patrona i zemědělci, horníci, sedláři, kováři, bednáři, ale také artisté a skauti. Dokonce se stal i ochráncem hrdé Anglie, kde bylo jeho jméno známo již před příchodem Normanů. Tzv. vlajka sv. Jiří (červený kříž na bílém poli) je poprvé doložena roku 1284 a anglický Podvazkový řád byl v roce 1347 králem Eduardem III. založen také pod svatojiřskou patronací.

Přesto byl Jiří v roce 1970 zařazen mezi světce, jejichž existence je sporná. Zůstává nicméně po celá staletí světcem váženým a uctívaným. Dokladem velmi rané svatojiřské tradice u nás jsou i některé z našich nejstarších kostelů, především v Modré u Velehradu (vybudovaný mezi roky 830-40 irsko-skotskou misií), dále sv. Jiří na Pražském hradě, na Řípu i jinde, informuje web libri.cz dle knihy "Po kom se jmenujeme. Encyklopedie křestních jmen".

A několik pranostik závěrem:

Na co se svatý Jiří usměje, na to se svatý Marek zamračí.

Svatý Jiří den rozšíří.

Fiala růsti nemůže, až jí Jiří pomůže.

Před Jiřím sucho, po něm mokro.

Hřmí-li před Jiřím, bude sníh po něm.

Od svatého Jiří bývá ještě dvanáct mrazů.

Na svatého Jiří prodej boty a kup si noty, jaro je zde.

Je-li o svatém Jiří krásně a teplo, bude po Jiřím následovat nepříjemná povětrnost.

Může-li se havran na svatého Jiří v žitě skrýti, budem nejspíš úrodný rok míti.

(Zdroj: pranostik.cz)

Související

Více souvisejících

jména a příjmení zajímavosti skauti

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy