Sedmikráska jako jarní detox: 5 originálních receptů

Praha - Sedmikráska není jen okrasou mnohých zahrad, ale je i zdraví prospěšná. Má v sobě vitamín C a pro jarní detox je naprosto ideální. Navíc je zcela zadarmo, když si ji natrháte v přírodě nebo na zahradě.

Sedmikráskové květy i listy můžete použít do salátů, můžete je upravit samostatně nebo s jinou listovou zeleninou podle vlastní chuti. Podívejte se sedmikráskový salát a další skvělé a zdravé recepty.

Sedmikráskový salát

Potřebujete: 200 g sedmikrásek (květy i listy), 150 gramů nastrouhané mrkve, 1 citrón, 2 lžíce olivového oleje, sůl

Květy a nasekané listy sedmikrásek smíchejte s nastrouhanou mrkví, přidejte šťávu z jednoho citrónu a olivový olej. Sůl přidejte podle chuti.

Sedmikrásková omáčka

Potřebujete: 100 květů sedmikrásek, 30 listů sedmikrásek, 1 pórek, jíška, olej, mléko, sůl

Na pánvi s olejem rozdělejte jíšku s nakrájeným pórkem. Směs pak rozřeďte mlékem, osolte a nakonec přidejte nakrájené listy a květy sedmikrásek.

Psali jsme:
Pampeliška čistí krev a hojí zánět: 5 receptů, které vás nastartují Mlsání na víkend: Udělejte si výborné domácí brambůrky
 

Sedmikráskové kapary

Potřebujete: 500 poupat sedmikrásek, 250 ml octa, 250 ml bílého vína, sůl

Poupata sedmikrásek omyjte a vařte 5 minut v nálevu z vína, octa a půl lžičky soli. Směs nalijte do skleniček a dejte vychladnout. Můžete však použít i nálev podle vlastní chuti.

Sedmikráskový sirup

Potřebujete: 500 květů sedmikrásky, 750 g krystalového cukru, 750 ml vody, 1 citrón

Spařte květy ve vroucí vodě a přidejte šťávu z citrónu. Směs zakryjte a nechte den odpočívat. Pak ji přeceďte, přidejte cukr a vařte, než směs zhoustne do podoby sirupu. Sirup je vhodný do čaje při potížích s dýchacími cestami.

Sedmikrásková omeleta

Potřebujete: Hrst květů sedmikrásek, 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce mléka, sýr sůl, tuk na smažení

Vejce rozšleháte s mlékem, solí a moukou. Těsto nalijte na pánev a těsně před jeho ztuhnutím posypte nasekanými lístky.

Sedmikráska je v kuchyni univerzální přísadou. Můžete ji používat jako ozdobu na sladká i slaná jídla. Oživit jí můžete bramborový salát, nádivku nebo i obyčejný chléb s máslem.

Související

Tradiční dušičkové sladkosti? Pečivo ve tvaru kostí, rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky

Tradiční dušičkové sladkosti? Pečivo ve tvaru kostí, rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky

Ke slavnostem spojeným s uctíváním zemřelých předků vždy patřilo nějaké specifické občerstvení, zejména to sladké. Již staří Keltové si dávali sladká jablka. V anglosaských zemích se o Halloweenu obdarovávají koledníci bonbony, čokoládou a jinými cukrovinkami, které znázorňují kostlivce, lebky nebo třeba duchy. Také u nás bývalo dříve zvykem na Dušičky péct speciální sladké pečivo ve tvaru kostí, později se typickým dušičkovým pohoštěním staly rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky.

Více souvisejících

recepty, vaření Jaro Květiny

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 6 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 11 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Ukrajinské drony napadly ruské černomořské základny. Rusko jich údajně sestřelilo přes sto

Více než 100 bezpilotních letadel zneškodnily ruské systémy protivzdušné obrany v noci na pátek nad oblastmi na východě a jihovýchodě Ruska, nad Černým mořem i anektovaným poloostrovem Krym. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy