Poznáte na internetu falešnou recenzi? Psycholog odhaluje fígle firem

Praha - Objevili jste možnost snadného přivýdělku nebo levné koupě? Nabídka zní až příliš výhodně, proto si společnost a její produkt či službu prověřujete mimo jiné prostřednictvím recenzí od dalších zákazníků. Bohužel ani to vám nemusí přinést pravdivé informace. V jakých případech je na místě obezřetnost?

„Anonymní prostor internetu nabízí podnikatelům příležitost využít k propagaci uživatelské recenze. Má to oproti klasické reklamě řadu výhod. Vlastnoručně napsaná recenze je skvělou reklamou právě proto, že se netváří jako reklama, navíc je zadarmo a většina lidí jí věří," říká Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

V průzkumu, který dTest realizoval v březnu letošního roku, dvě třetiny spotřebitelů uvedly, že se setkaly s nevěrohodnou internetovou recenzí. Uživatelské recenze je vhodné brát s rezervou, ověřovat si zkušenosti vždy z různých zdrojů a všímat si souvislostí. Psycholog PhDr. Stanislav Gálik radí, jak rozpoznat podvodnou recenzi:

* Devět recenzí z deseti si ještě napíše obchodník sám. Ale 990 z 1000 již ne. Zvažujte, kolik lidí skutečně pochválilo danou společnost. S počtem klesá riziko, že si všechny recenze napsal daný podnikatel sám.

* Čerpejte z různých zdrojů. Pokud má společnost 20 pozitivních recenzí na nějakých internetových stránkách, ale například pouze 100 „lajků" na Facebooku (i když je jinak na sociálních sítích aktivní), nebo 10 špatných recenzí někde jinde, opět tady něco nehraje.

* Je v uživatelské recenzi přímo uveden odkaz na obchodníka? Pravděpodobně se jedná o falešnou recenzi. Podnikatel umisťuje odkaz do recenze nejenom proto, abyste na něj klikli, ale hlavně proto, že mu to zlepšuje pozici v internetových vyhledavačích.

* Pokud jedna z šedesáti recenzí popisuje spolupráci s obchodníkem až příliš růžově a zbylé hovoří o tom, že prodejce nekomunikuje, nedoporučujeme, aby se taková výjimečná recenze stala důvodem pro uzavření jakékoli smlouvy.

* A pozor – cílem falešných recenzí často bývá i vytvoření dojmu, že jiní stěžovatelé se snaží obchodníka pouze neoprávněně poškodit, nebo že mají nedostatečné informace.

Ačkoli lidé nejsou vůči reklamě imunní, výzkumy ukazují, že klasickým reklamním sdělením důvěřují čím dál méně. Naopak za důvěryhodný zdroj informací většina lidí považuje své příbuzné a známé. Informace ani nemusí být z první ruky, stačí reference od známých našich známých, důležitá je osobní zkušenost. Virtuální prostor je ideálním polem pro sdílení názorů, a tedy i významným nositelem informací pro naše nákupní rozhodování. Obchodníci to vědí a dokážou tuto skutečnost využít.

Příklad komunikace podnikatele formou podvodných uživatelských recenzí Následující komunikace se objevila na webu www.emimino.cz.

Uživatelská diskuse se týkala hodnocení pracovní nabídky (domácí práce) společnosti www.arabellabijouxprague.info. Na tuto společnost bylo podáno několik stížností prostřednictvím služby mimosoudního řešení sporů VašeStížnosti.cz. Společnost požadovala platbu 1700 Kč předem jako úhradu za materiál a instruktážní video. Slibovala, že až zájemci vypracují první výrobky, uzavře s nimi dohodu o provedení práce a vyplatí jim odměnu. Zasláním balíčku v minimální hodnotě ovšem spolupráce skončila.

V prvních příspěvcích diskuze účastníci vyjadřují nedůvěru v obdobné nabídky. Později se v diskuzi objevil následující komentář:

Dobrý den,

tak si tady čtu a nestačím se divit. Já pomlouvám teprve poté, kdy mě někdo podvede (pokud se mu to podaří). Zajímalo by mne, která z dam se byla podívat zda tato společnost opravdu existuje. Já jsem se podívat šla... a Ejhle!! Oni tam jsou, ve vile, kde mají samostatné kanceláře s pevnými linkami a zaměstnanci, kteří jsou kupodivu milý a laskavý. Co je ještě podivnější je to, že po první práci jsem dostala Dohodu o provedení práce a velmi krásný materiál zcela zdarma. No asi to není normální, ale já za sebe sama musím prohlásit: zameťte si před vlastním prahem a pište teprve tehdy, kdy máte informace ověřené. Ono poškodit druhého je tak snadné... :mavam:

Tato uživatelka byla „kupodivu" ze všech, kdo za pracovní pomůcky předem zaplatili, jediná, která dostala smlouvu a údajné výhodné pracovní podmínky. Několik účastnic diskuse i přes varování zaplatilo za startovní balíček a vyráběly náramky. Společnost se však neměla k tomu zaplatit za vyrobené zboží. Poté se objevil v diskusi příspěvek podepsaný jednatelem společnosti:

VÁŽENÉ MAMINKY,

JEDNOU Z NAŠICH SPOLUPRACOVNIC JSME BYLI UPOZORNĚNI NA PRÁVĚ PROBÍHAJÍCÍ DISKUZI O NAŠÍ SPOLEČNOSTI. JE JASNÉ, ŽE CO ČLOVĚK, TO NÁZOR. NICMÉNĚ JE NEJLEPŠÍ NAVŠTÍVIT NÁS V SÍDLE NAŠÍ SPOLEČNOSTI, ZAVOLAT, NEBO ZASLAT E-MAIL NA KTERÝ VÁM SAMOZŘEJMĚ ODPOVÍME. VÍME, ŽE NA ÚZEMÍ ČR SE POHYBOVALO, POHYBUJE A BUDE POHYBOVAT

MNOHO PODVODNÝCH FIREM A SPOLEČNOSTÍ, KTERÉ SE NEKALÝMI PRAKTIKAMI SNAŽÍ Z LIDÍ „DOSTAT" PENÍZE. JE NÁM JASNÉ, ŽE KAŽDÝ NA SVOU OBRANU NAPÍŠE MNOHO LÍBIVÝCH SLOV, KTERÁ ALE MAJÍ PRÁZDNÝ OBSAH. NEJLÉPE JE PŘESVĚDČIT SE OSOBNĚ. ZAMĚSTNANCI JSOU PŘÍTOMNI OD 9.00 DO 17.00, POKUD MAJÍ POCHŮZKY, PAK DO 16.30 HOD., A TO OD PONDĚLÍ DO PÁTKU. TELEFONNÍ LINKY ( JE JICH 5 ) FUNGUJÍ TAKÉ JAKO TECHNICKÁ PODPORA PRO JIŽ SPOLUPRACUJÍCÍ DÁMY A PÁNY. (NEUVÁDÍME ZDE NAŠE SPOJENÍ, MOHLO BY TO BÝT POVAŽOVÁNO ZA REKLAMU). S TROCHOU TRPĚLIVOSTI JE MOŽNÉ SE DOVOLAT, VOLNĚJŠÍ JSOU LINKY V ODPOLEDNÍCH HODINÁCH. NÁMI NABÍZENÁ SPOLUPRÁCE JE PŘIVÝDĚLEK A JAKO TAKOVOU JI NABÍZÍME.

PŘEJEME VÁM VŠEM MNOHO RADOSTI A ÚSPĚCHŮ V OSOBNÍM I PROFESNÍM ŽIVOTĚ.

ZA ARABELLA BIJOUX PRAGUE

GIUSEPPE MARCHESE

Po tomto komentáři následoval ještě jeden, který měl zjevně za cíl ve váhajících potenciálních zájemcích vyvolat pocit, že sama společnost je poškozována a potřebuje zastání orgánů činných v trestním řízení. Tento příspěvek měl následující znění:

VÁŽENÉ MAMINKY,

TOTO JE OPRAVDU NALÉHAVÉ SDĚLENÍ: PŘED NĚKOLIKA MINUTAMI VOLALA PANÍ Z VYŠKOVA S TÍM, ŽE NÁM ZASLALA ZÁLOHU NA " STARTOVNÍ BALÍČEK, KTERÝ JI DO DNEŠNÍHO DNE NEPŘIŠEL.!!! ARABELLA BIJOUX PRAGUE NEINKASUJE JAKÉKOLI ZÁLOHY!(PLATÍ SE DOBÍRKA PŘI PŘEVZETÍ ZÁSILKY ).!! PODVODNÝ INZERÁT MÁ MOBILNÍ TEL ČÍSLO 722 769 835. ARABELLA BIJOUX PRAGUE MÁ POUZE PEVNÉ LINKY!!! VE SPOLEČNOSTI NENÍ POVOLENO POUŽÍVAT MOBILNÍ TELEFONNÍ SÍŤ!!! POKUD NĚKTERÁ Z MAMINEK PŘIŠLA DO KONTAKTU S TĚMITO LIDMI, PROSÍME VÁS, ABY JSTE PODALI NEPRODLENĚ TRESTNÍ OZNÁMENÍ NA NEZNÁMÉHO PACHATELE. k TRESTNÍMU OZNÁMENÍ SE PŘIPOJÍ I NAŠE SPOLEČNOST. DĚKUJEME ZA LASKAVÉ POCHOPENÍ.

ARABELLA BIJOUX PRAGUE GIUSEPPE MARCHESE

Pokud falešná recenze směřuje k podpoře podnikatelské činnosti, lze ji s ohledem na zákon o regulaci reklamy považovat za reklamu. Může se tak jednat o nekalou obchodní praktiku ve smyslu zákona o ochraně spotřebitele.

Související

solární energie

Fotovoltaický boom: Na co si dát pozor před podpisem smlouvy

Spotřebitelé se snaží hledat nové cesty k udržitelným energiím. Jednou z možností jsou fotovoltaické systémy, které jsou stále populárnější volbou. Na co si dát pozor, pokud plánujete instalaci takového systému? dTest přináší několik tipů, na co se před podpisem smlouvy zaměřit.
Soud, ilustrační fotografie.

Spotřebitelům se nelíbí návrh zákona o hromadných žalobách

Spotřebitelská organizace dTest tvrdí, že současný návrh ministerstva spravedlnosti na zavedení hromadného řízení nepřináší funkční nástroj pro ochranu zájmů spotřebitelů a nahrává takzvaným šmejdům, tedy nepoctivým podnikatelům. Organizace v dnešní tiskové zprávě také uvedla, že v návrhu zákona chybí i představa o financování hromadných žalob. Ministerstvo přitom počítá s tím, že právě například dTest či Sdružení českých spotřebitelů budou hromadné žaloby podávat.

Více souvisejících

dtest firmy internet

Aktuálně se děje

včera

včera

Petr Pavel

Prezident Pavel na žádost Fialy odvolal Bartoše

Prezident Petr Pavel vyhověl návrhu premiéra Petra Fialy na odvolání předsedy strany Piráti Ivana Bartoše z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Koaliční strana TOP 09 má zájem o Ministerstvo zahraničních věcí, uvedl server idnes.cz.

včera

Česká pirátská strana, ilustrační foto

Piráti schválili jasnou většinou odchod z vlády

Piráti podpořili odstoupení strany od koaliční smlouvy z důvodu podstatného porušení smluvních podmínek premiérem Petrem Fialou. Pro bylo 709 z 894 členů Pirátů, kteří se zúčastnili internetového hlasování. Podporu návrhu tak vyjádřilo 79,3 procent hlasujících. Pirátští ministři Jan Lipavský a Michal Šalomoun podají demisi v úterý 1. října.

včera

Antony Blinken

Svět je bezpečnější po smrti vůdce Hizballáhu Nasralláha, prohlásil Blinken

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v pondělí uvedl, že svět je nyní bezpečnější po zabití vůdce libanonského militantního hnutí Hizballáh, Hasana Nasralláha, izraelskými silami. Nasralláha označil za "brutálního teroristu" a zdůraznil, že nejlepší cestou k dosažení stability na Blízkém východě je diplomacie. 

včera

Jens Stoltenberg

Stoltenberg: NATO by se nemělo nechat zastrašit Putinem

Členské státy NATO by se neměly nechat zastrašit hrozbami ruského prezidenta Vladimira Putina o použití jaderných zbraní a měly by nadále poskytovat vojenskou podporu Ukrajině, prohlásil v pondělí odcházející generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

včera

včera

Írán, ilustrační foto

Budete toho litovat, vyhrožuje Írán Izraeli

Teherán zareaguje na každý z "zločinů" Izraele, oznámilo v pondělí íránské ministerstvo zahraničních věcí v reakci na zabití vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha a zástupce velitele íránských Revolučních gard Abbáse Nilforušana. 

včera

včera

včera

včera

Summit NATO 2024 ve Washingtonu

NATO bude mít novou základnu ve Finsku. Založí ji vedle hranic s Ruskem

Ve Finsku příští rok vznikne nové severoevropské velitelství pozemních sil Severoatlantické aliance. Podle sdělení různých zdrojů z finské armády bude fungovat pod velením švédských důstojníků a vyšle Rusku „jednoznačný signál“. Velitelství se bude nacházet necelých sto kilometrů od rusko-finské hranice.

včera

Ministerstvo obrany

Obrana neopravila nedostatky z dřívějších kontrol NKÚ. Může za to covid a nedostatek financí, reaguje resort

Kontroloři NKÚ se vrátili ke čtyřem předcházejícím kontrolám v resortu Ministerstva obrany (MO) a zkoumali, jak ministerstvo tehdy zjištěné nedostatky napravilo. Kontroloři zjistili, že z 11 vybraných opatření nebyla čtyři splněna vůbec a další dvě jen částečně. Ministerstvo např. dosud nezavedlo systém objednání a distribuce výstroje, který by zjednodušil a urychlil její výdej pro všechny příslušníky armády; nenakoupilo ani dostatečnou zásobu některých druhů výstroje. Dále neplnilo stanovenou provozuschopnost tanků a nezajistilo přiměřenou zásobu náhradních dílů pro jejich opravy. Obnova a modernizace vojenských areálů neprobíhá podle plánů a hrozí, že MO nestihne vybudovat zázemí pro nakupovanou vojenskou techniku.

včera

včera

včera

Bezpilotní bojový letoun MQ-9 Reaper

Drony jsou mnohem starší, než vůbec tušíme. Jejich potenciál jsme ale stále nevyčerpali

V armádách na celém světě jsou dynamicky rozvíjeny a využívány drony, které šetří lidskou sílu a náklady na vojenské operace. Masivně byly použity i během konfliktu na Ukrajině oběma stranami. Zvláště Ukrajina se přitom snaží jejich schopnosti dále vylepšovat, protože je to pro ni v této fázi konfliktu maximálně výhodné. Kde se však drony vůbec vzaly a za jakých okolností a s jakými výsledky byly v minulosti využívány?

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

MZV: Ukrajina nesmí dopadnout jako Československo po podepsání Mnichovské dohody

Mnichovská dohoda je ukázkovým příkladem, jak pokusy o ustupování agresorovi v zájmu zachování míru nepřinesly kýžený výsledek. Naopak vedly k největšímu válečnému konfliktu 20. století. Na výročí jejího podpisu to uvedl vedoucí oddělení pro zahraniční spolupráci na českém ministerstvu zahraničí Ivan Dubovický. 

včera

29. září 2024 21:56

29. září 2024 21:11

Počasí, jaké způsobilo povodně, se může opakovat. Musíme změnit optiku, nabádá expert

Září přineslo do střední Evropy velmi deštivou epizodu, která způsobila povodně na rozsáhlém území. Vědci jsou přesvědčeni, že k extremitě jevu přispěla i klimatická změna. Expert ze Slovenska proto nyní nabádá, aby se změnila optika na problematiku velké vody. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy