Hádky u Jílkové: Má být stáčení tachometru trestné?

Praha – Ročně se u nás prodá až 600 tisíc aut, polovina z nich projde autobazary. Podle odborníků je zároveň každé druhé auto v horším stavu než deklaruje technický průkaz, nebo má stočený tachometr. Dá se podobným podvodům účinně bránit?

Obchod s ojetými auty je v České republice velký byznys. Vozidla prodávají nejen bazary ale i soukromníci. „U prodeje mezi fyzickými osobami se sepisuje pouze kupní smlouva, na kterou se nevztahuje záruka," varuje před možným problémem Patrik Lukeš ze Sdružení obrany spotřebitelů.

Ani nákup v bazarech není vždy bezproblémový. „Tachometr není oficiální měřidlo počtu ujetých kilometrů, není to třeba jako plynoměr. Proto jeho stáčení není trestný čin, jako je to v jiných zemích," upozorňuje na mezery v legislativě předseda Asociace prodejců použitých vozidel Petr Přikryl. Na druhou stranu se podle něj lépe prokazuje podvod než trestný čin, takže to má i své výhody.

Některé firmy navíc stáčení tachometrů nabízí veřejně. „Nabízí to legálně, protože všude uvádí, že při prodeji musí majitel upozornit kupujícího, že se s tachometrem manipulovalo. Morálně je to špatně, ale proti právu to není," vysvětloval v pořadu Máte slovo Mojmír Bezecný z České obchodní inspekce.

Ministr průmyslu a obchodu chce proti podvodům s auty udělat přítrž. „Komise už připravuje návrh, aby přetáčení tachometru bylo trestné. Předložit by ho měla do konce roku," slíbil ministr.

Člověk, který si před koupí auto nezkontroluje, je podle ředitele firmy Cebia, které prověřuje ojetá auta, tak trochu hloupý. „Může si ho nechat prověřit u nás. Nebo si sebou může vzít odborníka, aby auto prohlédl," myslí si ředitel Cebia Martin Pajer. Takový postoj se ale nelíbí lidem ani prodejcům ojetých aut. „U vás zaplatím 500 korun a ani nevím, jaké informace dostanu. Jestli mi to vůbec k něčemu bude," rozčiloval se divák.

„Tohle ověření u vás dělá jen vaše firma. Děláte si tady dost reklamu. Ale kdo zaručí, že vaše informace jsou správné?" zajímal se Přikryl z Asociace prodejců ojetých aut. Podle prodejce by spíše pomohlo, kdyby se neveřejná databáze stala veřejnou a volně dostupnou pro všechny.

Dalším problémem při nákupu auta z bazaru, jsou pak zavádějící reklamy. „Jak je možné, že mi bazar v reklamě říká, že mi dá auto za poloviční cenu, když si ho vezmu na splátky, ale ve výsledku za něj zaplatím mnohem víc?" stěžoval si divák, kterému se nelíbí, že bazar sice sleví na ceně auta, ale pak si mnohem víc peněz vezme na zprostředkování půjčky.

Podle Bezecného z ČOI je problém také v tom, že prodejci rozpočítávají poplatky do splátek, proto se nezdají tak velké. Ve výsledku ale zákazník přeplatí klidně i 100 tisíc. „Člověk by se měl poradit třeba s námi. Nebo by si na internetu měl najít kalkulačku a vypočítat si, kolik přeplatí," radí kupujícím Patrik Lukeš ze Sdružení ochrany spotřebitelů.

Podle zástupce prodejců Přikryla je třeba si také před podpisem důkladně přečíst smlouvu a nastudovat podmínky. S tím souhlasí i zástupce obchodní inspekce. „Informovaný spotřebitel má větší možnost se bránit," myslí si ředitel ČOI Bezecný.

Související

Více souvisejících

Česká obchodní inspekce Autobazar Tachometr

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy