V Praze na letišti začali stáčet med, včely slouží k biomonitoringu

Praha - Letiště Praha se připojilo k evropským letištím, které provozují vlastní chov včel pro účely biomonitoringu životního prostředí. Hlavním cílem této činnosti je získání nových zdrojů informací o čistotě prostředí v bezprostřední blízkosti letiště. V současné době chová letiště pro tyto účely pět včelstev, která byla umístěna v areálu Jih.

S biomonitoringem začalo Letiště Praha v roce 2011. Inspirovalo se na evropských letištích. Chov včel úspěšně využívají také letiště v Paříži, Mnichově, Hamburku a Drážďanech.

"Letiště Praha chová včely kvůli biomonitoringu životního prostředí, což v podstatě znamená, že využíváme vzorky pylu a následně i medu, který včely zpracovávají. Včely při své cestě za potravou nalétají do vzdálenosti několika kilometrů a na letiště se tak dostanou cenné vzorky, které reflektují kvalitu životního prostředí v okolí," říká Marika Janoušková, specialistka komunikace z Letiště Praha.

Vzorky pylu i medu se posílají na chemický rozbor. Výsledky rozborů v minulých letech prokázaly, že pyl i med z letiště bohatě přísné normy splňují, med byl dokonce uznán jako vhodný i pro dětskou výživu. Za vše mluví i to, že med, který se zde vyrábí, získal certifikát Český med, který potvrzuje jeho vysokou kvalitu. V roce 2013 byl dokonce oceněn stříbrnou medailí od Českého svazu včelařů.

O včely pečuje Roman Kuttelwascher, který na Letišti Praha pracuje jako letištní inženýr a včelařství je jeho koníčkem. Ke včelám chodí až po pracovní době. Naštěstí nejsou příliš náročné. Stačí, když se u nich zastaví jednou týdně. V době stáčení medu se pěkně zapotí. Zaplněná plástev může vážit i tři kilogramy. Každou musí vyndat z úlu, očistit od včel a po odstranění vosku stočit na ručním medometu.

V roce 2013 se vyprodukovalo přibližně sto kilogramů medu z pěti včelstev. Do budoucna by Letiště Praha chtělo rozšířit počet včelstev na sedm. Vyrobený med neplánuje uvést do prodeje, ale i nadále bude sloužit primárně pro biomonitoring a zároveň jako dárek pro obchodní partnery.

Související

Více souvisejících

Letiště Václava Havla Praha Včely potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 54 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Evan Gershkovich

V Rusku začal soud s americkým novinářem Gershkovichem. Hrozí mu 20 let vězení

Vyšetřování prokázalo, že americký novinář Evan Gershkovich sbíral tajné informace o ruské společnosti působící v obranném průmyslu pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA), uvedl ve středu první den procesu s vězněným novinářem ruský prokurátor. Podle amerického velvyslanectví v Rusku však nebyly předloženy žádné důkazy o údajné špionáži, uvedla agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Bouřka, ilustrační foto.

Počasí: V Česku dnes opět hrozí silné bouřky

V Česku ve středu po několika dnech opět udeří bouřky. Podle aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v nich může na Moravě a ve Slezsku spadnout až 50 milimetrů srážek. Hrozí také krupobití. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

NATO oficiálně jmenuje Rutteho novým generálním tajemníkem už dnes, tvrdí agentura

Severoatlantická aliance ve středu oficiálně jmenuje svým novým generálním tajemníkem dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho, jehož kandidaturu na tento post již podpořili velvyslanci všech 32 členských zemí NATO. Tvrdí to agentura AFP odvolávající se na nejmenované diplomatické zdroje z několika členských zemí Aliance.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy