Praha - Zavařovací sezona pomalu začíná. Všichni známe jahodové, borůvkové nebo rybízové marmelády. Ale v prvním díle našeho receptu právě o zavařování marmelád a džemů se podívám na pět hodně netradičních receptů.
Meruňkový, malinový nebo jahodový džem zná každý, ale napadlo vás někdy je vylepšit, aby měli ještě lepší chuť? Nebo vyzkoušeli jste někdy úplně netradiční marmeládu? Ne. Tady je pět receptů na báječné marmelády a džemy, kterým všechny okouzlíte:
Meruňkový džem s mátou
Suroviny:
1 kg vypeckovaných meruněk1 až 2 svazky máty1 kg želírovacího cukru
Postup:
Meruňkový džem zná každý, ale napadlo vás vylepšit ho mátou? Pokud ne, tak zde je postup. Do pokrájených meruněk dejte kousky máty, přidejte cukr a vše svařte. Pokud chcete mít džem jemný, ještě ho před naplněním do sklenice rozmixujte.
Malinový džem s malinovicí
Suroviny:
1 kg malin1 kg želírovacího cukru125 ml malinovice
Postup:
Maliny smícháme s cukrem a přikrytou směs necháme den odstát. Poté ji dáme do hrnce, přivedeme k varu a následně zhruba 5 minut vaříme. Směs pak odstavíme, přimícháme malinovici a dáme do sklenic.
Jahodový džem s likérem
Suroviny:
1 kg jahod1 kg želírovacího cukru2 citrony0,04 ml likéru
Postup:
Odstopkované jahody nakrájíme na menší kousky. Z citrónů nastrouháme kůru. Poté smícháme jahody, dvě lžíce citrónové kůry a želířovací cukru. Ve větším hrnci vše vaříme ve vroucí vodě přibližně pět minut s občasným mícháním. Před tím než směs nalijeme do sklenic přidáme likér, nejlepší je pomerančový.
Okurková marmeláda s vanilkou
Suroviny:
2 salátové okurky175 g želírovacího cukru1 vanilkový luskšťáva z půlky citronu
Postup:
Oloupané okurky nastrouháme. Dáme do hrnce, přisypeme cukr a vanilková semínka. Okurkovou směs zamícháme a dáme nejméně na dvě hodiny uležet. Po uležení přivedeme k varu, mícháme asi 5 minut do té doby, než se vypaří přebytečná voda. Poté směs rozmixujeme, dáte do sklenice a uzavřete. Až vychladne, dejte ji do lednice nebo špajzu. Okurková je výborná na chleba nebo croissanty.
Cibulová marmeláda
Suroviny:
1 lžíce másla a 2 lžíce olivového oleje1 kg červené cibule3 stroužky česneku4 lžíce třtinového cukru3 - 5 lžic vinného octa350 ml červeného vínasůl, pepř a tymián
Postup:
Thea z mintyfinty.cz nejdříve nakrájela cibuli na polokroužky. Poté v hrnci rozehřála máslo s olivovým olejem, k tomu přidala cibuli a česnek. Následně to orestovala a po deseti minutách přidala cukr, tymián a 3 lžičky octa a vše promíchala. Podle tohoto receptu pak vše ještě deset minut dusíte a restujete a mícháme. Po chvíli vše ještě osolíme, opepříme a dochutíme octem. Zase dusíme. Nakonec přidáme červené víno a ž se vše opaří vznikne hustá marmeláda. Pokud chceme o něco jemnější, můžeme vše ještě rozmixovat. Marmeláda vydrží v lednici nejméně měsíc.
Související
Brambory mají svůj mezinárodní den. Co z nich vařili naši předci?
Co vařit na jaře? Inspirace pro jídelníček ze starých kuchařek
recepty, vaření , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
včera
V Česku se potvrdilo další ohnisko ptačí chřipky
včera
Zelenskyj i Putin chtějí ukončit válku na Ukrajině, prohlásil Trump
Aktualizováno včera
Nebezpečné počasí hrozí už dnes večer. Výstraha se týká celé ČR
včera
Trump měl na telefonu Putina. Hovor byl dobrý a produktivní, tvrdí šéf Bílého domu
včera
Vážná nehoda na Benešovsku. Na místě hořelo
včera
Smrt Bardotové zasáhla i české politiky. Ozvali se Babiš či Klempíř
včera
Příměří u jaderné elektrárny v Záporoží. Začaly kritické opravy vedení
včera
Muž s nožem v Budějovicích vyhrožoval kolemjdoucím. Policista ho zpacifikoval
včera
Francie oplakává Bardotovou. O dojmy se podělil i prezident Macron
včera
Lavrov promluvil o úmyslech Moskvy a varoval Evropany
včera
Hazard, jaký se nevidí. Žena v Krkonoších bruslila na tenkém ledu i s kočárkem
včera
Zemřela ikonická herečka Brigitte Bardotová
včera
Turek se nevzdává. Pavel by měl dodržet svá slova, říká poslanec
včera
Zimní počasí na přelomu roku. Napadnout mohou desítky centimetrů sněhu
včera
Trump přivítá Zelenského. Zbývá deset procent a plán bude hotový, tvrdí Kyjev
včera
Anonym vyhrožoval střelbou v teplickém obchodním domě. Policie po něm pátrá
včera
Předpověď počasí: Poslední týden roku bude ve znamení pravé zimy
27. prosince 2025 21:20
"Zelenskyj nemá nic, dokud to neschválím." Trump dal jasně najevo, kdo rozhoduje o válce na Ukrajině
27. prosince 2025 20:05
Obrana za miliardy. Polsko se opevňuje před Ruskem, staví dračí zuby i protidronové bariéry
27. prosince 2025 18:51
Rusko válkou ničí samo sebe. Chytilo se do své vlastní ekonomické pasti
Ruská federace se s blížícím se čtvrtým rokem plnohodnotné invaze na Ukrajinu potýká s nečekaným vedlejším efektem své válečné politiky. Regiony bohaté na energetické suroviny, které tvoří hospodářskou páteř země, totiž doplácejí na konflikt nejvyššími lidskými i ekonomickými ztrátami. Kreml proměnil odlehlé oblasti v zásobárnu vojáků i peněz, čímž však paradoxně ohrožuje průmyslová odvětví, která Putinovu agresi financují.
Zdroj: Libor Novák