Džem z cibule nebo okurky? Vyzkoušejte tyto netradiční recepty

Praha - Zavařovací sezona pomalu začíná. Všichni známe jahodové, borůvkové nebo rybízové marmelády. Ale v prvním díle našeho receptu právě o zavařování marmelád a džemů se podívám na pět hodně netradičních receptů.

Meruňkový, malinový nebo jahodový džem zná každý, ale napadlo vás někdy je vylepšit, aby měli ještě lepší chuť? Nebo vyzkoušeli jste někdy úplně netradiční marmeládu? Ne. Tady je pět receptů na báječné marmelády a džemy, kterým všechny okouzlíte:

Meruňkový džem s mátou

Suroviny:

1 kg vypeckovaných meruněk1 až 2 svazky máty1 kg želírovacího cukru

Postup:

Meruňkový džem zná každý, ale napadlo vás vylepšit ho mátou? Pokud ne, tak zde je postup. Do pokrájených meruněk dejte kousky máty, přidejte cukr a vše svařte. Pokud chcete mít džem jemný, ještě ho před naplněním do sklenice rozmixujte.

Malinový džem s malinovicí

Suroviny:

1 kg malin1 kg želírovacího cukru125 ml malinovice

Postup:

Maliny smícháme s cukrem a přikrytou směs necháme den odstát. Poté ji dáme do hrnce, přivedeme k varu a následně zhruba 5 minut vaříme. Směs pak odstavíme, přimícháme malinovici a dáme do sklenic.

Jahodový džem s likérem

Suroviny:

1 kg jahod1 kg želírovacího cukru2 citrony0,04 ml likéru

Postup:

Odstopkované jahody nakrájíme na menší kousky. Z citrónů nastrouháme kůru. Poté smícháme jahody, dvě lžíce citrónové kůry a želířovací cukru. Ve větším hrnci vše vaříme ve vroucí vodě přibližně pět minut s občasným mícháním. Před tím než směs nalijeme do sklenic přidáme likér, nejlepší je pomerančový.

Okurková marmeláda s vanilkou

Suroviny:

2 salátové okurky175 g želírovacího cukru1 vanilkový luskšťáva z půlky citronu

Postup:

Oloupané okurky nastrouháme. Dáme do hrnce, přisypeme cukr a vanilková semínka. Okurkovou směs zamícháme a dáme nejméně na dvě hodiny uležet. Po uležení přivedeme k varu, mícháme asi 5 minut do té doby, než se vypaří přebytečná voda. Poté směs rozmixujeme, dáte do sklenice a uzavřete. Až vychladne, dejte ji do lednice nebo špajzu. Okurková je výborná na chleba nebo croissanty.

Cibulová marmeláda

Suroviny:

1 lžíce másla a 2 lžíce olivového oleje1 kg červené cibule3 stroužky česneku4 lžíce třtinového cukru3 - 5 lžic vinného octa350 ml červeného vínasůl, pepř a tymián

Postup:

Thea z mintyfinty.cz nejdříve nakrájela cibuli na polokroužky. Poté v hrnci rozehřála máslo s olivovým olejem, k tomu přidala cibuli a česnek. Následně to orestovala a po deseti minutách přidala cukr, tymián a 3 lžičky octa a vše promíchala. Podle tohoto receptu pak vše ještě deset minut dusíte a restujete a mícháme. Po chvíli vše ještě osolíme, opepříme a dochutíme octem. Zase dusíme. Nakonec přidáme červené víno a ž se vše opaří vznikne hustá marmeláda. Pokud chceme o něco jemnější, můžeme vše ještě rozmixovat. Marmeláda vydrží v lednici nejméně měsíc.

Související

Tradiční dušičkové sladkosti? Pečivo ve tvaru kostí, rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky

Tradiční dušičkové sladkosti? Pečivo ve tvaru kostí, rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky

Ke slavnostem spojeným s uctíváním zemřelých předků vždy patřilo nějaké specifické občerstvení, zejména to sladké. Již staří Keltové si dávali sladká jablka. V anglosaských zemích se o Halloweenu obdarovávají koledníci bonbony, čokoládou a jinými cukrovinkami, které znázorňují kostlivce, lebky nebo třeba duchy. Také u nás bývalo dříve zvykem na Dušičky péct speciální sladké pečivo ve tvaru kostí, později se typickým dušičkovým pohoštěním staly rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky.

Více souvisejících

recepty, vaření potraviny jídlo

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy