Proč se Češi vykašlali na eurovolby? Čtěte závěry studie

Praha - Nejnižší účast v historii českých eurovoleb měla za příčinu zřejmě nezájem lidí o Evropskou unii, doprovázený nepochopením toho, co nám EU přináší. Lidé k volbám do EP nepřišli také proto, že nerozumí tomu, co tato instituce řeší a mají málo informací o činnosti jimi zvolených zástupců v EP. Zhruba polovinu lidí, kteří k volebním urnám nepřišli, tvořili pravidelní nevoliči (nechodí k volbám do EP nebo k žádným volbám), další třetina se o své neúčasti rozhodla během posledního týdne či přímo v den voleb.

Účast Čechů ve volbách do Evropského parlamentu byla letos rekordně nízká. Byla nejnižší v historii českých eurovoleb a navíc v rámci členských států byla česká účast po Slovensku druhá nejnižší. STEM se ve svém červnovém výzkumu zaměřil mimo jiné právě na příčiny, proč přišlo letos u nás k eurovolbám tak málo lidí.

Pokud se podíváme na to, kdy se lidé rozhodovali o své neúčasti u voleb do EP, je vidět, že nevoliči byli o své neúčasti přesvědčeni poměrně dlouho: během posledního týdne či posledních dní před volbami se rozhodla jen zhruba třetina nevoličů (30 %), čtvrtina nevoličů o své neúčasti věděla měsíc před volbami nebo ještě déle. Více než čtvrtina lidí (28 %) prohlásila, že nechodí k evropským volbám a další zhruba pětina (17 %) nechodí podle svých slov k žádným volbám.

Pokud srovnáme časové rozhodování nevoličů v předchozích volbách do EP v roce 2009 a nyní, ukázalo se, že se letos výrazně zvýšil podíl těch, kteří vůbec nechodí k volbám. Aby byla zajištěna srovnatelnost odpovědí nevoličů v obou průzkumech, nepočítali jsme s variantou odpovědi „k volbám do Evropského parlamentu nechodím", která byla do výzkumu zařazena až letos.

Ke květnovým volbám do EP nepřišli o něco častěji lidé mladšího středního věku (do 44 let), spíše lidé s nižší úrovní vzdělání (lidí se základním vzděláním nebo vyučených je v průměru populace 49 %, mezi nevoliči jich bylo 56 %; osob s VŠ vzděláním je v populaci 16 %, mezi nevoliči jich bylo 11 %). Z hlediska profesí byli mezi nevoliči častěji spíše manuálně pracující (dělnické profese) nebo lidé bez práce a občané středově politicky orientovaní. Lidé, kteří nebyli u eurovoleb, nebyli často ani u podzimních voleb do Poslanecké sněmovny a pokud by se příští týden hypoteticky konaly volby do PS, k volbám by šla zhruba třetina z nich (dvě třetiny lidí by nešly nebo nejsou rozhodnuti).

Co bylo příčinou nízké volební účasti především?

Nejčastější odpovědí lidí bylo, že neúčast je projevem nezájmu našich lidí o EU (pro více než tři čtvrtiny lidí to byla důležitá nebo zcela zásadní příčina). Ve zhruba stejné míře se však prosadily i další tři názory: lidé mají málo informací o činnosti našich europoslanců, nechápou, co nám členství v EU přináší a také nerozumí tomu, co Evropský parlament řeší. Více než polovina lidí má za to, že důležitou nebo zásadní příčinou nízké účasti byla média - nedokázala občanům vysvětlit důležitost těchto voleb.

Osoby kandidátů případně špatná volební kampaň – to byly podle většiny lidí pouze dílčí příčiny velké neúčasti u květnových voleb nebo toto občané vůbec nepociťují jako příčinu. Stejně tak názor, že příčinou nízké volební účasti byl dlouhodobý postoj bývalého prezidenta a ODS. Dvě třetiny veřejnosti se domnívají, že to, že by se lidé necítili Evropany, a proto nešli volit, nebylo vůbec příčinou nízké účasti nebo to bylo jen dílčím důvodem.

Lidé měli dále vybrat z devíti nabízených možných příčin nízké volební účasti pouze tu hlavní (na prvním a na druhém místě). Nejčastěji jsou uváděny odpovědi, že neúčast byla projevem nezájmu lidí o Evropskou unii, že lidé nerozumí tomu, co Evropský parlament řeší a že nechápou, jaké výhody nám členství v EU přináší. Občané dále také zmiňují, že mají málo informací o činnosti jimi zvolených českých zástupců v Evropském parlamentu.

Pořadí hlavních příčin mezi účastníky voleb a těmi, kteří se jich neúčastnili, se výrazně neliší. Nezájem lidí o EU byl silný argument nejčastěji pro ty, kteří se voleb nezúčastnili proto, že nechodí k volbám do EP. Lidé, kteří se rozhodli nejít k volbám až „na poslední chvíli", zdůvodňovali nízkou volební účast nejčastěji tím, že lidé nerozumí tomu, co Evropský parlament řeší. Častěji než ostatní také zmiňovali, že mají lidé málo informací o činnosti českých europoslanců.

Související

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".
Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Více souvisejících

Eurovolby průzkumy Evropské volby 2014

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy