Kdo nejlépe tipnul výsledky eurovoleb? Netradiční průzkumy se osvědčily

Praha - Nejvyšší shodu se skutečným výsledkem eurovoleb zaznamenala netradiční anketa novinářů MF DNES, prováděná i v průběhu voleb. Těsně za ní zůstal volební model společností Herzmann a Data Collect, odrážející situaci 10 dnů před volbami, stojí v tiskové zprávě Herzmann.cz.

Společnost Herzmann s.r.o. uskutečnila ve dnech 9. - 13.5.2014 v rámci projektu Český volič poslední průzkum k tématu voleb do Evropského parlamentu. Pro výběr respondentů a dotazování byl využit tzv. smíšený model (mix model) kombinující telefonické a internetové dotazování. Celkem bylo ve dnech 9. - 13.5.2014 dotázáno 511 tzv. pravděpodobných voličů (likely voters) – 257 z nich telefonicky a 254 prostřednictvím on-line dotazníků. Jako pravděpodobní voliči byli klasifikováni lidé, kteří podle vlastního vyjádření často chodí k volbám, a kdyby se volby do EP konaly již tento víkend, rozhodně nebo spíše by se jich zúčastnili. Sběr dat zajišťovala agentura Data Collect s.r.o.

MF DNES uskutečnila ve dnech 19. – 23.5.2014 speciální volební anketu. Ve 14 městech vybraných jako typičtí „volební" představitelé krajů ČR bylo vždy dotazováno 50 – 100 osob. Výsldky pak byly váženy podle zastoupení jednotlivých krajů v souboru potenciálních voličů ČR. Získaná data označila MFD za prognózu volebního výsledku.

Volební prognóza MF DNES, která díky svému načasování mohla zachytit i změny voličského chování na poslední chvíli (tzv. last minute swing), které tentokrát zřejmě znamenaly především rozhodnutí nevolit, dosáhla vynikající míry shody se skutečným výsledkem voleb. Jen ve dvou případech činila odchylka prognózy více než 2 procentní body (nadhodnocen byl výsledek TOP 09 s STAN, ještě o poznání více pak ČSSD), ve třech případech byla odchylka v rozmezí 1 – 2 procentních bodů (mírně přeceněná byla ODS, mírně podceněny naopak Piráti a Úsvit). Střední kvadratická odchylka 10 zveřejněných odhadů pro konkrétní strany a hnutí činila pouhých 1,59.

Volební model společností Herzmann a Data Collect podceňoval 10 dnů před termínem voleb skutečný výsledek především u KDU-ČSL (o více než 5 procentních bodů) a přeceňoval Úsvit (o více než 4 procentní body) a ANO 2011 (o více než 3 procentní body). Odchylky v rozmezí 1 – 2 procentních bodů zaznamenal model u KSČM a Zelených, které mírně přecenil, a také v případě TOP 09 a STAN i ČSSD, které mírně podcenil. Střední kvadratická odchylka 12 zveřejněných hodnot pro konkrétní strany a hnutí činila 5,97 – to je vzhledem k odstupu šetření od skutečného termínu voleb a extrémně nízké účasti možno považovat za slušný výsledek.

Tři agentury využily před volbami do EP své standardní výzkumné postupy. CVVM a STEM zveřejnily pouze stranické preference. Pokud jejich údaje pro analytické potřeby proporčně přepočteme na volební model, zjistíme, že střední kvadratická odchylka za 10 zveřejněných stran a hnutí činí u CVVM 32,69, v případě dubnového průzkumu STEM pak daleko přijatelnějších 17,63. Volební model SANEP nabídl hodnoty pro 12 stran a hnutí, jejich střední kvadratická odchylka činí 23,57.

Související

Více souvisejících

Evropské volby 2014 průzkumy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy