Řada restaurací stále používá k přípravě smažených jídel přepálené fritovací oleje

Řada restaurací stále používá k přípravě smažených jídel přepálené fritovací oleje. Vyplývá to z kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Při loňských kontrolách nevyhovělo 13 procent vzorků z 54, řekl dnes novinářům při kontrole jedné z restaurací v centru Brna mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Situace se podle něj sice postupně zlepšuje, ale jen velmi zvolna, proto je potřeba stálého kontrolního tlaku.

Lidé se však podle Kopřivy nemusí obávat, že by zhruba každá sedmá restaurace používala přepálený olej. "Cíle kontroly se vybírají na základě hodnocení rizika," řekl Kopřiva. Což znamená, že inspektoři volí kontroly tam, kde lze pravděpodobněji očekávat nějaký problém. Tam, kde inspekce problémy zjistí, ukládá posléze ve správním řízení pokutu. "Ta musí být dostatečně vysoká, aby byla výchovná, nikoli však likvidační. Obvykle je to pro provozovatele takové poučení, že už se prohřešek neopakuje. Ale stává se, že se to stane znovu, a potom je další pokuta už citelně vyšší než první," uvedl Kopřiva.

Jídla připravovaná na přepáleném oleji jsou pro lidský organismus nevhodná kvůli tomu, jaké v něm vznikají při smažení látky. Inspektoři nejprve odebraný olej senzoricky ohodnotí. Zjišťují, jakou má vůní, chuť a barvu, případně, jestli v něm jsou zuhelnatělé zbytky. Měří také tzv. polární látky. Poté putuje vzorek do pražské laboratoře. "U dvou vzorků jsme loni zjistili dokonce velmi vysoký stupeň tepelného rozkladu a u několika vzorků jsme v laboratoři zjistili násobné překročení akceptovatelných hodnot tepelného rozkladu," řekl Kopřiva.

V restauraci kontrolovala inspekce také značení alergenů a to, zda značení na jídelním lístku odpovídá skutečnosti. Více než pětina kontrolovaných restaurací totiž neměla značení v pořádku. Jde tedy nejen o nutnost alergeny na lístku vyznačit, ale zároveň inspekce kontroluje, zda v jídle není ještě nějaký nedeklarovaný alergen. Tuto povinnost mají restauratéři od roku 2015.

Třetí věcí, kterou inspekce kontrolovala, je druhová pravost masa. U pětiny odebraných vzorků loni analýza potvrdila částečnou přítomnost druhu masa, o kterém se zákazník nedozvěděl.

Výsledky kontrol najde zájemce v příslušných sekcích na webu Potraviny na pranýři.

Související

Více souvisejících

Restaurace

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy