Řada restaurací stále používá k přípravě smažených jídel přepálené fritovací oleje. Vyplývá to z kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).
Při loňských kontrolách nevyhovělo 13 procent vzorků z 54, řekl dnes novinářům při kontrole jedné z restaurací v centru Brna mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Situace se podle něj sice postupně zlepšuje, ale jen velmi zvolna, proto je potřeba stálého kontrolního tlaku.
Lidé se však podle Kopřivy nemusí obávat, že by zhruba každá sedmá restaurace používala přepálený olej. "Cíle kontroly se vybírají na základě hodnocení rizika," řekl Kopřiva. Což znamená, že inspektoři volí kontroly tam, kde lze pravděpodobněji očekávat nějaký problém. Tam, kde inspekce problémy zjistí, ukládá posléze ve správním řízení pokutu. "Ta musí být dostatečně vysoká, aby byla výchovná, nikoli však likvidační. Obvykle je to pro provozovatele takové poučení, že už se prohřešek neopakuje. Ale stává se, že se to stane znovu, a potom je další pokuta už citelně vyšší než první," uvedl Kopřiva.
Jídla připravovaná na přepáleném oleji jsou pro lidský organismus nevhodná kvůli tomu, jaké v něm vznikají při smažení látky. Inspektoři nejprve odebraný olej senzoricky ohodnotí. Zjišťují, jakou má vůní, chuť a barvu, případně, jestli v něm jsou zuhelnatělé zbytky. Měří také tzv. polární látky. Poté putuje vzorek do pražské laboratoře. "U dvou vzorků jsme loni zjistili dokonce velmi vysoký stupeň tepelného rozkladu a u několika vzorků jsme v laboratoři zjistili násobné překročení akceptovatelných hodnot tepelného rozkladu," řekl Kopřiva.
V restauraci kontrolovala inspekce také značení alergenů a to, zda značení na jídelním lístku odpovídá skutečnosti. Více než pětina kontrolovaných restaurací totiž neměla značení v pořádku. Jde tedy nejen o nutnost alergeny na lístku vyznačit, ale zároveň inspekce kontroluje, zda v jídle není ještě nějaký nedeklarovaný alergen. Tuto povinnost mají restauratéři od roku 2015.
Třetí věcí, kterou inspekce kontrolovala, je druhová pravost masa. U pětiny odebraných vzorků loni analýza potvrdila částečnou přítomnost druhu masa, o kterém se zákazník nedozvěděl.
Výsledky kontrol najde zájemce v příslušných sekcích na webu Potraviny na pranýři.
Související

Ukrajinské bary vyškrtávají v Česku populární nápoj. Jeho výrobce dál podniká v Rusku

Restaurace chtějí, aby vláda platila za zařazení do michelinského průvodce. Stát by podpořil celou ekonomiku, míní Pohlreich
Aktuálně se děje
včera

Extraliga play off 2025: Pardubice si znovu vybojovaly postup do finále, Dynamo nedalo Hradci šanci
včera

Čína je připravena na obchodní válku s USA. Trump si možná neuvědomuje, do čeho se pouští
včera

Bílý dům zveřejnil skutečnou výši cel pro Čínu. S EU bude Trump jednat jako s celkem
včera

Hromadná nehoda zablokovala Pražský okruh. Stojí i dálnice D1
včera

Češi si připlatí. Koncesionářské poplatky vzrostou ještě letos, schválil Senát
včera

Otevírací doba na Velikonoce: Jak budou mít obchody otevřeno?
včera

Černochové se vymstila její sóĺo akce. Pohádala se s Válkem
včera

Německo činí historický vojenský krok, chce své jednotky přímo u ruských hranic
včera

Muska trápí problém, kvůli kterému nemůže spát. Vyřešit se ho snaží s těmi nejnepravděpodobnějšími spojenci
včera

Umělá inteligence se stává vážným problémem pro celý svět. Jen jinak, než si lidé myslí
včera

EU pozastavuje odvetná cla vůči USA
včera

Číňané nejsou ten největší problém. Ten leží ve způsobu, jakým ruská armáda rekrutuje lidi
včera

Americká demokracie nad propastí? Brzy se můžeme klanět králi Trumpovi, varuje Sanders
včera

Trump tlačí svět na pokraj recese. Lze ji ještě odvrátit?
včera

Kriminalisté zasahují v Pardubicích kvůli podezření na manipulace s veřejnými zakázkami
včera

Čína schválila stavbu projektu, který nemá na světě obdoby. Největší elektrárna na Zemi zbytek Asie děsí
včera

Jednání USA a Íránu startují. USA a Izrael mohou odstartoval válku, varuje Salem
včera

Zahraniční vojáci na Ukrajině? Kyjev představil plán na mírovou misi, USA mlčí
včera

Proč Čína Trumpovi neustoupí? Nemá důvod, USA drží v kleštích
včera
Špatné zprávy o počasí před Velikonocemi. Z výhledu je zřejmé, co přijde
Předpověď na Velikonoce by chtělo mnoho lidí znát co nejdříve. Aktuální výhled z dílny Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) naznačuje, že před svátky dojde v Česku k ochlazení o několik stupňů.
Zdroj: Jan Hrabě