EU na straně cestujících, aerolinky čekají velké změny

Štrasburk - Cestující v letecké dopravě by podle záměru Evropského parlamentu měli mít do budoucna v Evropské unii větší práva. Aerolinky by jim například měly poskytovat více informací v případě, že se let zpozdí, nebo bude zrušen. Shodli se na tom dnes europoslanci ve Štrasburku, kteří schválili příslušnou novou směrnici. Dokument ještě musí posoudit členské země EU.

Předpis se týká množství témat, jedním z nich jsou například takzvané mimořádné události, které letecké společnosti opravňují k odepření nároků na náhradu za zrušený let. Nově sem budou spadat jen jasně a přesně definované události, které jsou mimo vliv společnosti, jako je například špatné počasí, srážka s ptákem, politické nepokoje či stávka odborů. A jestliže aerolinky nepředloží písemné důkazy o vzniku této mimořádné okolnosti, budou muset cestujícímu odškodné vyplatit.

"Jedná se o upřesnění stávající legislativy, kdy kvůli právním nejasnostem letecké společnosti neplatily náhradu cestujícím za zrušené lety s odvoláním na mimořádné okolnosti," uvedl český europoslanec z ODS a místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák. 

Pokud let na vzdálenost do 3500 kilometrů přistane s více než tříhodinovým zpožděním, mají mít cestující nárok na odškodné 300 eur. Náhrada škody závisí na letové vzdálenosti. Za zpoždění více než pět hodin na střední vzdálenosti (3500 až 6000 kilometrů) to má být 400 eur a nad tuto vzdálenost a zpoždění více než sedm hodin směrnice počítá s odškodněním 600 eur.

"Dochází rovněž ke zrušení praktiky leteckých společností, kdy máš-li zpáteční letenku a nenastoupíš cestu tam, zpět už tě nepustí," uvedl europoslanec Vlasák s tím, že se situací, kdy ho takto nepustili na zpáteční let, se osobně setkal.

A nařízení také zavádí povinnost uvádět ceny letenek zahrnující alespoň základní služby jako je poplatek za vystavení palubní vstupenky, přeprava minimálního povoleného zavazadla a veškeré náklady spojené s platbou, jako jsou například náklady za platbu kreditní kartou. Vše by tedy mělo být více transparentní a cestující by měli vědět, za co platí. Jasněji by mělo být rovněž stanoveno, co všechno si může cestující vzít na palubu letadla jako kabinové zavazadlo.

Letecká doprava je obecně mnohem levnější než když cestujete sami jiným způsobem dopravy. Námořní a pozemní doprava vás vyjde mnohem dráž, jestli plánujete dlouhé cesty. Proto si mnoho lidí oblíbilo létání, buď veřejnou dopravou nebo soukromým letadlem.

Další faktory, které činí leteckou dopravu oblíbeným způsobem dopravy jsou: je mnohem bezpečnější než pozemní a námořní doprava, není při ní tolik nehod a šetří čas. Za normálních podmínek překoná dopravní letadlo vzdálenost 900 km zhruba za jednu hodinu, zatímco s autem by vám to trvalo přibližně 9 hodin.

Nicméně má letecká doprava několik menších nevýhod, jako je nedostatek místa. To se výrazně liší v závislosti na druhu aerolinky a na typu letadla. Pokud cestujete často, vyzkoušíte zřejmě různé letecké společnosti a různá letadla, a sami zjistíte, co vám nejvíce vyhovuje. Pokud jste vyšší postavy, asi dáte přednost sedadlu v uličce. To vám, doufejme, umožní čas od času natáhnout nohy do uličky. Ještě lepší je dostat „přepážkové sedadlo": v těchto místech bývá obvykle více prostoru pro nohy. Další nevýhodou je, že někteří lidé trpí výškovou nemocí. Naštěstí je možné si vzít léky, které jí potlačují.

Související

Více souvisejících

letadla, letectví EU (Evropská unie) cestování

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Princezna Kate se věnuje rodině. Vyfotila nový snímek nejmladšího Louise

Princezna Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny, se sice aktuálně nevěnuje povinnostem člena královské rodiny, ale rodinu má stále na prvním místě. Britům to dokázala v úterý, kdy její nejmladší syn Louis oslavil šesté narozeniny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy